Ga naar hoofdinhoud

Kees van den Oetelaar spreekt zich uit over buitenspel AES

Kees van den Oetelaar.
Kees van den Oetelaar heeft zich middels een open brief zojuist uitgesproken over het buitenspel zetten van het AES-stamboek. "Buitenlandse paarden hebben de Nederlandse paardensport op de kaart gezet. Top Gun, Ratina en Egano wonnen in het verleden de medailles. En ook vandaag de dag staat de KNHS te juichen bij de successen van London en Zirocco Blue. Maar deze paarden op jonge leeftijd opleiden, ho maar! Dat mag niet van de KNHS", aldus Van den Oetelaar.

Van den Oetelaar vervolgt: “Het besluit van de KNHS om op haar eigen kampioenschap voor jonge springpaarden straks alleen KWPN’ers en een paar NRPS’ers toe te laten is onbegrijpelijk en onvoorstelbaar onsportief. Voor onsportiviteit ga ik niet opzij, daar ga ik vol tegenin. Op 22 juni aanstaande zal de KNHS zich tegenover de rechter voor haar gedrag moeten verantwoorden.

Juist van een sportbond mag je eerlijkheid verwachten. En als de KNHS de Nederlandse fokkers en eigenaren van in Nederland geboren AES- en andere paarden discrimineert, alleen maar om het KWPN een handje te helpen, dan ga ik daar dwars tegenin. De KNHS dupeert haar eigen leden, alleen om het stamboek waarmee ze in hetzelfde centrum zitten te beschermen.

De KNHS realiseert zich niet wat eigenaren allemaal doen om de sport draaiende te houden. Paarden met een buitenlands papier kijken ze met de nek aan, totdat ze nodig zijn voor het team. Dan kloppen ze bij de eigenaar aan de deur. De KNHS heeft geen idee hoeveel moeite ik doe om voor Maikel van der Vleuten de goeie paarden te vinden en te houden. Zoals de KNHS nu met de sport omgaat, geef ik er helemaal niks om of Verdi nu wel of niet landenwedstrijden loopt. Als het zo moet, zeg ik: voor mij liever niet.

Een absoluut dieptepunt in de strijd van de KNHS om het AES de voet dwars te zetten is de manier waarop bondscoach Rob Ehrens onder druk is gezet om zijn zoon Robbert ertoe te bewegen zich terug te trekken uit de aanklacht tegen de KNHS. Robbert was één van de medeondertekenaars van de dagvaarding waarmee wij de KNHS voor de rechter hebben gedaagd. Daags voordat wij in Arnhem een gesprek met de KNHS zouden hebben, kwam Robbert naar ons toe. Hij vertelde dat zijn vader hem had opgebeld. Dat Rob onder druk was gezet door Maarten van der Heijden. ‘Jongen, we moeten hiermee ophouden’, had Rob Ehrens tegen zijn zoon gezegd, ‘anders gaat ons bedrijf kapot’. Met dit soort dingen krijgen wij te maken. Maar ik zei het al: voor oneerlijkheid en onsportiviteit ga ik niet aan de kant. Nooit.”

Lees ook:
KNHS reageert op open brief Kees van den Oetelaar.
KNHS gaat zelf jonge springpaarden voor WK selecteren.
AES daagt KNHS voor rechter.

Bron: AES.

28 reacties op “Kees van den Oetelaar spreekt zich uit over buitenspel AES

  • Peter an de Pasch

    Cees, het blijkt hoeveel de KNHS om haar eigen leden geeft. De feiten die het laatste jaar hierbesproken zijn zeggen voldoende over deze arogante club.
    Ik denk als er en keer een ander alternatief komt dat veel mensen opstappen.
    Veel succes in deze onsportieve strijd

  • Michel

    Als het KWPN een zuiver KWPN kampioenschap organiseert en de KNHS een jongepaarden kampioenschap organiseert voor alle “andere” stamboek paarden die in Nederland actief in de sport lopen. Daar gerelateerd aan de starts een aantal combinaties afvaardigd naar Lanaken, is toch iedereen blij…!?

  • willy jansen

    Goedemiddag,
    Ik schrik hiervan als lid van van de KNHS, Deze mag zeker geen onderscheid maken tussen een nederlands of buitenlands gefokt paard.
    De KNHS is afhankelijk van haar leden en onze vereniging bestaat uit veel leden met paarden van andere stamboeken.
    Ik denk dat ze op deze manier een afscheiding in de hand werken en er leden hun lidmaatschap op zullen gaan zeggen als dit bekend word.
    KNHS denk hier nog eens goed over na!!!!

