Ga naar hoofdinhoud

Nicholson wint Boekelo, Pen Nederlands kampioen

Foto: Jacquelien van Tartwijk
Andrew Nicholson wint met Quimbo (v. Lacros) de Military in Boekelo door foutloos te blijven in het afsluitende springparcours. Favoriet Michael Jung kwam met acht strafpunten uit het parcours en verspeelde hiermee de koppositie die hij sinds het begin van het evenement vast wist te houden. De Fransman Nicolas Touzaint werd met Princesse Pilot derde in het individuele eindklassement, ook hij wist foutloos het eindonderdeel af te leggen.

In het klassement voor het Nederlands kampioenschap heeft de laatste springproef voor heel wat verschuivingen gezorgd. Elaine Pen veroverde de titel Nederlands kampioen en werd negende in het algemene klassement. Pen wist met Vira foutloos te blijven in het springparcours en stootte zo Andrew Heffernan met Millthyme Corolla van de eerste plaats. Heffernan reed een teleurstellende ronde en kwam met zestien strafpunten de ring uit. Hierdoor eindigde hij in het eindklassement op een vierde plaats. Raf Kooremans werd met Cavalor Chase the Moon tweede achter Pen en de derde plaats ging naar Tim Lips met Keyflow.

Na dressuur en cross leek niets de Duitser Michael Jung, regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen, in de weg te staan om ook de wedstrijd in Boekelo op zijn naam te schrijven. Deze keer met de op dit niveau nog iets onervaren achtjarige Halunke. Jung kon zich tijdfouten en een afgeworpen paal permitteren en toch met de hoofdprijs nart huis gaan. Halverwege het parcours tikte de zwarte ruin een paal uit de lepels en leek er nog niets aan de hand, tot ook de allerlaatste paal werd afgetikt en Jung terugzakte naar de tweede plaats. Zijn grootste concurrent, de Nieuw-Zeelander Andrew Nicholsson, liet met Quimbo wel alle palen liggen en greep daardoor de zege met een voorsprong van 1,2 punten. De Duitser Dirk Schrade, die na de cross met Edino nog derde stond, liep tegen drie afgeworpen palen aan en zakte naar een roemloze elfde plek in de eindrangschikking. De derde plaats in de eindstand werd overgenomen door de Fransman Nicolas Touzaint met Princesse Pilot.

In het landenklassement is weinig veranderd op de laatste dag van het evenement. Duitsland wint, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Nederland is in dit klassement vierde geworden. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar met een ruiter bij de beste tien en drie combinaties bij de beste 25% van het totale deelnemersveld en een vierde plaats in de landenwedstrijd zijn we bezig aansluiting te vinden met de top. Daarnaast zijn er heel veel top ruiters aan de start gekomen in deze wedstrijd en dat maakt voor mij het resultaat nog aansprekender. Dat we die aansluiting vinden blijkt ook uit de tweede plaats die we hebben weten te veroveren in de FEI Nations Cup eventing competitie, die dit jaar voor het eerst werd verreden”, aldus bondscoach Martin Lips.

Klik hier voor de fotoserie van Military Boekelo
Klik hier voor alle uitslagen
.

Klik hier voor de uitslag en meer informatie van Equestrian Database over de deelnemende paarden en ruiters.
Klik hier voor de erelijst van Boekelo 1971-2011 van Equestrian Database.
Klik hier voor een overzicht van de voormalige Nederlandse eventingkampioenen
.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.