Ga naar hoofdinhoud

Leopold van Asten: Van hoofdpijnmomentje naar veel voldoening

Foto: Wendy Scholten
Vijf rubrieken, twee Nederlandse overwinningen op de openingsdag van CSI Eindhoven en dat tekent het hoge niveau paardensport dat bedreven wordt aan de Karpendonkse plas. Voor bestuurslid en springruiter Leopold van Asten is het concours goed begonnen.

“Vanmorgen had ik wel een hoofdpijnmomentje toen het regende en het losrijterrein in een modderpoel veranderde. We hebben het terrein gedraineerd, maar het is te laat ingezaaid waardoor de bodem te weinig structuur heeft. Daar baal je van, want je wil alles op orde hebben. Gelukkig droogt het nu goed en brengen we vanavond extra lava aan. Verder is het weer prachtig om hier te rijden. Elk jaar is het geweldig om te zien hoeveel mensen op CSI Eindhoven afkomen. Dat geeft echt veel voldoening.”

Dejavu

Zelf had hij een dejavu. Net als vorig jaar werd hij op de openingsdag van CSI Eindhoven tweede achter een Belg. “Gudrun Patteet heeft ook wel een heel snel paard waar ze al heel lang een combinatie mee is. Ik heb voor m’n gevoel niet veel weggegeven als eerste start in de barrage, maar zij was wel heel snel.”

Leopold had VDL Groep Beauty (v. For Pleasure) gezadeld voor de 1.50m Rabobank Prix, waarin elf ruiters terugkwamen voor de barrage. De schimmelmerrie neemt dit weekend het stokje over van Leopold’s geblesseerde toppaard Zidane (v. Heartbreaker). “Hij heeft zich maandag in de paddock geblesseerd”, baalt hij.

Thuisoverwinning

De net zeventienjarige Niels Bulthuis begon de dag met een 1.35m zege in de Wijlaars Prix met Freebird (v. Lupicor), waarmee hij zich recent in de top-10 reed op het NK junioren. Daarna won Henk van de Pol de 1.40m Hanos Prix met toekomstbelofte Looyman Z (v. Numero Uno). Het is ook direct een thuisoverwinning, want Van de Pol woont in Eindhoven waar hij ook geboren werd en hij komt al van kleins af aan op dit evenement. “Mijn vader was betrokken bij de parcoursbouw en ik hielp als klein mannetje mee. Dat is lang geleden, want m’n vader is alweer 32 jaar geleden overleden”, vertelt hij.

Looyman Z

Van Looyman Z mag een hoop verwacht worden in de toekomst, vertelt Henk van de Pol. “Hij is nog maar acht jaar en heeft begin dit jaar in de Arabische Emiraten al zijn eerste vijfsterren Grote Prijzen gelopen. Echt een goed paard. Dat maakt het rijden van concoursen leuk. Toen de hengst Spartacus TN, waarmee ik 1.60m niveau reed, in 2016 overleed aan koliek, ben ik een aantal maanden niet meer op concours geweest. Ik was er zo ziek van.”

Derby

Ondertussen zijn ook de eerste kaarten voor de Derby op zaterdag geschud. In de Lacom Prix op 1.40m niveau mochten alle paarden al even ‘ruiken’ aan de natuurlijke hindernissen, de wal en op- en afsprongen en dat verliep vrij vlekkeloos. Slechts vier paarden van de veertig werden uitgesloten. De Frans gefokte merrie Toupie du Quesnoy had het wel naar haar zin en won de rubriek onder de Zweedse Erika Lickhammer, die al twaalf jaar in Nederland woont. CSI Eindhoven voelt voor de Astense aan als een thuisconcours. “Een fun show. Geweldige atmosfeer, veel publiek dat meeleeft tijdens de ritten, veel mensen die we kennen en we zijn hier met het hele team compleet.” Patrick Lemmen was op de tweede plaats de beste Nederlander in de Derby kwalificatie met Dadullah (v. Witinger).

In de rubriek voor zes- en zevenjarige springpaarden om de Van Laarhoeven Eindhoven Prix finisthen de Brazilianen Thiago Ribas da Costa en Carlos Ribas op één en twee. CSI Eindhoven vindt tot en met zondag 13 mei plaats. De toegang is gratis.

Bron: Persbericht Wendy Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.