Ludger Beerbaum: ‘Doel Chinees team naar Spelen van Tokio’

Al meer dan tien jaar is Ludger Beerbaum betrokken bij de ontwikkeling van de de springsport in China. Mede door zijn inzet is de paardensport in het land gegroeid en populair geworden. Toch is het werk nog lang niet klaar vertelt de Duitse topruiter in een interview met Longines Beijing Masters: “We werken er aan om een team te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio.”

Met de Longines Beijing Masters voor de deur, de wedstrijd begint vandaag in het Olympische Stadion Brid’s Nest, vertelt Ludger Beerbaum over zijn betrokkenheid met de paardensport in China. “Het begon twee jaar voor de Spelen in Beijing. De Chinese federatie benaderde mij om een team op te zetten en te begeleiden naar de Spelen. Als organiserend land mochten ze met een team startten en zij wilden gebruik maken van deze kans.”

Vooruitgang enorm

In de tien jaar dat Beerbaum betrokken is bij de Chinese springsport is er veel gebeurd. Er zijn internationale wedstrijden gekomen en de springstallen schieten als paddenstoelen uit de grond. Beerbaum: “Er waren nog geen World Cup wedstrijden of internationale shows. Ik weet niet eens in hoeverre de paardensportbond op dat moment zelfs georganiseerd was. Maar sinds de Spelen is de vooruitgang enorm.”

World Equestrian Academy

In samenwerking met Longines heeft Beerbaum de World Equestrian Academy opgericht om de sport in China te ontwikkelen. Beerbaum vertelt hierover: “In feite is er een gebrek aan kennis in China, met name op basisniveau: hoe moeten paarden gehouden worden, hoe moeten ze worden verzorgd, enzovoort. Daarom richtte Longines de Academy op en samen hebben we nu anderhalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Chinese ruitersport. Hier gaat het niet om het produceren van top atleten, maar we hebben het hele palet van de ruitersport gebundeld in de Academy en we willen de Europese knowhow overbrengen naar China.”

Ruiters en grooms naar Duitsland

“Wij bereiken dit enerzijds door Europese deskundigen naar Beijing te sturen, bijvoorbeeld hoefsmeden en dierenartsen. Aan de andere kant nodigen wij jonge Chinese mensen om naar Duitsland te komen. Ruiters kunnen op de Europese wedstrijden ervaring op doen en hun grooms kunnen leren hoe de sportpaarden goed te verzorgen”, aldus Ludger Beerbaum.

Versoepeln van quarantaine bepalingen

Om alle doelstellingen te bereiken is er nog het nodige te doen volgens Beerbaum. “Door de strenge quarantaine bepalingen in China wordt het ons onmogelijk gemaakt om paarden heen en weer te sturen. We werken hier al jaren aan en hebben de autoriteiten ook onder druk gezet. Het gewenste resultaat is nog niet bereikt, maar als we dit uiteindelijk bereiken, komt alles in een zeer korte tijd bij elkaar. We kunnen dan de paardenindustrie naar China brengen en ook kennisuitwisseling zal dan veel sneller plaatsvinden.”

Beijing Masters ook met sterke Chinezen

Met de Longines Beijing Masters, dat op punt staat te beginnen, heeft China een belangrijk evenement. Ook dit jaar zijn er de nodige topruiters, waaronder Jeroen Dubbeldam, die aan de start komen. “Maar”, zegt Ludger Beerbaum, “ik denk dat we nu ook sterke Chinese ruiters op de deelnemerslijst hebben staan, die zeker mee strijden op zondag in de Grand Prix.” De wedstrijd is via ClipMyHorse te volgen.

Het hele interview met Ludger Beerbaum is hier te lezen.

Bron Longines Beijing Masters

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.