Ga naar hoofdinhoud

Menforum: ‘Inschrijftermijn SWM gaat veranderen’

Op de bijeenkomst van het KNHS-menforum werd op 24 november wederom uitvoerig gesproken over de vele afmeldingen die samengestelde wedstrijdorganisaties te verwerken krijgen. Zij gaan verder op zoek naar oplossingen om dit tot een halt te roepen. Mogelijk draagt het besluit om het inschrijftermijn voor samengestelde menwedstrijden (SWM) te veranderen hieraan bij.

De analyse van het forum is dat dit hoge aantal afmeldingen het gevolg is van de ontstane ongeschreven regel dat men zich op 1 januari voor alle samengestelde wedstrijden mennen moet inschrijven, uit angst anders niet meer te kunnen starten. Het gevolg is dat iedereen zich op 1 januari inschrijft om maar op de startlijst te staan en kort voor de wedstrijd wel bepaalt of wel of niet daadwerkelijk deelgenomen wordt.

De discipline Eventing heeft een aantal jaar geleden dezelfde problematiek gekend en die hebben op enig moment het besluit genomen dat maximaal 10 weken voor de wedstrijd ingeschreven mag worden. Sindsdien zijn in deze discipline het aantal afmeldingen naar normale proporties teruggebracht en zijn secretariaten slechts een korte periode druk met het verwerken van de inschrijvingen in plaats van het gehele jaar. Er is dan ook besloten dat ook voor samengestelde wedstrijden mennen er maximaal 12 weken voor de wedstrijd ingeschreven mag worden. Dit zou een oplossing kunnen zijn.

Inschrijving via MijnKNHS

Deelnemers kunnen in de wedstrijdkalender in MijnKNHS zien wanneer de inschrijving voor welke wedstrijd geopend wordt, dus de planning wanneer men zich voor welke wedstrijd kan inschrijven is snel gemaakt. De inschrijfstress met Oud en Nieuw is hiermee ook verdwenen.

Het inschrijven via de KNHS-website is zowel de organisaties als de deelnemers goed bevallen. Daarom heeft het menforum besloten dat er voor dressuur-vaardigheidswedstrijden en samengestelde wedstrijden uitsluitend via MijnKNHS ingeschreven mag worden. De enige uitzondering hierop zijn de impulsrubrieken, die voorlopig nog via het inschrijfformulier per mail ingeschreven moeten worden omdat het technisch nog niet mogelijk is om zonder startpas/startlicentie via MijnKNHS in te schrijven.

Vooraf betalen van inschrijfgeld

Er zijn organisaties die er voor kiezen om deelnemers vooraf bij de inschrijving het inschrijfgeld te laten betalen en deelnemers pas op de startlijst zetten als het inschrijfgeld binnen is. Dit is een keuze die een organisatie zelf mag maken, mits deze in het vraagprogramma vermeld is. Wel is het zo dat wanneer een deelnemer zich voor de sluitingsdatum afmeld hij in dat geval recht heeft op teruggave van het inschrijfgeld (zie het Algemeen Wedstrijdreglement).

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.