Ga naar hoofdinhoud

Een paard heeft geen privacy

Exclusief
Foto Lonneke Ruesink
De KNHS introduceerde onlangs de dienst watkanditpaard.nl, waarmee de volledige resultatenlijst van een paard met een paar muisklikken kan worden opgevraagd. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Ruiters maken zich druk over de privacy, maar misschien nog wel baanbrekender is dat de KNHS per 1 juni geld gaat vragen voor deze dienst. Springamazone Bianca Schoenmakers vindt de kosten een probleem en paardenadvocaat mr. Stephan Wensing buigt zich over de privacykwestie.

De bottom line: een paard heeft geen privacy. “Een persoonsgegeven is een gegeven aan de hand waarvan een persoon kan worden geïdentificeerd. En we hebben het over paarden en niet over personen. Ik kan wedstrijduitslagen niet in verband brengen met persoonsgegevens, zoals in de wet is bepaald. De rechter heeft al een keer geoordeeld dat gegevens van dieren niet vallen onder de privacywet”, zegt Wensing.

Verder lezen? Klik hier voor de laatste editie van Paardenkrant-Horses.nl.

Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

6 reacties op “Een paard heeft geen privacy

  • L. Dubbeldam

    Ik zou zeggen neem een voorbeeld aan de Zwitserse bond. Wanneer ik de door mij verkochte paarden naar Zwitserland wil natrekken wat de resultaten daar zijn dan hoef ik via hun site maar te gaan naar springen en dan resultaten aan te klikken en kan dan onder vernoeming van de naam van het paard alles na trekken vanaf het begin dat het paard daar gestart is, zowel nationaal als internationaal.

  • Dick de Jong

    Ik zie het probleem van privacy niet zo. De behaalde punten zijn gehaald op openbare wedstrijden. Iedereen kan ze in principe met een beetje zoekwerk en optellen zo van internet plukken.
    Dat de KNHS er 5 euro voor vraagt is wel een beetje veel.

  • H. Hegeman

    Mijnheer Wensing, een auto kent ook geen privacy! Waarom worden op de tv dan toch regelmatig nummerborden van auto’s ‘afgeplakt’. Is dat niet om de privacy van de eigenaar/bestuurder te waarborgen? Via de naam van een paard, is de eigenaar ook vaak te achterhalen. Dan kom je toch ook in de categorie ‘persoonsgegevens’! En als ik dan ook nog eens terugga naar mijn eerdere voorbeeld van de Belastingdienst die wilde beschikken over de gegevens van verkeerscamera’s om de aangifte van de bestuurder/eigenaar te controleren. De rechter heeft dit toch niet toegestaan ‘omdat de desbetreffende gegevens hiervoor niet waren opgeslagen’. (doelbinding). Hoe verklaart u beide zaken dan? Ben zeer benieuwd!

  • Peter

    Ik vind dat de klasse van een paard best openbaar mag zijn. Maar de resultaten niet een jong slap paard heeft zomaar een negatieve stempel. Als hij in het begin veel fouten maakt. -2 punten hoeft niet uitgebeld te zijn. Die krijg je ook met een val. Vaak hebben minderen resultaten een reden, die word er niet bij vermeld. Dus beter maar niets openbaar maken

  • Erika Bolluijt

    Het zou fijn zijn als je als fokker de sportgegevens van je fokproducten kunt terugvinden. Leuk initiatief van de KNHS maar ik constateer dat je iets meer dan een paar muisklikken nodig hebt om de informatie al dan niet gratis te ontvangen. Je moet alle gegevens van een paard waaronder sportnaam, geboortedatum, levens- en chipnummer invullen. Als je die gegevens niet (meer) hebt, dan word je dus niets wijzer. Ik zie dus het probleem van de privacy (van wie?) niet. Gelukkig zijn ze in andere landen een stuk verder met de openheid over behaalde sportresultaten.

  • Maria vd Berg

    Precies heer Hegeman;
    Zonder bestuurder geen rijdende auto.(tenminste, voorlopig nog…)Zonder ruiter geen sportend paard. De resultaten zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het een bestaat niet zonder het ander! Het paard kan niet in z’n eentje sporten. Resultaten zijn direct gelieerd aan een persoon waarmee de privacywetgeving om de hoek komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.