Ketamineschorsing levert Sanne Thijssen mogelijk veel schade op

Sanne Thijssen met Sara Galotiere op CSI de Peelbergen. Foto: Equitext

De FEI heeft springamazone Sanne Thijssen voorlopig geschorst voor een half jaar, nadat bij dopingonderzoek bleek dat haar merrie Sara Galotière vlak voor haar euthanasie in Liverpool ketamine in het bloed had. “Logisch”, zegt vader Leon, “dat bloed is afgenomen na het overlijden van de merrie. Toen alle middelen waren toegediend. Die ketamine is een narcosemiddel dat de dierenarts heeft gegeven ter voorbereiding op de euthanasie.”

De medicatiezaak rond Sara Galotière is uit de aard der zaak zeer delicaat. De merrie moest vlak voor de jaarwisseling worden geëuthanaseerd nadat ze ongelukkig in een hindernis was gevallen en daarbij een achterbeen had gebroken. De behandelend dierenarts beweert dat hij geen ketamine heeft verstrekt.

Narcosemiddel

Maar uit alle feiten en omstandigheden valt op te maken dat Sara het betreffende narcosemiddel toegediend heeft gekregen. Dat verklaren ook dierenartsen die regelmatig paarden moeten euthanaseren.

Schadelijk praatje

Voor Sanne Thijssen is het staartje dat het ellendige ongeluk nu krijgt extra vervelend. Vader Leon Thijssen is kwaad op de FEI omdat de suggestie nu wordt gewekt dat Sara Galotière een kalmeringsmiddel gekregen zou hebben en dat dit middel misschien wel heeft bijgedragen aan het tragische ongeluk. “Dat is wat mensen nu makkelijk kunnen denken”, zegt Leon Thijssen. “Zo’n praatje is bijzonder schadelijk. Wij waren in gesprek met een sponsor voor de wedstrijdstal van Sanne. Geen idee hoe dat nu uitpakt.”

Uit het bloed

Thijssen vervolgt: “Ketamine is al na 45 minuten uit het bloed verdwenen en zit dan alleen nog in enzymen. Sanne heeft in haar korte loopbaan al tien keer dopingcontrole gehad, waaronder enkele maanden voor haar dood bij Sara Galotière. Er zijn in deze zaak ernstige procedurefouten gemaakt. Sanne wilde aanwezig zijn bij het euthanaseren, maar dat mocht niet. We wisten niet eens dat er een dopingtest had plaatsgevonden.”

Onmiddellijke ingang

“Het eerste dat wij van het hele geval hoorden was een brief van de KNHS waarin stond dat Sanne met onmiddellijke ingang een half jaar geschorst was! Ik begrijp van de FEI dat ze de zaak nu liever willen seponeren, maar de schade is al toegebracht.”

Geen voor de hand liggend kalmeringsmiddel

Verschillende dierenartsen bevestigen dat ketamine in 9 van de 10 euthanasiegevallen wordt toegediend en dat het geen voor de hand liggend middel zou zijn om een springpaard in het parcours te kalmeren. De dierenartsen wijzen op de chaotische situatie rond de zwaar gewonde Sara Galotière

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.