  • Joris van den Oetelaar

    Beste Michel,

    En wie mag zich dan de ‘Nederlandse kampioen’ noemen?
    Wat is er nu mooier dan een echt nationaal kampioenschap waarin alle combinaties zich aan elkaar kunnen meten?
    Waar kan de fokker nu meer informatie inwinnen, en waar haalt ruiter en eigenaar meer genoegdoening uit?
    Als het KWPN graag een onderling wedstrijdje of zelfs een hele competitie organiseert dan is dat hun goed recht, al doen ze dit iedere week. Dit heeft echter niets met een echt NK te maken. Het beperkt aantal startplaatsen voor de WK’s die aan de landen worden toegekend zouden nooit door een andere instantie dan de Nationale Federatie(KNHS) moeten worden toegekend. Zo staat het ook beschreven in de regelementen van de WBFSH/FEI.

  • Ilse

    FIFA 2?
    Vriendjespolitiek?
    Belangenverstrengeling?
    Machtsposities?
    Monopolie?
    Onsportief gedrag?

    Heb niet de illusie dat de KNHS als een onafhankelijke/sportieve sportbond optreedt, die op komt voor de belangen van haar leden. In tegenstelling zelfs de KNHS speelt (letterlijk) onder één hoedje met het KWPN.

    Naar mijn mening moet er een nationaal kampioenschap worden georganiseerd voor jonge paarden, waaraan alle stamboeken kunnen meedoen. En op basis van dat kampioenschap worden de startplaatsen voor het WK verdeeld/toegewezen. Dit in het belang van de fokkers, eigenaren en ruiters, daarnaast komen zo de beste paarden van Nederland naar boven, en niet alleen de beste paarden van het KWPN.

    Daarnaast denk ik dat de KNHS eens goed moet nagaan wat haar doel is en ten behoeve van wie ze functioneren?

  • marianne

    Zo, dat is niet niks zeg.
    Stelletje dictators bij bond!
    Heel goed dat dit nu eens naar buiten komt.
    Respect voor de mensen die wél tegen de KNHS durft in te gaan.

  • Babette

    “Jij en je paard verdienen een eigen bond. De KNHS is er voor iedere paardensporter. Of je regelmatig bij de manege rijdt, geniet van alle prachtige ruiterpaden door het Nederlandse landschap, af en toe met een aanspanning rondrijdt, fanatiek wedstrijden rijdt of bezig bent met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in 2028: de KNHS is er voor jou. ” Dit staat op de site van de KNHS.
    Maar de KNHS heeft maar 1 doel en dat is zichzelf in stand houden. De belangen die behartigd worden zijn enkel die van de KNHS zelf. En wij, wij leden moeten alleen maar zorgen dat zij de middelen hebben lees: contributies en afdrachten betalen zodat ze daar in Ermelo hun eigen plannetjes uit kunnen voeren samen met grote vriend KWPN.
    Wacht met smart op een andere bond, ik stap dan onmiddellijk over!

    Ik zou het heel jammer vinden voor de sport maar misschien dat Verdi dan toch maar een tijdje niet ingezet moet worden voor de landenwedstrijden…

  • Rob Hatzmann

    Dit alles is in de laatste ledenraadsvergadering besloten. Diverse keren heb ik diverse mensen in de ledenraad en het springforum op dit onderwerp aangesproken. Ik vraag mij nu af waar gaat het mis met de democratische besluitvorming binnen de KNHS.

  • Peter Grande

    Ik dacht dat alleen rond Friezen mensen zo simpel waren wedstrijden “alleen open voor Fries ras” te houden. Dat is pas jezelf voor de gek houden en je kop in het zand steken. Wedstrijden waarbij welk paardenras dan ook wordt uitgesloten zijn nooit representatief, dat is een onderling feestje.

  • Marcel Dufour

    Respect voor deze paardenman in hart en nieren. Iemand die meer praktijkervaring heeft op het gebied van wedstrijdsport dan hij is op de burelen van KNHS of KWPN niet te vinden.
    De kans is zeer groot dat de KNHS deze zaak gaat verliezen aangezien die zeer vergelijkbaar is met andere zaken van andere sportbonden die al door het Europees Hof zijn beslecht.

    Het is jammer dat Rob Ehrens voor de oneigenlijke druk van de KNHS is gezwicht en ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven alhoewel ik ook niet denk dat Kees maar wat kletst.

    Mocht het wel zo zijn dan heb ik er een ter overdenking;

    “Hij die voor tirannie zwicht verliest meer dan lijf en goed.
    Dan dooft het licht”

  • Ernst Vreeswijk

    Heeeelemaaaal MEE EENS.
    Dankzij Nederlandse top paardenmensen, -handelaren en -ruiters staat het KNHS en KWPN hoog aangeschreven. Dat hebben beide organisaties NIET aan zichzelf te danken.

