Ga naar hoofdinhoud

KNHS plaatst vraagtekens bij samenwerking FEI met Sheikh Mohammed

De Nederlandse en de Zwitserse hippische federaties betreuren de samenwerking van de FEI met HH Sheikh Mohammed en de samenstelling van de nieuwe FEI Task Force Endurance.

De Nederlandse en de Zwitserse hippische federaties zijn blij dat de FEI de problematiek in de endurancesport serieus neemt en ook stappen onderneemt. De FEI heeft de aanbevelingen van de ESPG (Endurance Stratetig Planning Group) ter harte genomen en zal deze ook implementeren, tot tevredenheid van beide federaties. De federaties plaatsen echter grote  vraagtekens bij de keuze van de FEI om HH Sheikh Mohammed als een soort consultant in dopingpreventie aan te stellen en hem een essentiële rol te laten spelen in het vinden van oplossingen van de huidige problemen in de endurance. Ook al is HH Sheikh Mohammed de huidige wereldkampioen endurance, zijn 6 maanden schorsing voor het gebruik van verboden stoffen kan niet ontkend worden, zo meldt de KNHS. Daarnaast zijn er 24 gevallen geweest van positieve dopingtests aangaande paarden uit de stallen van Sheikh Mohammed.

De beide Federaties zijn verder uiterst bezorgd over de keuze van de deelnemers aan de nieuwe Task Force. Deze bestaat uit zes personen, waarvan twee erg dicht bij HH Sheikh Mohammed staan en verder iemand die uit de racewereld komt. Er hebben geen Europeanen of Amerikanen zitting in de Task Force, hoewel het juist Europa en Amerika waren die als eerste in actie kwamen tegen de problematiek in de endurance.

Tijdens het Ronde Tafel Gesprek van de Algemene Vergadering van de Endurance Conferentie is duidelijk gevraagd om de endurance niet te splitsen in ‘flat racing’ en ‘klassieke endurance’. Beide Federaties zijn nog steeds zeer bezorgd over de ontwikkeling van de endurancesport, die meer en meer neigt richting ‘flat racing’. Dit is volgens de KNHS van negatieve invloed op het welzijn van de paarden en de FEI zou dit niet moeten ondersteunen.

De problemen in de endurance worden nu bijna een jaar besproken, maar er is tot nu toe bijna niets veranderd. De oplossing ligt volgens de KNHS niet in het oprichten van nieuwe organen en commissies, maar in het wereldwijd toepassen van de reeds bestaande regels en dan door niet corrupte officials. Dit alles ter bevordering  van het welzijn van de paarden en het aanzicht van de sport.

Bron: Horses/ Persbericht KNHS

Eén reactie op “KNHS plaatst vraagtekens bij samenwerking FEI met Sheikh Mohammed

  • Lotje Moerdijk

    Briljant! Waarom heeft Lance Armstrong dat toen niet bedacht, had m veel ellende gescheeld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.