Ingrid Klimke: ‘Slofteugels zouden verboden moeten worden’

Ingrid Klimke, hier met FranziskusFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In een interview met Pferdiathek.tv doet Ingrid Klimke haar mening uit de doeken over de slofteugel. De Duitse eventing- en dressuuramazone, die zelf trots zegt nog nooit te hebben gereden met een slofteugel, is van mening dat de hulpteugel verboden moet worden. Klimke komt met een aantal redenen om de slofteugel te verbieden. De belangrijkste: de ontwikkeling van de verkeerde spieren. 

“Als ik vroeg problemen met de aanleuning had, zei mijn vader: ga op de volte stap-draf overgangen rijden. Net zo lang tot het paard nageeft. Met slofteugels kun je een paard alleen maar vastzetten, het ergste daaraan is dat je de verkeerde spieren traint. Als je een paard met de slof traint en hij zich tegen de slof drukt, train je juist de onderhalsspieren. Ik heb wel eens paarden op stal gekregen die met een slof waren opgeleid, die hadden een enorme onderhals die bijna niet meer weg te krijgen was.”

Bron: Pferdiathek.tv

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
3 reacties op Ingrid Klimke: ‘Slofteugels zouden verboden moeten worden’
 1. 1

  Ingrid gaat er hier vanuit, dat de slofteugel door iedereen gebruikt word om paarden nageeflijk te maken, en helaas gebeurt dat heel veel. Maar het gebruik van de slofteugel heeft pas nut als het paard een goede opleiding heeft gehad, en al nageeflijk is. Net zoals het gebruik van stang en trens.
  Volgens de KNHS reglementen mogen deze optomingen ook pas vanaf de klasse Z gebruikt worden, en hebben daar hun nut. Er bestaat dus al een verbod tot aan de klasse Z. Wat de ruiters thuis doen in de training valt natuurlijk moeilijk te controleren, maar wellicht kan de KNHS wat meer voorlichting geven over het juiste gebruik o.a door het organiseren van clinics.
  Het gebruik van elk hulpmiddel is goed, mits dat tot blijvend goede resultaten leidt. (Nora Scully Tack)

 2. 2

  Er is terug een jammerlijke tendens dat er weer meer met slofteugel wordt gereden op het oefenparcours vooral door amateurs die op oudere paarden rijden. Er is geen geduld meer van die jonge mensen om eerst een goeie scholing te volgen en te leren het paard aan te voelen gelijk veel minder gefortuneerde ruiters zouden ze ook een jong paard met begeleiding moeten kunnen klaarmaken dan leren ze de skills om een paard op een dwang loze manier rijden Maar zolang Pa en Ma een kant en klaar parcours paard kopen is er geen vuiltje aan de lucht. Geld lost alles op voor een tijdje toch!!!

 3. 3

  goed initiatief! stop met paardenkwellerij. Stang zou ook verboden moeten worden. Vandaag de dag vergeet men dat een goed gezond atletisch paard zelf heel goed kan lopen en een ruiter dragen als hij zijn spieren goed kan ontwikkelen. Ruiters verzinnen vanalles voor hun paarden en blijven zelf slechte ruiters. Rijden doe je met je zit en niet door aan de voorkant te gaan hangen. Paarden blijven atletisch als ze voldoende natuurlijke beweging krijgen in een groep. Zet de paarden niet op stal en geef ze gezonde voeding en trainen om een goede ruiter te worden, daar zouden paarden veel meer aan hebben dan aan dwangmiddelen.