Nederlandse springruiters derde in Nations Cup Dublin

De Nederlandse springruiters hebben met de derde plaats in de FEI Nations Cup in Dublin het seizoen heel goed afgesloten en staan bovenaan in de eindstand van de eerste Europese divisie van de landencompetitie. Daarmee is Nederland een van de favorieten voor de finale eind september in Barcelona. Over veertien dagen zullen de Oranje-ruiters eerst nog hun Europese titel proberen te prolongeren.

De Nederlandse springsport staat er goed voor op dit moment. Voor de landenwedstrijd in Dublin koos bondscoach Rob Ehrens niet eens de ruiters die meegaan naar het Europees Kampioenschap. De equipe met Michael Greeve, Doron Kuipers, Michel Hendrix en Frank Schuttert deed het fantastisch in de Ierse hoofdstad. Met twee strafpunten gingen ze op de vierde plaats de tweede ronde in. Daar klommen ze nog een plek. Met dit resultaat is Nederland winnaar geworden van de FEI Nations Cup series in de zware eerste Europese divisie.

Sterk fundament

“Aan het begin van de competitie was het beeld wat vertekend. Maar nu aan het eind met een overwinning in Falsterbo, tweede plaatsen in Rome en Hickstead en vandaag derde in Dublin staan we bovenaan in de eindstand. Dan hebben we het gewoon goed gemanaged met elkaar”, vertelt Ehrens.

“Dan zie je ook vandaag maar weer hoe spannend en mooi de landenwedstrijden zijn en hoe mooi onze sport is. Mijn ruiters hebben vandaag alle vier echt knap gereden. Ik denk dat het fundament in onze sport in Nederland heel sterk is. En daar hebben we met heel veel mensen aan gewerkt”, is Ehrens bescheiden over zijn eigen rol.

Smetteloze omloop

Michael Greeve, die door Rob Ehrens als laatste was opgeroepen voor het team, begon in beide ronden met twee smetteloze omlopen met zijn merrie Whitney BB. Ze waren een van de vijf combinaties die tweemaal foutloos bleven in het immense stadion in het centrum van Dublin. Het paard Charly van Doron Kuipers deed in de eerste ronde zo geweldig zijn best om de hindernissen niet aan te raken, dat de tijd iets overschreden werd. In de tweede ronde deed Doron er alles aan om dat niet te laten gebeuren en ze herhaalden het resultaat van Michael met een geweldige foutloze omloop. “Michael heeft sterk gereden en Doron blijft heel lang strijden en reed ook super”, complimenteert de coach zijn pupillen.

Hapering in driesprong

Michel Hendrix reed met Baileys een bijna perfecte eerste ronde, op de tijdfout na. In de tweede was de afstand in de driesprong niet ideaal. De combinatie verliet de wedstrijdring met een totaal van acht strafpunten, wat het streepresultaat bleek. “Ik kon niet helemaal zien waarom het paard van Michel wat stil viel in de driesprong, maar de eerste ronde was gewoon heel goed. Frank’s paard is met negen jaar nog jong en groeit er echt al heel goed in.”
De druk lag in beide omlopen bij Frank Schuttert die met Chianti’s Champion met twee fouten het streepresultaat had in de eerste omloop. De vijf strafpunten in de tweede ronde telde voor Oranje mee en daarmee eindigden ze achter de Verenigde Staten en Frankrijk op de derde plaats.

Uitslag FEI Nations Cup Dublin (Irl), 1.60m
1. Verenigde Staten, 0 str pnt
2. Frankrijk, 5 str pnt
3. Nederland, 7 str pnt

4. Spanje, 15 str pnt
5. Ierland, 17 str pnt
6. Zwitserland, 19 str pnt
7. Italië, 25 str pnt
8. Groot Brittannië, 47 str pnt

Eindstand FEI Nations Cup Series, Europa League 1
1. Nederland, 360 pnt
2. Italie, 345 pnt
3. Frankrijk, 337,5
4. Zwitserland, 330 pnt
5. Duitsland, 325 pnt
6. Zweden, 307,5 pnt
7. Ierland, 305 pnt
8. Spanje, 275 pnt

Klik hier voor de volledige uitslag

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.