Ludger Beerbaum: ‘Succes is geen toeval’

De 53-jarige Ludger Beerbaum zegt: “Succes is geen toeval.” De topruiter en voorzitter van de Longines World Equestrian Academy (LWEA) weet waar hij het over heeft. In zijn stal en op het paardensportcentrum Riesenbeck International gaat het dag in dag uit over het verder ontwikkelen van de paardensport, het verbeteren van de rijvaardigheid en het behalen van goede klasseringen.

Beerbaum liet vorig jaar weten dat hij niet meer in actie komt voor het Duitse team. Naast zijn eigen carrière richt hij zich op het begeleiden van jong talent. “De kennis moet doorgegeven worden, vooral aan de Aziatische ruiters. Op dit moment staat de paardensport in China in de kinderschoenen, maar de ontwikkeling gaat razendsnel en er is een enorme interesse om te leren van de ervaring in Europa. De markt is er”, aldus de viervoudige olympisch kampioen.

Ontwikkelingswerk

Beerbaum is ervan overtuigd dat inmiddels ook ruiters uit Aziatische landen kans maken op een podiumplaats op internationaal niveau. De LWEA draagt bij aan het bereiken van dat doel. “We doen grotendeels ontwikkelingswerk”, zegt Beerbaum, die zich sinds 2008 met de paardensport in China bezighoudt en daar als deskundige een graag geziene gast is.

Elementaire dingen

De paardensport wordt in China vanuit de staat ondersteund en geïnteresseerde jonge ruiters zijn er in het land met 1,37 miljard inwoners voldoende. Alleen al in Peking zijn er 155 rijverenigingen. Maar het ontbreekt nog aan elementaire dingen als speciaal voer, deskundige dierenartsen, verzorgers, hoefsmeden en bijvoorbeeld een professioneel wedstrijdmanagement.

Verfijning vaardigheden

Beerbaum en zijn Chinese partners van Stal Dashing in Peking hebben een strategisch programma met diverse activiteiten uitgewerkt. De basis is duidelijk: In Azië wordt basisarbeid gedaan, in Europa worden deze vaardigheden verfijnd. Getalenteerde ruiters die aan internationale wedstrijden willen deelnemen mogen als LWEA-studenten langere tijd in de stal van Beerbaum zelf voelen en beleven hoe de moderne springsport in elkaar steekt. Ze worden ook op wedstrijden in Europa begeleid. “We hopen natuurlijk dat hieruit ruiters naar voren komen die zich ontwikkelen tot goede wedstrijdruiters”, aldus Beerbaum die zelf ook benieuwd is welke vruchten het door hem ontwikkelde programma gaat afwerpen.

Social media

Aangezien niet iedereen in de gelukkige omstandigheden verkeert om door Beerbaum persoonlijk gecoacht te worden, kunnen via social media vragen gesteld worden en problemen worden voorgelegd. Die zullen vervolgens door Ludger Beerbaum en zijn team worden verwerkt in videoclips en ander beeldmateriaal.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Persbericht

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.