Ga naar hoofdinhoud

Goud voor Dujardin, Werth zilver, Bröring brons!

Liveblog
Charlotte Dujardin en Valegro Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Charlotte Dujardin en Valegro zijn weer gekroond tot de Olympisch kampioenen! Dujardin is zichtbaar geëmotioneerd na afloop van haar proef. Isabell Werth en Weihegold OLD winnen zilver en het brons gaat naar Kristina Bröring-Sprehe en Desperados FRH. Een eervolle vermelding is er ook voor Laura Graves, die met een knappe 85% en een stoere kür net buiten het podium viel. Hans Peter Minderhoud eindigde als negende, Diederik van Silfhout als elfde.

Klik hier voor de NOS livestream.
Klik hier voor de (live) uitslagen.
Klik hier voor de startlijst (incl. tijden)

Zilver voor Werth

Isabell Werth en Weihegold OLD halen alles uit de kast en komen uit op 89,071%. Super harmonieuze en taktmatige proef. Met deze prestatie is Werth nu de beste Olympische amazone aller tijden, ze gaat het aantal medailles van Anky van Grunsven nu voorbij. Werth maakte zichzelf vooral druk om een eigengemaakt foutje: een klein taktfoutje in de laatste uitgestrekte draf.

Laura Graves vlamt naar dik 85%

Wat een kür van Laura Graves en Verdades! Energiek harmonieus en zonder fouten. Vooral de wisselseries zijn waanzinnig: tweeërs op de grote volte, naadloos gevolgd door een mooie serie eners. Heel erg knap gereden. De 85,196% had best wat hoger mogen zijn, en dat vindt het joelende publiek ook.

Publiek op de banken voor Jurado Lopez

Het publiek gaat op de banken voor Severo Jurado Lopez en zijn eveneens pas tienjarige Lorenzo! Tijdens de laatste lijn in passage, die Severo voor de gelegenheid met één hand rijdt, klapt en joelt het publiek mee. Lorenzo kijkt er niet van op of om. Knappe proef voor zo’n jonge combinatie op dit niveau! De finesses kunnen nog beter, maar ze hebben hopelijk nog een hele carrière samen voor zich. Het publiek begint met fluiten en boegeroep na de bekendmaking van de score, zij hadden de 83,553% duidelijk hoger ingeschat.

Voor de pas tienjarige Showtime waren de Spelen behoorlijk inspannend: zijn laatste proef verloopt niet meer zo soepeltjes als de eerste twee. Dorothee Schneider laat nog steeds een imponerende passage en draftour zien met de Sandro Hit-zoon, maar krijgt ook forse fouten. De overgangen van en naar piaffe zijn niet meer mooi vloeiend en op de laatste lijn houdt Showtime er het liefst helemaal mee op. Hij springt even over in de uitgestrekte galop en valt na de eerste pirouette bijna uit galop 82,946%

93,928% voor Valegro!

Charlotte Dujardin verlaat huilend de ring met Valegro, wat hoogstwaarschijnlijk tranen van geluk zijn. En misschien wel omdat dit misschien wel haar laatste wedstrijd is met Valegro; er is al meermaals over gesproken dat de ruin na Rio met pensioen zal gaan. Dujardin laat geen steken vallen en rijdt sympathiek en knap rond, hoewel er best wat meer pit in had gemogen. De score van 93,928% is wel wat aan de ruime kant.

Sprehe en Desperados overtuigen

Mooi gereden kür van Kristina Bröring-Sprehe! Desperados imponeert vooral in galop en draf, in de passage zou de bewegingsafloop in het achterbeen meer gelijk kunnen zijn. Ook deze kür kent wat moeilijke lijnen, zoals bijvoorbeeld: verzamelde stap-piaffepirouette-uitgestrekte stap. Een heel klein foutje aan het einde van de tweeërs kost wat punten en er is ook geen reservelijn om deze over te doen (hoewel slechts drie juryleden dit foutje opmerkten). 87,142% en overtuigend naar de leidende positie.

Prachtige kür van Tinne Vilhelmson-Silfven en Don Auriello! Ook hier een mooi opwaarts en sympathiek beeld. Een taktstoring in de uitgestrekte draf drukt de punten iets. Mooie pirouettes, ook nog met één hand gereden: het publiek zet de handen ervoor op elkaar tijdens de kür. 81,535%

Sympathiek beeld Diederik en Arlando

Arlando lijkt naarmate de wedstrijd vordert steeds losser in zijn lijf te worden! Prachtige kür van Diederik van Silfhout, met helaas een foutje in de eerste wisselserie om de pas (die hij gelukkig wél goed over kan doen). Heel erg knap gereden, proef met een heel mooi los en sympathiek beeld. 79,535%.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Delgado en Beatriz Ferrer-Salat, de bronzen medaillisten van het EK in Aken, rijden ook in Rio voor wat ze waard zijn! De De Niro-zoon galoppeert fris met de oortjes erop door de proef, waar alleen een hakkel zit in een uitgestrekte draf. Vooral een erg mooie passagetour, en de hele kür is prachtig in de muziek. 80,161% en nu derde.

