Ga naar hoofdinhoud

Pals’ Chat Botte naar Twomey: ‘Ik verwacht heel veel van dit duo’

Exclusief
Longines FEI Nations Cup Jumping Falsterbo: Maikel van der Vleuten met Idi Utopia NL en Johnny Pals NL met Chat Botte Du Ruisseau Z. Foto: FEI/Satu Pirinen
Johnny Pals laat optekenen dat zijn Chat Botte du Ruisseau Z  (v. Casall) naar de stallen van de Ierse topruiter Billy Twomey verhuist. Na het winnende debuut in de landenwedstrijd van Falsterbo steeg de vraag naar het tienjarige springfenomeen tot onhoudbare hoogte. “Uiteindelijk hebben wij Billy de kans gegeven één van de beste paarden van de wereld te kunnen kopen”, vertelt Pals met enige weemoed. “Een fenomeen van een paard gaat naar een fenomeen van een ruiter. Ik verwacht heel veel van dit duo. En sluit medailles op de komende Europese Kampioenschappen of de Olympische Spelen in Tokyo niet uit.”

Voormalig eigenaren Jan Vink van Blackhorses en de familie Roex nemen hiermee afscheid van de Zangersheide gekeurde en KWPN erkende hengst. Waarvan bij Blackhorses nog wel sperma voorradig is. “Op een gegeven moment is de vraag zo groot. Dan moet je jezelf de vraag stellen of aanhouden nog verantwoord is. Stoeterij Blackhorses laat hiermee ook zien dat ze naast een fokkerij en hengstenhouderij ook een handelsstal zijn. En ik heb talentvolle aanwas achter de hand.”

Sportieve stap terug

Voor het in Belgie woonachtige Nederlandse kaderlid betekent dit wel een sportieve stap terug. “Laten we eerlijk wezen. Een paard als Chat Botte du Ruisseau Z vervang je niet even. En met Fernando heb ik natuurlijk nog altijd een wereldpaard op stal. Hij kan afgewisseld worden door A Lee Springpower, Wesselina en Vignet die het niveau ook aankunnen. Al zal de echte opvolger van Chat Botte uit de lichting daaronder moeten komen.”

Memorable sportmoment

In 2016 nam Johnny Pals de teugels over van de Belgische ruiter José Thiry.  Onder Pals kwam de Casall-zoon tot bloei en boekte het duo het mooiste sportmoment in Pals’ carrière: “Het winnen van de FEI Nations Cup in Falsterbo met het Nederlandse nationale team, mijn eerste overwinning in een teamevenement. Het afmaken voor je land is geweldig. Dat blijft voor altijd bij me.” Naast deze zege in de Nations Cup won het duo o.a. de Grand Prix van Roosendaal in 2017.

Het vertrek van Chat Botte naar Billy Twomey is een flinke aderlating voor zowel Pals als het Nederlandse team.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Chris de Heer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.