Gele kaart voor Madeleine Witte in Aken

De FEI heeft A-kaderlid Madeleine Witte-Vrees op het CHIO Aken bestraft met een gele kaart. FEI-official Jacques Van Daele gaf de gele kaart vanwege wangedrag ten opzichte van twee stewards.

Bij het losrijden van Charmeur constateerde de dienstdoende steward een overtreding van de regels ten aanzien van het losrijden en sprak Madeleine Witte-Vrees hierop aan. Hieruit vloeide een discussie met de chief-steward voort, waaraan volgens Madeleine’s man Nico Witte vooral hijzelf en trainster Anky van Grunsven deelnamen. Maar omdat de deelnemende ruiter de ‘person responsible’ is, kreeg Madeleine Witte de gele kaart.

Filmpje op social media

Tegelijk kwam de amazone in opspraak door een kort filmpje dat circuleerde op sociale media, waarop te zien is hoe ze op het voorterrein in Aken haar hengst Charmeur in stap kort aan het bit houdt en links en rechts sterk inbuigt.

Erg zweten

Volgens Madeleine en Nico Witte was er niet veel aan de hand. “Charmeur was erg opgewonden en zweette erg. Daar werden we op aangesproken en kennelijk duurde het te lang voor we met een emmertje water kwamen”, aldus Nico Witte die vertelt dat de betreffende vrouwelijke steward al van begin af aan Charmeur scherp in de gaten hield.

Geen plezierige beelden

Over het filmpje, dat geen plezierige beelden van Madeleine Witte met Charmeur bevat, zegt de amazone: “Dit overkomt me nooit weer. Charmeur was erg opgewonden door het applaus uit het stadion. Hij ging enorm tekeer, maar dat staat natuurlijk niet op het filmpje. Ik was echt bang. De volgende keer stap ik gelijk af en ga ik hem longeren.”

KNHS

De KNHS heeft over de toekenning van de gele kaart geen mededelingen gedaan.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
11 reacties op Gele kaart voor Madeleine Witte in Aken
 1. 1

  nee zeker doet knhs geen uitspraak ,is een kader lid.Was het een amateur had hij van knhs wel op de donder gehad

 2. 2

  Zal dan wel een sensatiezoeker zijn. Maar ben nu wel benieuwd naar het filmpje.

 3. 3

  Ik denk dat het paard ook bang was,als ze mij zo in elkaar trokken en met de sporen bewerkten zou ik ook bang worden.

 4. 4

  Ik was er natuurlijk niet bij maar haar verhaal lijkt mij logisch. Aangezien ik wel haar proef heb gezien en ze charmeur korter in de hals had dan normaal. Denk vanwege de spanning etc. Als charmeur T op zijn heupen krijgt is het wel een enorme krachtpatser en denk niet te houden.

 5. 5

  Vooral voor de wat oudere garde is deze moderne tijd nog steeds erg wennen zo nu en dan.
  Wat vroeger als heel normaal werd ervaren door mensen binnen de hippische sport is tegenwoordig voor buitenstaanders niet meer acceptabel.

 6. 6

  @Marcel Dufour;
  Als je vroeger op deze manier op je paard had gezeten kreeg je hoogst waarschijnlijk het advies mee om er mee te stoppen.
  En kom me nou niet aan met het lulverhaal dat de paarden hedentendage meer beweging hebben want dat is onzin.
  Vroeger hadden ze net zoveel ruimte en dan waren ze ook nog een stuk moeilijker uit te zitten omdat ze nogal wat knieactie hadden.
  Daar hadden ze zitlessen voor uitgevonden zodat je een paard kon rijden zonder de mond als steun te gebruiken.

 7. 7

  Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Marcel dufour! Ik irriteer me mateloos als ik naar haar kijk. Wat mij betreft mag ze geschorst worden op haar rijgedrag! Als het aan mij lag trok ik haar van haar paard. Dit is in en in triest wat ze haar paard aandoet.

 8. 8

  Met alle respect: maar het lijkt me een rare beslissing. Madeleine was in het verleden opgesteld als reserve en besloot op het laatste moment toch maar niet te gaan. Dus moest de dressuurploeg zonder reserve af reizen. Zij presteert wisselend en toch wordt aan haar de voorkeur gegeven. Dan ook nog een gele kaart en een filmpje op social media dat geen reclame is voor de dressuursport…. Dan ga je toch op pad met Adelinde Cornelissen. Zij is een voorbeeld en een boegbeeld, waar Nederland trots op is. Nogmaals: voor mij onbegrijpelijk!

 9. 9

  Mevrouw Witte een gele kaart. Dezelfde mevrouw Witte die na het door Adelinde vrijwillig beëindigen van haar proef tijdens de Olympische Spelen in Rio haar totaal niet te zaken doende commentaar gaf op het losrijden van Adelinde ten tijde van het NK dat jaar, blijkt zelf dus niet zo paardvriendelijk. En het afmelden van Charmeur, was dat echt voor de warmte of omdat ze eigenlijk bang is (en wat dan de reden zou zijn om op een dergelijke manier te rijden)?

 10. 10

  pffff wat weet iedereen het hier toch weer goed te vertellen vanachter hun laptopje…let toch eens gewoon op jezelf joh, waren jullie erbij ofzo? Van iedereen is een slecht filmpje te maken. Walgelijk zo snel als bepaalde mensen hier lopen te oordelen…stelletje internet terroristen!

 11. 11

  Ik denk dat deze amazone niet de enige is die haar paard dieronvriendelijk rijdt. Ga maar eens op het losrijterrein van de “hoge pieten” kijken, dan zie je genoeg wat niet door de beugel kan. Maar in dit geval zal mijnheer Witte zich er wel flink mee bemoeid hebben. Hij is een zeer vermogend man en denkt heel wat in de melk te brokkelen te hebben. Wat is er mis mee om een heet paard eerst even te longeren.