  • Michel

    Beste Joris,
    Ik ben het helemaal met je eens dat er 1 jongepaarden kampioenschap zou moeten zijn. De KWPN paardendagen moeten voor KWPN’ers zijn. Door steeds meer “buitenlandse paarden” zou je toch wel een 2de kampioenschap in het leven moeten roepen, wil je ze in Lanaken ook een kans geven.(Als het KWPN niet wil mixen) Een echt Nederlands kampioenschap lijkt ver weg. Wie kan zich überhaupt wereld kampioen noemen als je voor Lanaken startplaatsen kan kopen.. heb beste jonge paard van de wereld wordt echt geen wereldkampioen!

  • Ben Verheij

    Ik ondersteun de visie van de heer Van den Oetelaar volledig. Het is te schandalig voor woorden dat het überhaupt tot een rechtzaak moet komen. Ieder weldenkend mens met een open visie vindt dit de normaalste zaak van wereld. Het is in de optiek van de huidige tijd ongelooflijk dat dit sterk staaltje van volledig onwerkelijk potentisme nog kan existeren. Hoe kortzichtig kan men zijn. Als je er goed over nadenkt kan het niets anders zijn als een diepe angst voor de eigen zwakheden. Bang voor opstormende concurrentie van nieuwe sterke prestatiegericht fokgebieden (bv België)of stamboeken (AES, OS en Z) Het “Ermeloosche Bolwerk” zal een duidelijk halt toegeroepen moeten krijgen anders is het einde van dit protectionische beleid uit de Ivoren Toren nog niet in zicht.

  • hanneke

    Naast dat het open moet staan voor alle stamboeken, moeten ook paarden waar de afstamming niet van bekend is en/of het zgn blauwe papier met een kampioenschap mee moeten kunnen doen. Dan pas komen de echte kampioenen boven!

  • Pim Koudijs

    Wij mogen blij zijn dat er mensen zijn als Kees van den Oetelaar die tegen heilige huisjes aan durven schoppen. Het is te gek voor woorden dat instanties als sport organisaties en stamboeken opgericht door sporters, fokkers en liefhebbers met ons goedvinden zijn veranderd in burocratische organisaties die enkel denken aan hun eigen gewin en dat ten koste van de leden waarvoor zij eigenlijk bedoelt zijn te bestaan. Het lijkt haast op mafiapraktijken. Daarbij wordt naar de buitenwereld ook altijd gedaan of ze de onschuld zelfde zijn maar iedereen weet beter. Dank je Kees, super dat jij je niet laat ondersneeuwen en afpoeieren door dit soort instanties.

  • gazenbeek

    In Frankrijk is het nu al zo dat om de kampioenschappen, zoals de vierjarige, vijfjarige etc alleen maar SF mee mogen doen en KWPN etc geweerd worden. Dit om het eigen fokproduct te promoten. Jammer dat ze dat nu ook hier willen gaan doen.

  • Han Coolen

    De pijn zit hem in de KWPN-cultuur, toen er ruim 13 jaar geleden producten van een AES-hengst in het KWPN b-register werden gedumpt.. En het A-register een sportregister werd..(ook zeer pijnlijk)

    Sindsdien is het KWPN/KNHS alleen maar bezig geweest mens en paard in hokjes te plaatsen.

    Cees dit win je nooit..Je vecht niet tegen een democratie maar tegen een “sekte”.

    Na Grosso Z en Larome (de eerste Landgraf) in de negentiger jaren en een ton lichter wist ik dat die cultuur niet te veranderen was. Er lopen te veel mensen rond die van elke tafel willen mee-eten.

    Succes.

  • Ad

    Cees go for it! De KNHS is echt lekker bezig. Ik vroeg recent 2 startpassen aan 1 voor een KWPN geregistreerd paard en 1 met een Belgische registratie. Tot mijn verbazing moest ik voor de belg ruim 25 euries registratiekosten betalen en voor de andere niet. Ik dacht toen ook al 2 handen op 1 buik nu ze onder 1 dak zitten.

  • eric van grunsven

    heeft de knhs iets te doen met de fokkerij ?

  • Irene

    Babette haalt de woorden uit m’n mond. KNHS wil iedere paardensporter aan zich binden en vraagt mensen meer leden aan te dragen en vervolgens zetten ze zelf een deel van de leden buitenspel. Waardeloos!

  • Linda

    It’s only about the money, zeg kom maar op met een andere sportbond..
    KNHS en KWPN voelen zich te groot en te goed, ben het volledig eens met Kees!
    YOU GO KEES

  • willem

    Zou Rob Ehrens nog bondscoach zijn als zoon Robert zich niet had teruggetrokken

  • marcel dufour

    @Willem

    Ik vraag me eerder af of degene die Rob onder druk heeft gezet nog wel werkzaam zou zijn geweest bij de KNHS als Rob niet was bezweken.
    Het is namelijk 100% zeker dat de gehele springwereld zich achter hem zou scharen en die strijd zou op zeker gewonnen zijn door de ruiters. Al was het alleen al om het feit dat de KNHS er is voor de ruiters en niet andersom.

