Rechtszaak over woord houden in de paardenhandel Exclusief

Op 7 april dient in de rechtbank Assen een kort geding dat paardenhandelaar Eugène Reesink heeft aangespannen tegen Gerke van den Bosch. Juridisch gaat het om de nakoming van een overeenkomst, maar eigenlijk gaat het op 7 april vooral om de vraag hoe je in de handel met elkaar omgaat. Of zoals Eugène Reesink het zegt: “Ik wil alleen maar dat Gerke zich aan z’n woord houdt.”

Begin februari ziet paardenhandelaar Reesink een video van een zwarte tweejarige hengst op de Facebook-pagina van Gerke’s vrouw Henriëtte van den Bosch. (Zie voor de video onderaan dit artikel). Reesink is onder de indruk van de spectaculair bewegende zoon van Finest uit een moeder van Samarant. Maar de deal is niet direct rond. Het gaat om veel geld, 25.000 euro. En daarmee krijgt Reesink alleen maar de helft van de hengst in bezit.

Bokvoet

“Maar het is echt een interessante hengst”, verklaart Reesink zijn volharding om de handel toch door te zetten. Dus besluit Reesink, nadat hij het paard in levenden lijve heeft gezien, om de vraagprijs te accepteren en de hengst voor de helft te kopen. Op de röntgenfoto’s die al van de hengst zijn gemaakt ziet dierenarts Arie Hoogendoorn iets wat lijkt op een bokvoet, maar dit kan ook veroorzaakt zijn door het verkeerd nemen van de foto. “Dus die foto wilde ik opnieuw laten maken”, aldus Reesink.

Geen medewerking

Volgens Reesink weigert Van den Bosch vanaf dit moment medewerking om de hengst te laten fotograferen en de handel af te ronden. “Het paard mocht niet meer door de kliniek van Hoogendoorn worden bekeken”, zegt Reesink. Uiteindelijk zou de hengst dan door kliniek Klijndijk worden geröntgend. “Maar Van den Bosch weigert om de hengst daar te laten fotograferen.”

Ulf Möller

Terwijl Reesink niets meer verneemt van Van den Bosch, merkt hij wel dat de hengst waar hij de helft van heeft gekocht voor een veel hoger bedrag aan anderen wordt aangeboden. “Ulf Möller was bij me en die zei dat hij na mij nog een andere afspraak had”, vertelt Reesink. “Hij vroeg hoe hij moest rijden. Ik zeg: waar moet je heen dan? Toen bleek dat hij bij Gerke naar die tweejarige zoon van Finest ging kijken. Die had Gerke hem aangeboden voor 250.000 euro.”

200.000 euro

Ook collega-handelaar Ad Valk wist Reesink te melden dat dezelfde hengst al was aangeboden aan Carlo van Kaathoven, de stalmanager van stoeterij Black Horse. Voor een bedrag beneden de 200.000 euro hoefde Van Kaathoven niet naar de zoon van Finest te komen kijken.

Advocaat

Dit was voor Eugène Reesink aanleiding om zijn advocaat mr Stephan Wensing in te schakelen. “Die heeft vorige week maandag een brief aan Van den Bosch gestuurd dat hij binnen twee dagen een afspraak moest maken met Klijndijk om de handel af te kunnen ronden. Op die brief heeft Gerke helemaal niet gereageerd.”

Chaos

“Natuurlijk had ik hier ook wel mijn schouders over kunnen ophalen en het laten zitten. Maar het gaat om een goed paard. Bovendien is dit ook een principekwestie. Een overeenkomst is niet zo maar iets. Als we in de handel afspraken niet nakomen, wordt het een chaos.”

Karl Moormann

Gerke van den Bosch wil aanvankelijk niet toegeven dat er inderdaad een overeenkomst tot stand is gekomen met Eugène Reesink. De laatste heeft hiervan echter het nodige bewijsmateriaal in bezit. Dan stelt Van den Bosch dat hij de hengst samen met de Duitser Karl Moormann in eigendom heeft en dat Reesink het deel van Moormann gekocht zou hebben.

Geen koopovereenkomst

Van den Bosch ontkent dat hij een afspraak had met Ulf Möller en stelt zich op het standpunt dat er geen koopovereenkomst is met Reesink.

Niet nagekomen

“Ik kreeg twijfels over het feit dat ik dit paard samen met Reesink zou hebben”, zegt Gerke van den Bosch. “We hadden al eens eerder iets samen gedaan en toen was hij ook zijn afspraken niet helemaal nagekomen. En toen begon Eugène dat met die bokvoet ook nog te overdrijven. Ik heb de rapportage opgevraagd van de dierenartsen die op verzoek van Eugène de foto’s hebben beoordeeld, maar hoorde daar wekenlang niets op terug. Waarom zou ik die hengst dan nog eens opnieuw laten keuren? Ik voelde me er niet lekker bij en besloot om ervan af te zien.”

Rechtbank Assen

Op 7 april staat in de rechtbank in Assen ter discussie of Gerke van den Bosch gerechtigd is om van een partnerschap met Eugène Reesink inzake deze tweejarige hengst af te zien. Of dat Reesink in zijn recht staat en om nakoming van de overeenkomst mag vragen.

Hieronder de video van de tweejarige zoon van Finest.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.