Jockey geschorst na stompen paard

De Ierse jockey Davy Russell is voor vier dagen geschorst. Deze uitspraak werd na een tweede hoorzitting gedaan. Russell sloeg zijn paard, die voor een sprong weigerde op de nek. Daarop ontstond er de nodige publiekelijke verontwaardiging op de social media.

Het incident deed zich voor op 18 augustus in Tramore, waar Russell’s paard Kings Dolly voor een sprong weigerde. Op een videoclip is te zien dat de ruiter de merrie daarna met zijn vuist op haar hals slaat, vlak achter haar oren.

Waarschuwing

De tweevoudig nationaal kampioen kreeg daarop oorspronkelijk een waarschuwing van de Irish Turf Club, welke werd uitgesproken op 26 augustus. Hier waren geen verdere straffen aan verbonden. Na deze uitspraak ging de rel op social media verder.

Zaak herzien

Omdat ook meerdere dierenwelzijnorganisaties zich met het incident begonnen te bemoeien, werd de zaak herzien. Hier werd bekend gemaakt dat de ruiter geurende vier dagen geschorst wordt. De Irish Turf Club gaf aan dat het een ernstige zaak is om een paard op zo’n manier te slaan, zeker zo dicht bij het hoofd. Volgens de organisatie had dit nooit mogen gebeuren.

Zweepgebruik ongepast

Russell zelf gaf in zijn verdediging aan dat hij meer focus van het paard wilde en dat het onder deze omstandigheden ongepast zou zijn geweest om de zweep te gebruiken.

Bron: Horse & Hound

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.