  • Toy Merx

    De bondscoach reageert Diens brood men eet diens woord men spreekt

  • Coen

    De discussie Ehrens speelt eigenlijk helemaal geen rol, al verbaasd mij van de KNHS niets meer! Officials die roepen ik zorg er voor dat je nooit meer rijdt of na het afscheid van een groot ruiter direct een brief sturen dat de oranje jas terug moet! Kruipers zijn het, maar dat is bij de FIFA niet anders!
    Wat mij echter wel bevreemd in een tijd waarin wij afrikaantjes voor ons land laten rennen in de hoop op meer atletiek medailles, marokaantjes met twee paspoorten smeken voor Oranje te voetballen dit bij paarden ook kan, maar niet op het Nederlands Kampioenschap voor jonge paarden!?
    Dus lief afrikaantje jij mag tijdens het nk niet rennen en die voetballer is niet speelgerechtig in de eredivisie!? Ik dacht toch van wel, dus denk eens sport bevorderend KNHS en jaag de mensen niet tegen je in het harnas!
    Sport bevorderen is jullie taak niet belemmeren en dan voorop in een oranje jas staan te springen op grote kampioenschappen! De toekomst begint bij de jeugd, dus sluit ze niet uit!

  • jos wouters

    Zoals eerder vermeld werden wij ,die zich verzetten tegen het plan om B parcoursen ook niet aangehoord.
    Onze bond ,is dezelfde bond als de FIFA.Maar ook daar trokken ze aan het korste eind.
    Kees Op horses.nl 2 dagen geleden zijn diverse reacties geplaats,geeft duidelijk aan hoe men over onze zogenaamde Bond denkt,schandalig.

    Ik ben nog steeds voorstander met velen anderen het strijdbijl op te pakken en een tweede BOND in te voeren,men vraagt zich af waarom aantal leden terug loopt.Alles naar zich toe trekken rond Ermelo de kleine verenigingen de oefenwedstrijden afpakken,en dan op het centrum onder een andere noemer dit organiseren.
    Het blijft een en al corrupte bende.Luisteren doen ze niet .Kijk naar ons als parcourbouwer, het pladform heeft bepaald,en wie zijn dat,ons bestuur van de parcoursbouwers moest eens hard van leer trekken,want wat is de KNHS zonder onze club.Hier moeten we ook naar hun pijpen dansen. Ik heb het ook gehad met hun,dan de fouten die hun maken ,moet je zelf bewijs aandragen,te gek voor woorden .
    Zoals eerder vermeld heb ik niks tegen een stamboek of bond,maar al jaren vecht het AES om hun status,en nu is de tijd daar om hun gelijk te halen ,we zullen met grote getalen in Utrecht zijn de 22 juni.Maar ook het kwpn ,zegt kijk eens op de ranking KWPN paard staat nr 1 ,ja tweede en derde generatie komt van buitenlandse hengsten.Slimme zet om het kwpn nu buitenspel te zetten,hier zit meer achter om dit nu te doen. Nu kots ik me ook maar leeg,als je de juiste mannen niks gunt komt je nergens FIFA praktijken.Ik hoop dat AES gelijk krijgt ,zo niet zullen deze reacties en vorige menig een toch weer aan denken zetten hoe mooi de sport 25 jaar geleden was AMEN

  • Frank Kok

    Kartelvorming.!

  • Anne Hazenberg

    Wens Kees van den Oetelaar veel succes. We weten allemaal dat hij een persoon is die vele goede sportpaarden heeft gevonden die Nederland op de kaart heeft gezet. Het lijkt nu dat de KNHS en het KWPN gaan pronken met andermans veren. Bij het KWPN zijn de beste hengsten meestal van buitenlandse komaf. En dit is al vele jaren het geval. Hengsten als Marco Polo, Courville, Rigoletto, Farn, Libro H, Indoctro etc..(kan wel het hele teksblok vol schrijven) zijn allemaal van buitenlandse stamboeken. Als je ziet wat deze nakomelingen hebben gepresteerd dan hebben we het buitenland nodig en niet het KWPN, maar een stamboek die aan de sport denkt. De KNHS zou onafhankelijk moeten zijn en paarden moeten uitzoeken ongeacht welk stamboek dit is. Dit is dus heel lastig als je op het zelfde terrein zit. 2 handen op 1 buik is hiervan weer het voorbeeld. Ook de KNHS bewijst hier maar weer dat ze er niet zijn voor de sport maar voor vriendjespolitiek. Alles heeft te maken met de machtspositie. Waarom niet een 2e bond zodat de ruiter voor een bond kan kiezen die het best bij hem past. Alleen laat de KNHS dit nooit toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.