Jeroen Dubbeldam: ‘Geduld, daar gaat het om’

Het leek een rustig jaar te worden voor Jeroen Dubbeldam. Zenith (v. Rash R) was uit vorm en met jongere paarden in opleiding was de topsport even ver weg. Met zijn passie en vakmanschap kreeg hij Zenith echter weer aan de praat. “We rijden nu concoursen met driesterren. Vijfsterren is nog te zwaar. Geduld, daar gaat het gewoon om”, aldus de topruiter in een interview met De Telegraaf.

Een verklaring heeft Jeroen Dubbeldam niet. “Ik kreeg hem echt niet aan de gang, niet in vorm. Dan heeft forceren weinig zin. Ik wil op kampioenschappen geen bladvulling zijn. Na CHIO Rotterdam heb ik tegen Rob Ehrens gezegd: luister, het gaat hem dit jaar niet worden. Klaar. Ik heb dit al eerder meegemaakt met paarden. Je moet ze gewoon de tijd geven en weer rustig opstarten.”

Even niet

Zenith had er patent op om op het juiste moment in topvorm te zijn. Maar afgelopen zomer dus even niet. “Hij is er ook het paard niet naar om dingen af te dwingen. De rust deed hem goed. Van de drie concoursen die hij reed, won hij er twee.” Langzaamaan moet de ruin weer terugkeren aan de top. Daarin begeleid door Dubbeldam, die afgelopen zondag op Jumping Indoor Maastricht een fout maakte en de barrage kon vergeten.

Paardenwissel WK

Zijn status als regerend wereldkampioen komt nog vaak ter sprake. En dan met name de paardenwissel. Over zijn visie op dit fenomeen bestaan de nodige misverstanden. “Op het komende WK in Tryon hebben ze de paardenwissel afgeschaft. Dat betreur ik. Ik vind alleen dat deze formule niet van doorslaggevende betekenis op een WK mag zijn. Laat de paardenwissel de dagen voor de finale meetellen bij de score met je eigen paard. Daar komt dan vanzelf de nieuwe wereldkampioen uit.”

Winnen en verliezen

Wereldkampioen, regerend wereldkampioen, hij is er nog niet zo mee bezig. Het gedoe met Zenith, die verkocht zou worden, maar uiteindelijk niet werd verkocht en rust nam. Opeens was Jeroen Dubbeldam ver van de topsport verwijderd. “Wij hebben bewezen dat wij, als we een goede dag hebben, overal kunnen winnen. Maar ook overal kunnen verliezen.”

Lees hier het gehele interview.

Bron: Telegraaf

 

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.