Ga naar hoofdinhoud

Teamgoud voor Nederlandse menners, Chardon sensationeel naar individuele gouden plak

Update II
Wat een sensationele rit voor IJsbrand Chardon in de afsluitende vaardigheid op het EK vierspannen in Gothenburg. Daar waar andere menners struikelden over de tijd, reed Chardon koelbloedig naar het goud door op magistrale wijze ruim acht seconden binnen de tijd te blijven. Dat ene balletje dat viel, bracht zijn zoveelste individuele gouden plak en teamgoud niet in gevaar. Theo Timmerman eindigde op een vierde plek net naast het podium, terwijl Koos de Ronde op de zesde plek bleef steken. Duitsland pakte in de landenwedstrijd het zilver. België met brons naar huis ging. 

IJsbrand Chardon
EK Gothenburg 2017
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Chardon kon zich een balletje permitteren voordat hij aan de vaardigheid begon. De menner begon ijzersterk in galop en wendde na de eerste poort direct voor het bloemenperk af naar hindernis 2. Door de grote snelheid verloor de fanatieke menner halverwege zijn hoed, dat bracht hem niet uit zijn concentratie. Overal pakte de menner de kortste wendingen en met grote snelheid denderde het span door de laatste poort heen. Het balletje dat onderweg viel veranderde de uitslag niet, want de Nederlander bleef ruim acht seconden binnen de tijd.

Tijdfouten

Edouard Simonet
EK Gothenburg 2017
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Edouard Simonet ging voor een foutloze ronde om de druk voor de laatste starter Chardon op te voeren. Dat lukte, met een beetje geluk op poort 12, door alleen wat tijdfouten te noteren, waarmee de 28-jarige menner het zilver veiligstelde.

Christoph Sandmann, die na Timmerman de baan betrad, had niet de makkelijkste rit. Zijn voorpaarden waren her en der moeilijk stuurbaar. Toch hield hij de lei schoon en vielen hem ook enkele tijdfouten ten deel. De Duitser blijft boven Timmerman staan en pakt brons.

Theo Timmerman
EK Gothenburg 2017
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De tijd is een bottleneck vandaag. Ook Timmerman, die een goede vaardigheid reed zonder strafpunten, kon niet voorkomen dat hij buiten de tijd de finishlijn passeerde. De top drie maakte niet genoeg fouten om voor Timmerman op de podium te belanden en werd vierde.

De Ronde

Koos de Ronde
EK Gothenburg 2017
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Geconcentreerd begon De Ronde aan het laatste onderdeel. Zijn missie was ongetwijfeld de schade te beperken om geen onnodige strafpunten bijgeschreven te krijgen. Aan het einde van de rit werd het nog even spannend toen er een miscommunicatie ontstond tussen de rijder en zijn span, waardoor de paarden even stil vielen voor een bloemenperk.

Na een gefrustreerde blik vervolgde De Ronde zijn rit om vervolgens alle ballen op de kegels te houden en met minder dan een seconde binnen de toegestane tijd te finishen. De menner bleef op de zesde plek steken.

Georg von Stein kwam direct na De Ronde de arena binnen. Hij bleef foutloos, maar finishte buiten de tijd. Het lukte de Duitser nog net om voor De Ronde te blijven in het klassement.

Handige links

De wedstrijd is live te volgen via FEI.TV (betaald).
Klik hier voor de startlijst
Klik hier voor de uitslagen individueel.
Klik hier voor de uitslagen team. 
Lees hier alles over het EK.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.