Muziekinstallatie weigert: kür EK U25 afgelast. Meulendijks: ‘Dit is een fiasco’

Anne Meulendijks met MDH Avanti. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wat een fantastische afsluiter had moeten worden van een voor Nederland succesvol EK U25, mondde uit in een totaal idiote situatie: de muziekinstallatie in Lamprechtshausen weigerde dienst en na juryberaad werd besloten de kür verder af te gelasten. Geen medailles, geen ceremonie, geen Eurpees kampioen van de kür. “Dit is echt een fiasco” reageert Anne Meulendijks, die met MDH Avanti nog zicht had op een gouden plak.

Waarschijnlijk heeft door de vele regenval afgelopen dagen in Oostenrijk de muziekinstallatie het begeven. De eerste combinatie van de kür kon nog op muziek rijden, maar wel muziek die niet al te best uit de boxen kwam. Bij de tweede combinatie begonnen de boxen te haperen en niet veel later viel de hele muziekinstallatie uit.

Zonder muziek

In eerste instantie werd er besloten door te rijden: een kür zónder muziek, en dan zou iedere combinatie een acht voor het artistieke gedeelte krijgen. “Dat kan natuurlijk ook niet, juist in een kür kan je je onderscheiden met de muziek en de bijbehorende moeilijkheidsgraad” aldus Meulendijks. De juryleden besloten na enkele combinaties ‘zonder muziek’ hetzelfde en konden niet anders dan het koningsnummer van het EK cancelen. Het prijzengeld van in totaal €5.000,- wordt nu verdeeld onder alle 18 finalisten.

Speciaal kür laten maken

“Dit is echt niet EK waardig. We kregen daar ook niet echt de indruk dat de organisatie er heel veel aan gedaan heeft om de situatie alsnog te redden” vertelt Meulendijks, die speciaal voor dit EK een dure kür liet maken door Joost Peters. “Hier hebben we echt naartoe gewerkt, en ik wilde er vandaag écht voor gaan om die gouden plak mee naar huis te nemen. Het is echt heel jammer dat dit EK zo moet eindigen” vertelt Meulendijks, die de afgelopen twee dagen al een zilveren teammedaille en een zilveren individuele medaille om haar nek gehangen kreeg. “Hoe dan ook kan ik terugkijken op een heel mooi seizoen en ik ben heel blij met hoe Avanti de afgelopen twee dagen hier gelopen heeft.”

Herkansing?

Na het besluit om de kür af te gelasten, nodigde organisator Josef Göllner alle 18 finalisten op zijn kosten uit voor het internationale U25-concours op de Amadeus Horse Indoors in december dit jaar. De FEI bekijkt de mogelijkheden om de kür van het EK U25 tijdens het evenement in Salzburg in december alsnog te laten verrijden. Meulendijks weet echter nog niet of ze daarvoor te porren is: “Ik zag deze wedstrijd als een afsluiting van mijn U25 periode, ik wil nu eigenlijk de overstap naar de Grand Prix gaan maken. We gaan thuis nog wel nadenken of we in december eventueel naar Salzburg willen.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.