Niels Knape: ‘Eerlijk gezegd heb ik geen geweldig sportjaar achter de rug’

Niels Knape, hier met BMC Veyron. Foto: Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het toppaard van Niels Knape,  Cacharel (v. Chuck Z), kwam afgelopen jaar na een blessure weer voor het eerst in actie in Lummen, maar kreeg daarna een terugval. “Eerlijk gezegd heb ik geen geweldig sportjaar achter de rug”, aldus Knape op Ruiters in Oranje. “Toen dacht ik: ‘Daar gaat het seizoen, dat wordt niets meer’.”

Met het nieuwe paard dat Knape in de tussentijd onder het zadel had gekregen, Suarez (v. Berlin),  leek het ook niet vlekkeloos te gaan. “Het duurde even voordat ik wist hoe ik hem moest rijden en we een combinatie werden. Zo ging het op het NK Young Riders in Mierlo echt niet goed. Ik ben naar bondscoach Luc Steeghs toe gegaan en heb hem gevraagd of ik nog kans maakte op het Nederlands team. Hij zei eerlijk dat de kans heel klein was geworden door het NK”, aldus Knape.

Senioren

Het antwoord van de bondscoach deed Knape besluiten om zich meer op de senioren te richten. Deze beslissing zorgde er uiteindelijk voor dat de ruiter toch nog voor het EK Young Riders geselecteerd werd: “Meteen al in de eerste Grote Prijs ging het ineens top met Suarez. Kort daarna mocht ik in Wierden invallen in het team en hebben we de landenwedstrijd gewonnen. Grappig genoeg is het door de goede resultaten, voornamelijk bij de senioren, toch nog gelukt is om te selecteren voor het EK Young Riders, heel gaaf! Ik ben vertrouwen blijven hebben in Suarez, ben stug door blijven gaan, en dat werd uiteindelijk beloond met een teamplek. Ik had hem precies op tijd topfit en in vorm.”

EK

“Helaas ging het meteen al op de eerste dag van het EK mis, waardoor ik op het laatst gewisseld werd met een andere teamgenoot. Ik wilde daar natuurlijk zo goed mogelijk rijden en baalde er onwijs van. Maar achteraf ben ik blij dat we het EK überhaupt gered hebben. Ik kan er nu wel positief op terugkijken. Zo kan het gaan in onze sport. De ene keer ben je foutloos en pak je de winst en de volgende keer bungel je ergens onderaan in het klassement. Na het EK heb ik weer goede resultaten geboekt, dus dat haalde me weer uit de dip. Zo’n opsteker heb je af en toe nodig als je er zeven dagen in de week voor traint.”

Piekmoment

“Anky van Grunsven en Harrie Smolders hebben tijdens de laatste meeting van het Rabo Talententeam verteld over hoe je naar een piekmoment toe werkt met je paard. Heel leerzaam en leuk om te horen hoe de topruiters dat doen. Het Rabo Talententeam heeft daarnaast mogelijk gemaakt dat ik iedere week fitnesstraining kan doen en ik ben begonnen met mentale training van Rico Schruijers. Hij kan super goed uitleg geven over hoe alles tussen de oren werkt. Hopelijk komt Cacharel volgend jaar weer helemaal terug in vorm. Pas dan ga ik specifieke doelen stellen. Ik kan me er in ieder geval erg op verheugen om met haar de ring in te gaan!”

Bron: Ruitersinoranje

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Niels Knape: ‘Eerlijk gezegd heb ik geen geweldig sportjaar achter de rug’
  1. 1

    als niels knape niet bij stal hendrix had gewerkt was hij nooit naar het ek gegaan. hij heeft het hele jaar niet gepresteerd en had geen paard wat ek waardig was.alle bondscoaches met paarden verstand worden er uit gegooid bij de knhs maar is deze coach wel te handhaven ?

  2. 2

    Helemaal mee eens Gerrit Jan ! Als je een combinatie thuis laat die 3* GP wint, kun je het niet maken om iemand die alleen in Wierden fatsoenlijk rijdt mee te nemen naar een EK. De bondscoach heeft m.i. een dubbele pet op en zal wel moeten luisteren naar zijn baas, dus kan hij geen eigen beslissingen nemen… Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt !