Masters Riders Cup: paardensport duel tussen Europa en Amerika

Op het openingsgala van de Longines Masters in Parijs werden gisteravond door de EEM en EEF (European Equestrian Federation) de plannen ontvouwd  over het nieuw opgezette format, de Masters Riders Cup. In het nieuwe format nemen de twee meest toonaangevende continenten in de springsport, Europa en de Verenigde Staten, het tegen elkaar op.


De Masters Riders Cup is gebaseerd op de meest prestigieuze wedstrijd voor de golfspelers, de in 1927 opgerichte Ryder Cup. Hierin nemen de beste golfspelers uit Europa het op tegen die uit de Verenigde Staten.

Nieuwe wedstrijdvorm

Christophe Ameeuw, de grondlegger van de Longines Masters series (dit weekend in Parijs), is de initiatiefnemer van de nieuwe wedstrijdvorm voor de springruiters. “Paardensport ondergaat een revolutie; het is onze plicht om mee te gaan,” zegt Ameeuw. “Als innovator van de sport, is EEM er trots op om samen met de EEF deze unieke, spannende wedstrijdvorm te introduceren op beide continenten.”

Ridland en Guerdat

Afwisselend in de VS en in Europa zal de Masters Riders worden gehouden, volgend jaar is de eerste wedstrijd in Parijs. Vijf combinaties van beide continenten zullen het dan tegen elkaar op nemen. In het eerste seizoen zullen de bondscoaches van het zilveren Amerikaanse team, Robert Ridland, en het gouden Franse team Philippe Guerdat, de teams samenstellen.

Wedstrijd in twee etappes

De wedstrijd wordt in twee etappes verreden. In de eerste fase zijn er vijf duels tussen de ruiters, elke winnaar krijgt punten voor zijn team. Afhankelijk van de resultaten van de eerste fase, kan de winnende coach aangeven wie het gaat opnemen tegen een combinatie van de tegenpartij. Voorafgaand aan de tweede fase bepalen de teamcaptains de startvolgorde van hun ruiters. Ze kunnen eventueel ook paarden vervangen en leggen hun strategische keuzes uit.

Na Parijs in december 2017 gaat de Masters Riders Cup naar de Longines Masters in Los Angeles in 2018.

Masters Riders Cup trailer

Bron persbericht EEM

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.