Ga naar hoofdinhoud

Renske Kroeze over WEG-debuut: ‘Even schakelen om in de crossmodus te komen’

Renske Kroeze met Jane Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Renske Kroeze doet de laatste jaren goed mee in zowel springen als eventing. In Tryon debuteerde de amazone op een Wereldkampioenschap bij de senioren. Ook zij behoorde ook tot één van de geïnterviewden op de KNHS introductiedag 2018. "Het afgelopen seizoen is bizar verlopen. Begin dit jaar wist ik dat ik ook eventueel kans zou maken om af te reizen naar Tryon", vertelt de amazone.

“Tijdens Military Boekelo 2017 reed ik met een paard dat daarna vertrok en in Tryon 2018 startte ik met Jane Z een paard dat in 2017 geblesseerd was. Jane is best een speciale merrie. Ze heeft een goed karakter, maar ze moet er wel zin in hebben en ik wist niet hoe het ging na een jaar pauze. Die zorgen bleken achteraf niet nodig.”

Reserve

“Ik zat bij de laatste zes van de selectie, maar toen moest er nog een afvallen. Helaas kreeg ik een telefoontje dat ik thuis moest blijven en reserve stond. Het weekend dat ik dat bericht kreeg was even wat minder. Het zou natuurlijk raar zijn als dat je als sporter niet uit zou maken. Vervolgens relativeer je en maak je nieuwe plannen. Het leven is niet voorbij en je hebt fijne paarden voor de toekomst op stal staan.”

Genieten en uiterste best doen

Uiteindelijk viel een combinatie uit en ging Renske toch mee naar Tryon. “Anderhalve week voor de WEG hoorde ik dat ik mee mocht en moest alles geregeld worden. Voor die tijd had ik ook als reserve al wel veel geregeld, maar dan moet er nog veel gebeuren, de papieren in orde, stalmanagement thuis. Dat was wel intensief. Als je paard eenmaal op het vliegtuig staat, weet je dat het gaat gebeuren. Tot die tijd kan er nog van alles gebeuren. Het kwam goed en toen dat moment eenmaal was ging ik genieten en mijn uiterste best doen.”

Maximale eruit halen

In Tryon moest Jane Z nog een paar dagen in quarantaine. “Dan ga je daarna aan de slag op een manier zoals je dat normaal ook doet. De rest van het team was al erg ervaren, daar trek je je als debutant aan op. Je probeert het gewoon zo goed mogelijk te doen. Je bent toch de hele dag wel bezig en probeer je het maximale eruit te halen.”

Achter de oren

Hoe kijkt Renske terug op het WK? “In de dressuur reed ik een PR en dat was heel gaaf. Als er toch veel druk op je staat en dat lukt dan, dan geeft dat heel veel vertrouwen voor de toekomst. Het is goed te weten dat als het moet gebeuren, je dat ook kunt. Toen ik de eerste keer de cross liep, toen krabde ik me achter de oren, ik vond het best pittig. De rest van het team vond het wel te doen, dus zo ben ik ook de cross in gegaan.”

Schakelen naar crossmodus

“Ik heb maar een eventingpaard op dit niveau, mijn dagelijkse bezigheid is springpaarden. Dan is het altijd even schakelen om in de crossmodus te komen, ik begon eigenlijk iets te voorzichtig en ik wist dat het voor mijn paard conditioneel een uitdaging was. Na een paar hindernissen heb ik mezelf gemotiveerd en voor mijn gevoel het beste gereden wat ik er op dat moment uit kon halen.”

Tank leeg

Het afsluitende springparcours werd een dag later en pas op maandag verreden, vanwege orkaan Florence. “Ik dacht dat dat een voordeel was, zondag hadden we nu alleen de veterinaire keuring en de paarden een dag extra rust. Het springen is normaal nooit een probleem. Het begin was ook fijn en scherp, maar op driekwart merkte ik dat de tank leeg was. Toen bleef ik teveel gewoon mijn rondje rijden, achteraf gezien had ik wat scherper moeten zijn. Het uiterste heb ik er toen niet uit gehaald, ik had iets meer gemotiveerd moeten blijven.”

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.