Nip Tuck scoort

Carl Hester rijdt een gedegen proef met zijn bijzonder correct geschoolde Nip Tuck. Kaarsrechte wisselseries zijn het hoogtepunt van de proef. In de overgang van galop naar passage geeft Nip Tuck even niet thuis en galoppeert vrolijk verder. 82,482% en neemt de leiding over van Minderhoud.

Ook Catherine Dufour neemt risico’s met Cassidy! De jonge amazone rijdt een mooie kür, maar moet er iets harder aan werken dan de afgelopen dagen. De piaffes konden daardoor meer uitdrukking hebben, de passages daarentegen zijn mooi swingend. Galoppirouette naar links aan het begin van de proef gaat niet helemaal vloeiend. 78.143%

Minderhoud met zwaard tussen tanden

Waar Hans Peter Minderhoud afgelopen twee proeven met het mes tussen zijn tanden reed, heeft hij daar nu een compleet zwaard zitten. Stoer gereden kür! De stap van Johnson blijft het grootste aandachtspunt van de kür, maar was zeker beter dan afgelopen dagen. Minderhoud groet met een grote glimlach af, en ook Edward Gal zegt meteen ‘goed!’ tegen zijn partner zodra hij de baan uit komt. Met 80,553% nu aan de leiding.

Minderhoud groet met een grote glimlach afFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Minderhoud groet met een grote glimlach afFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Judy Reynolds rijdt een nette kür met Vancouver K, die vooral uitblinkt in de verzamelde oefeningen. Er zitten geen grote fouten in de kür, maar vandaag wel wat kleine rommeltjes: aan het begin van de kür steekt de Jazz-zoon zijn tong soms wat naar beneden uit, in de tweede piaffe komt wat licht verzet en in de pirouette links verliest hij wat sprong. 75,696%.

Kittel en Bigwood niet foutloos

Ook Patrick Kittel heeft met Deja niet helemaal zijn dag en heeft ook nog zijn aansprekende Stevie Wonder-kür, die de merrie uitermate goed paste, voor een nieuwe ingeruild. In de serie om de twee op een gebroken lijn zijn niet alle wissels mooi vloeiend door, maar die kan Kittel nog overdoen, hoewel hij de wissels erg groot moet aangeven. Ook de eners lopen niet vloeiend. De merrie wordt regelmatig wat wijd achter en heeft ze wat moeite om in de piaffes en pirouettes ritme te houden en goed gewicht over te nemen op de achterhand. Wel een mooie draftour met mega verruimingen en appuyementen en gelukkig blijft Kittel zelf altijd vriendelijk lachen. 76,018% en daarmee gelijk met Bigwood.

Orthilia loopt als een geolied klokwerk door haar piaffe- en passagewerk. Zelfs zo geolied dat ze er eigenlijk niet meer uit wil, en vervolgens maar in galop aanspringt als Bigwood een drafappuyement wil inzetten. De kür kent wel meer communicatiestoringen: de merrie springt in galop aan in het iets te enthousiaste laatste drafuitstrekken en de tweeërs lopen niet soepel. De score van 76,018% is voor deze combinatie wel iets teleurstellend.

Nette küren

Allison Brock en Rosevelt, alweer de tweede Amerikaanse combinatie, rijden een nette kür. Niet een proef waar je echt voor op het puntje van je stoel gaat zitten, maar de Rotspon-hengst doet keurig zijn werk. De eerste piaffe had hij even wat moeite om in het ritme te komen, net als met het galopaanspringen, en de appuyementen konden mooier gebogen zijn, maar verder een nette kür. 76,16%.

Donnperignon van Anna Kasprzak loopt mooie piaffepirouettes, die opvallend genoeg veel mooier zijn dan de ‘gewone’ piaffes. Aansprekende kür met wisselseries op een zeer scherp gebogen lijn: pittig! De eners gingen eerst niet helemaal vloeiend, maar die kon Kasprzak nog herhalen. Op de klanken van Genesis rijdt de Deense amazone naar 76,982%.

Peters benadrukt specialiteiten Legolas

‘Hey, I’m Legolas!’ stelt de Laomedon-zoon van Steffen Peters zich aan het begin van de muziek keurig even voor. Peters begint zijn kür met de grootste specialiteit van Legolas: de piaffe en passage. De kür kent wat moeilijke opeenvolgingen, bijvoorbeeld vanuit de uitgestrekte galop in een dubbele pirouette, van daaruit direct in piaffe, meteen weer gevolgd door uitgestrekte stap. Het drafwerk van Legolas is wat beknopt, dus dat beperkt Peters dan ook tot een minimum. Mooi slot met een eindeloze passage, piaffe en pirouette in piaffe. ‘Lets get out of here!’ klinkt het als Peters afgroet. De Amerikaan is blij met zijn foutloze proef, de score komt uit op 79,393%.

De beste ruiters en amazones van de Grand Prix en de Kür komen als laatsten de ring in. Vanaf 17:30 uur gaat het er om spannen. Dan komen achtereenvolgens Kristina Bröring-Sprehe (17:30), Charlotte Dujardin (17:40), Dorothee Schneider (17:50), Severo Jurado Lopez (18:00), Laura Graves (18:10) en Isabell Werth in de ring (18:20).

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.