Oostenrijkse paardensportvereniging buigt zich over bloedregel na incident

Foto Lonneke Ruesink

Onlangs zag een steward bij de bittencontrole op een nationaal dressuurconcours bloed in de mond bij Ehrengold MJ (v. Ehrentusch) van Peter Gmoser, die even daarvoor de Grand Prix had gereden. De steward meldde dit aan de jury, die de combinatie hierna diskwalificeerde, maar even later toch weer opnam in de uitslagenlijst. Inmiddels heeft de Oostenrijkse paardensportvereniging zich hierover gebogen.

De proef van Gmoser en Ehrengold MJ werd beoordeeld door de juryleden Maria Colliander, Peter Holler en Reiner Komarek, de voorzitter van de jury. De combinatie beëindigde hun proef met het winnende percentage en geen van de juryleden zag bloed in de mond bij Ehrengold MJ.

Diskwalificatie

Bij de tackcheck na de proef zag steward Michael Schabaritz dat het paard bloed in zijn mond had door een beet op de tong en meldde dit aan de hoofdjury.”Na de bittencontrole kwam de desbetreffende steward bij mij en vertelde dat hij bloed had geconstateerd bij Ehrengold, wat aan de hand van het internationale reglement een uitsluiting betekend”, liet hoofdjury Komarek weten.

Gmoser werd gediskwalificeerd en geschrapt uit de uitslagenlijst, waarop hij protest aantekende. “Hij gaf aan dat een dergelijk incident na een proef niet duidelijk in het reglement is omschreven, waarna ik heb besloten hen weer in de uitslagenlijst op te nemen.”

Aanpassing reglement

Het besluit had gebaseerd moeten worden op het algemene reglement (ÖTO) § 1.6: ‘In het geval van onduidelijkheden in de interpretatie, is het noodzakelijk om te beslissen in de zin van de internationale regelgeving’, omdat in het algemene reglement § 55.1.6 niet duidelijk wordt omschreven wat te doen in een dergelijk geval.

In het ÖTO worden de internationaal geldende regels van de FEI overgenomen om zo een beslissing te kunnen maken bij onduidelijke zaken op nationale evenementen.

Bron: St. Georg