Ga naar hoofdinhoud

Heeft het KWPN bijgedragen aan fokkerssucces?

Info@
Het is geen groot nieuws dat het KWPN weer in de hoogste regionen van de wereldranglijst van dressuurpaarden terug te vinden is. Op de laatste WBFSH-ranking heeft het KWPN echter zijn tweede plaats voornamelijk te danken aan dressuurpaarden die niet volgens de filosofie van het stamboek zijn gefokt: Verdades, Nip Tuck, Arlando, Unee BB en Cosmo. Heeft het KWPN wel een bijdrage geleverd aan deze hoge notering of gaat alle eer naar de fokkers toe?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Angèle Toonen, Tim Coomans en Ralph van Venrooij

Van: Angèle 

Angèle Toonen, fokster.
Angèle Toonen, fokster.

Achter deze dressuurpaarden zitten vaders die KWPN-gefokt zijn, daarbij staan ze bij het KWPN geregistreerd. Ze zijn echter wél anders gefokt dan het zuivere KWPN-bloed. Maar een tuigpaard is óók een KWPN’er. De vader van Cosmo (KWPN-springhengst Van Gogh), staat erom bekend dat hij goede bewegingen doorgeeft aan zijn nakomelingen. Er is ook niks mis mee dat er achter Arlando volbloed zit. Het KWPN heeft jarenlang volbloed gekruist met het Gelders en Groninger paard. Waarom zou dat nu opeens niet meer mogen? Ik heb er niet zoveel bezwaar tegen dat fokkers dat soort kruisingen uitproberen. Je moet af en toe gewoon een beetje geluk hebben. Het is toch prima als je op deze manier een sportpaard wilt fokken die goed presteert. In dat opzicht kun je dat gewoon toeschrijven aan het KWPN. De vraag is alleen of je exterieurmatig gezien een goedgekeurde KWPN-dressuurhengst kunt fokken waar een tuigpaard of een springhengst achter zit. In mijn ogen moet een goedgekeurde dressuurhengst alles in huis hebben. Een dressuurhengst moet niet alleen de naam dragen van het KWPN. Hij moet geschikt zijn voor de sport en de fokkerij.


Van: Tim 

Tim Coomans, fokker.
Tim Coomans, fokker.

De eer gaat naar het KWPN, de fokker en de ruiter. Het KWPN door middel van hun jarenlange fokbeleid, de fokker heeft de gok gewaagd, en het paard is bij de juiste ruiter terechtgekomen. Ik zeg altijd dat een Grand Prix-paard een product is van de arbeid, vandaar dat ze hoog op de ranking staan. Natuurlijk blijven dit wel KWPN’ers, alleen zijn ze niet conform het fokbeleid van het KWPN gefokt. Je kunt er niet omheen dat het toch goed heeft uitgepakt. Het KWPN mag de vlag dus ook uithangen. Maar de grootste vlag ken ik toe aan de ruiters. Het paard heeft zich onder hen kunnen ontwikkelen. De ruiter en de trainer hebben daar misschien wel voor vijftig procent hun bijdragen aangeleverd. Eigenlijk geldt dit gegeven voor alle Grand Prix-paarden die hoog in de ranking staan. Het wil namelijk helemaal niet zeggen dat KWPN-gefokte dressuurpaarden direct hoog op de ranking terechtkomen, ook al zijn ze goed gefokt. Het is wel mooi als een Grand Prix-paard dressuurgefokt is en een fokproduct is van het KWPN. Het KWPN heeft wel zijn naam daaraan verbonden door middel van de KWPN-gefokte hengsten en merries.


Van: Ralph 

Ralph van Venrooij, fokker.
Ralph van Venrooij, fokker.

Voorop staat dat de hoogste eer sowieso naar de fokkers gaat. Daarover is geen twijfel mogelijk. Zij maken de keuze met welke merrie ze fokken en welke hengst ze daarbij gebruiken, en maken deze keuze veelal vanuit een visie, en met behulp van de te verkrijgen informatie.
Het KWPN faciliteert en ondersteunt de fokkers door middel van informatie en het fokprogramma. Van oudsher hebben het KWPN en haar fokkers een open filosofie en een open fokprogramma. Karakter en instelling zijn daarin essentiële bouwstenen. Juist die kenmerken komen terug in de paarden die bijdragen aan de rankings.
Elk fokprogramma kent zijn toevalstreffers. Qua bloedopbouw verschillen ze wel sterk van elkaar met invloed van specifieke dressuurbloedlijnen en tuigpaard en springpaard.
Waarbij overigens opgemerkt moet worden dat bij goedkeuring van Van Gogh, de vader van Cosmo, al werd benoemd dat hij interessant zou kunnen zijn voor de dressuurpaardenfokkerij vanwege zijn uitstekende balans en galop (9,5). Uit Dimare, de volle zus van Cosmo, is vorig jaar ook de hengst Habana (v. Vivaldo) gekeurd bij het KWPN.
De fokker van Cosmo, die een dressuurpaard wilde fokken, maakte de bewuste keuze voor Van Gogh. Uiteindelijk is ook de omgeving waarin een paard terechtkomt van belang, ruiter en training bepalen mede het succes.

Deze Info@ verscheen donderdag 27 oktober in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

2 reacties op “Heeft het KWPN bijgedragen aan fokkerssucces?

  • alie wekema

    Dit is mijn visie: Je kan tegenwoordig niet meer van een KWPN gefokt paard spreken maar van een KWPN geregistreerd paard. Het is aan de fokker welke merrie hij/zij dekt, welke hengst hij/zij daarbij gebruikt en bij welk stamboek de fokker het veulen inschrijft. Desbetreffend stamboek profiteert dan van de successen van betreffend paard. In mijn beleving is het de fokker die de meeste eer moet krijgen en dat is er in elk geval veels te weinig voor als je bij het KWPN registreert. Mvgr Alie Wekema

  • Laura Dijkhoff

    Ik ben van mening, dat niet het KWPN met haar fokbeleid, maar de fokker met zijn boeren verstand goede dressuur- en springpaarden fokt. Je wilt iets bereiken, kijkt wat je merrie zelf al in huis heeft, weet wat je hieraan wil verbeteren en zoekt een hengst, die dit optimaal in zijn genen aanwezig heeft, om te proberen om een beter paard te fokken. Zo werkt het denk ik. Ik ben ook van mening, dat het KWPN beleid om dressuur en springpaarden zo te scheiden averechts werkt, want hierdoor wordt er omdat een hengst bepaalde kwaliteiten heeft, erg veel op dezelfde lijnen ingeteeld. En dat is zeker niet goed voor de kwaliteit van de paarden , dit veroorzaakt op de lange duur ongewenste afwijkingen. Ook die overdreven tuigpaard gangen in de dressuurpaarden is géén verbetering, je ziet steeds minder paarden, die los door het lijf gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.