Ga naar hoofdinhoud

Stephanie de Frel en Joyce Heuitink winnen Hippiade ZZ-Licht en Z2

Stephanie de Frel met VMF Gladiator - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk
De klasse ZZ-Licht op de Hippiade in Ermelo werd vandaag gewonnen door Stephanie de Frel met VMF Gladiator (v. Totilas). Zij behaalde deze overwinning met een score van 75,458%. In de klasse Z2 won Joyce Heuitink met de zesjarige Gaudi Vita (v. Apache), die een drukke zomer achter de rug heeft: WK (inclusief selectietraject), Pavo Cup én Hippiade (inclusief selectietraject). Hij krijgt nu even vakantie. 

“Je hoopt natuurlijk te winnen en je werkt er heel hard voor, maar ik had niet verwacht te winnen”, zegt kersvers KNHS kampioene Stephanie de Frel. De amazone, die voor het eerst in haar carrière KNHS kampioen werd, vertelt over haar Totilas zoon Vmf Gladiator; “Mijn paard loopt de laatste tijd wel echt heel fijn, dat het dan hier zo uit mag komen is natuurlijk fantastisch. Gisteren in de eerste proef vond ik mijn draf gedeelte heel goed, in de galop had ik nog wat kleine foutjes, maar het lijkt wel of hij met de dag beter wordt op wedstrijd. Vandaag in de Kür kon ik er de hele proef gewoon aan blijven rijden, dan houdt hij nooit op. Ik rijd full-time voor Vmf stables en heb geen eigen paarden. Met dit paard hoop ik zo ver mogelijk te komen. Hij hoeft niet verkocht. Het klinkt heel cliché, maar volgens  mij kan hij eigenlijk alles. Hij heeft een heel fijn karakter, op stal kan hij best een beetje hengst zijn, maar met rijden heeft hij daar geen last van. Ik ga het nu op het gemak even aankijken, maar het is wel de bedoeling om door te trainen en de overstap naar het ZZ-zwaar te maken. Mocht het nog niet goed genoeg zijn, dan wacht ik nog even.”

Uitslag dressuur klasse ZZ-Licht, Pavo Prijs
1) Stephanie de Frel (Koewacht) met VMF Gladiator, 75.458%
2) Lotje Schoots (Abcoude) met Grace of Rose, 72.083%
3) Jos Hogendoorn (Hendrik-Ido-Ambacht) met Convalaria, 71.208%

Joyce Heuitink over Z2-kampioen: ‘Beste paard dat ik ooit gehad heb’

Joyce Heuitink met Gaudi Vita – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Joyce Heuitink is vandaag op de Hippiade kampioen geworden in de Z2 dressuur. Heuitink reed haar zesjarige Gaudi Vita, een zoon van de hengst Apache, naar de fraaie score van 77.458% in de Kür. Zilver was voor Thalia Rockx met Golden Dancer de la Fazenda. Diana van de Bovenkamp met Evita Ronia won brons.

‘Ik ben zo gek met dit paard’

Kampioene Heuitink is super blij met haar zege.  “Het ging echt super goed. Hij was vandaag nog beter dan gisteren; echt heel fijn te rijden, actief en lekker er aan. Ik kon eigenlijk alles rijden wat ik wilde. Bij het binnenrijden kreeg wel heel even stress toen hij direct bij het halthouden niet helemaal stabiel stond. Omdat ik daarna geen fouten meer wilde maken, heb ik er voor gekozen om iets minder risico te nemen en op mijn voltes geen vier, maar twee wissels te rijden.  Alle wissels waren nu echt goed. Ik ben echt zo gek met dit paard, ik heb hem al vanaf dat hij drie is. Hij is voor de helft van mij en voor de helft van Hans Olthof. Olthof is de man die voorheen ook Wup in eigendom had en die ik voor hem reed. Toen Wup verkocht werd kreeg ik de kans om dit paard voor de helft te kopen en tot de dag van vandaag heb ik daar nooit een moment spijt van gehad.”

Even vakantie

Heuitink was vorige week nog als bondscoach aanwezig op het Europees kampioenschap in Gothenburg, zat dat de voorbereiding niet in de weg? “Ik heb hem direct daarna heel rustig opgepakt, deze week liep hij super fijn. Het is een paard dat het in de ring altijd voor me doet, hij loopt die hekjes binnen en zet zijn oortjes er op en hij doet het. Gaudi Vita krijgt nu even vakantie en daarna is het volgende doel het ZZ-Licht Indoorkampioenschap en dan door naar de Lichte Tour voor het WK jonge dressuurpaarden volgend jaar.  Ik denk dat dit het beste paard is dat ik ooit heb gehad, hij laat alles zien wat ik hoop te vinden in een Grand Prix paard”, vertelt de stralende kampioene.

Uitslag dressuur klasse Z2, Schaap & Citroen Juweliers Prijs
1) Joyce Heuitink (Arnhem) met Gaudi Vita, 77.458%
2) Thalia Rockx (Essen) met Golden Dancer de la Fazenda, 75.208%
3) Diana van de Bovenkamp (Voorthuizen) met Evita Ronia, 69.917%

Bron: KNHS

Eén reactie op “Stephanie de Frel en Joyce Heuitink winnen Hippiade ZZ-Licht en Z2

  • Adri Zekveld.

    Misschien moet er maar weer eens een discussie opgang komen welke combinaties er mee kunnen doen aan de kampioenschappen in de lagere klassen. Het komt nu bij mij over dat voetbalclubs uit de eredivisie ook meedoen in de lagere amateurklassen en daar óók kampioen kunnen worden.Of turners, tennissers, of wat voor sport dan ook. Eigenlijk absurd dat ruiters met zeer veel ervaring op het hoogste niveau toegelaten worden op kampioenschappen op basis-niveau en dat er in de in de paardensport geen strakke splitsing is. ‘Gewone” wedstrijden kunnen voor iedereen uiteraard wel toegankelijk blijven om jonge paarden op te leiden en ervaring op te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.