Indrukwekkend rentree op NK voor Yoni Blom en Bjartur frá Aquadraat

Foto: Marius MacKenzie

Op onnavolgbare wijze liet Yoni Blom zondag tijdens de Viergangenproef V1 zien dat zij met haar beroemde hengst Bjartur frá Aquadraat klaar is voor het WK. Eerder dit jaar dacht Blom dat het WK niet haalbaar zou zijn, omdat Bjartur geblesseerd raakte. Toen de hengst sneller herstelde dan verwacht besloot ze alsnog mee te doen op het NK en met resultaat, het duo verdedigde succesvol zijn nationale titel van 2016 en schreef ook het viergangenklassement sportklasse A op zijn naam.

De World Championship Icelandic Horses 2017 vinden dit jaar in Oirschot plaats van 9 t/m 13 augustus. Afgelopen weekend was de laatste mogelijkheid om zich te selecteren voor Blom, die met Bjartur normaliter zonder twijfel deel zou uitmaken van het team.

Doordat Bjartur een lange revalidatietijd nodig zou hebben door een hoefverdraaiing ging Blom er van uit dat de Wereldkampioenschappen niet haalbaar zouden zijn. Het welzijn van Bjartur ging voor alles, maar zijn herstel ging veel voorspoediger dan gedacht en daarom besloot Yoni op het allerlaatst haar deelname niet uit te stellen. Dat resulteerde niet alleen in dat zij, evenals in 2016, Nederlands Kampioen werd in de viergangenproef V1 met  7,17 punten, het duo won ook het viergangenklassement sportklasse A.

WK equipe

Op het NK IJslandse Paarden in Exloo werd ook de WK-equipe gepresenteerd. Twaalf combinaties zullen Nederland vertegenwoordigen op het WK IJslandse Paarden volgende maand in Oirschot en twee fokkerij paarden.

Dit zijn bij de volwassenen:
Yoni Blom uit Veghel met Bjartur frá Aquadraat
Nienke Schaafsma uit Wageningen met Nátt frá Hefill
Tom Buijtelaar uit Exloo met Hausti van ´t Groote Veld
Annefloor Bouwman uit Yde met Kná frá Kálfsstöðum
Mieke van Herwijnen uit Deurne met Ómar frá Vestri-Leirárgörðum
Erik Spee uit Neer met Ormur frá Framnesi
Artemisia Bertus uit IJsland met Korgur frá Ingólfshvoli

Bij de Young Riders:
De 21-jarige Charlotte White uit Rijs (Friesland) met Elja vom Waldhof
De 20-jarige Leonie van Eijken uit Datteln met Snerpa
De 17-jarige Manon de Munck uit Raamsdonk met Straumur frá Seljabrekku
De 18-jarige Ásdis Brynja Jonsdóttir uit IJsland met Sleipnir frá Runnum
De 17 jarige Christa Rike uit Alphen met Vaðall frá Fensalir

Sigurður Marinusson

Meervoudig Wereldkampioen Sigurður Marinusson gaat het team de komende tijd naar het WK begeleiden en heeft daarvoor zijn eigen startplaats op het WK opgegeven. Chef de Mission WK Equipe Reinanda Haverkamp vertelt: “Bijzonder is dat Siggi Mar zijn plaats in het equipe (hij had namelijk de WK norm twee maal gereden) heeft afgestaan om zich voor de volle 100% op de training en coaching te kunnen richten van het equipe. Echt klasse van deze ervaren en meervoudig wereldkampioen”.

Selectie

Op de vraag hoe het keuze proces voor de twaalf combinaties gelopen is, vertelt Haverkamp enthousiast: “We hebben niet alleen gekeken naar de combinaties die de WK norm 2x hebben gereden. We hebben breder gekeken deze keer: welke combinaties hadden de minste afwijking met de norm? Wie valt op in de gangenklassementen? En wie laat een uitstekende ontwikkeling zien en een stijgende lijn naar het WK toe? Yoni Blom heeft door de blessure van Bjartur niet kunnen deelnemen aan een van de selectiewedstrijden dit wedstrijdseizoen. Dit weekend rijdt ze voor het eerst Bjartur weer en je ziet gelijk de klasse en kwaliteit. Het is een ervaren combinatie, onze beste combinatie op het WK in 2015. Die horen dan ook thuis in de equipe.”

Tweede WK

Na het WK in 2007 organiseert Nederland dit jaar  voor de tweede keer het WK voor IJslandse paarden. Er zullen 300 deelnemende combinaties uit negentien landen de strijd met elkaar aangaan op de ovaalbaan en telgangbaan om de vijf gangen van het IJslandse paard te tonen, zowel in sport als fokkerij. Er worden meer dan 50.000 internationale bezoekers verwacht. In het buitengebied van dit Brabantse dorp wordt een tijdelijk stadium met bijbehorende accommodaties voor deelnemers en bezoekers opgebouwd.

Bron: Persbericht

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Indrukwekkend rentree op NK voor Yoni Blom en Bjartur frá Aquadraat
  1. 1

    Beste Nancy, leuk artikel. Maar het klopt niet helemaal. In 2016 was Arja Schuurmans Nederlands Kampioen V1. Zij werd in 2017 tweede op de NK in Exloo.

    mvg Roel Wijmenga

  2. 2

    Sorry, Arja Schuurmans was in 2016 NL Kampioen V1 en werd in 2017 derde (ik schreef per ongeluk tweede…sorry).