Column Dirk Willem Rosie: Rigoureuze keuzes Opinie

John Madden (r.) en FEI-springdirecteur John Roche. FOTO WWW.ARND.NL

Arme springsport. Die zit opgescheept met een FEI-springcomité dat zich compleet voor het politieke karretje van de FEI-leiding laat spannen. Terwijl dit comité de belangen van de springsport hoort te behartigen.

Even resumeren wat de internationale ruitertop afgelopen weekend in Parijs aan mededelingen van hogerhand te verwerken kreeg:

 • We schaffen de ruiterwissel op de Wereldruiterspelen gewoon af. Niks traditie van de sport, niks grootheid van de rijkunst, wég met de briljante formule die een WK onderscheidt van elk ander kampioenschap.
 • We doen ook maar geen jacht meer als openingswedstrijd van het kampioenschap. Lekker meteen een dikke ronde neerzetten, kunnen de mindere goden na dag één gelijk hun koffers pakken.

Streepscore

Een week na de mededeling over de reductie tot drie combinaties van het landenteam kwamen deze beslissingen als een koude douche op ons dak vallen. Waarom in vredesnaam? Als je die vraag in FEI-verband moet stellen, luidt het antwoord altijd: om sportpolitieke redenen. Zoals het strepen van de streepscore, dat was om het IOC te pleasen.

Vérgaande beslissingen

Iedere boer in Lausanne voelt op z’n klompen aan dat ruiters zich tegen dit soort vérgaande beslissingen zullen verzetten. Dus brengt de FEI ze als voldongen feit, precies een week voor de jaarvergadering van de International Jumping Riders Club, komend weekend in Genève. Kunnen die jongens daar mooi even uitrazen. In de mening van Jos Lansink, Rodrigo Pessoa en Jeroen Dubbeldam was voorzitter John Madden van het FEI-springcomité kennelijk niet geïnteresseerd.

Uithijgen

Maar ik heb nog veel meer te doen met de vaderlandse springsport. Hoe moet dat verder? Het indoorseizoen was voor Team Ehrens altijd al het moment om uit te hijgen na een zomerse topprestatie. Maar deze winter kunnen we werkelijk geen deuk in een pakje boter rijden. De toppers van Gerco kwakkelen met hun gezondheid, Zenith staat in de etalage, Aquila heet nu HDC en van Zirocco Blue weten we pas dat we opnieuw op hem kunnen rekenen als hij weer fluitend over 1.60-parcoursen zeilt.

Meer geld voor topsport

We hebben mazzel dat Maurits Hendriks van NOC-NSF kennelijk nog niet in de gaten heeft dat er zich donkere wolken samenpakken boven de Nederlandse springsport. Volgend jaar krijgen we zelfs méér geld voor topsport, ondanks de medailledroogte in Rio. Maar Rob Ehrens moet rap listen gaan verzinnen voor het overgangsjaar 2017.

Aparte topsportstructuur

Het zou ook helpen als de nieuwe KNHS-directeur Rens Plandsoen een aparte topsportstructuur zou introduceren, zoals in Duitsland het DOKR apart functioneert binnen de FN. Bij de KNHS is het steeds balanceren tussen topsporters, breedtesporters en – in toenemende mate – recreanten die vinden dat topsport zielig is voor paarden.

Topsport dwingt tot rigoureuze keuzes.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Column Dirk Willem Rosie: Rigoureuze keuzes
 1. 1

  Hallo,
  Hetzelfde gebeurd ook op kleinere schaal. Kijk maar eens naar het springforum en ledenraad van de Knhs. Gezien de gang van zaken de laatste paar maanden. En het opstappen van een aantal mensen met hun reden.

 2. 2

  DWR: “We schaffen de ruiterwissel op de Wereldruiterspelen gewoon af. Niks traditie van de sport, niks grootheid van de rijkunst, wég met de briljante formule die een WK onderscheidt van elk ander kampioenschap.”

  MD: Paardenwissel heeft niets met rijkunst te maken. Alle ruiters die de finale halen van een WK zijn hele goede ruiters en hebben de rijkunst echt wel onder de knie.
  Maar je hebt nu eenmaal ruiters die meer tijd nodig hebben om zich comfortabel op een vreemd paard te voelen dan andere. Dat maakt ze geen mindere ruiters maar wel in het nadeel tijdens de paardenwissel.

  De springsport is een sport waar de combinatie ruiter/paard de belangrijkste is. Dat is een band van jarenlang trainen. Dus moet ook de kampioen de combinatie zijn die het beste is.
  Is de finale van de Olympische Spelen niet fantastisch? Daar is geen paardenwissel voor nodig.

  Ik vind dat de paardenwissel is ingehaald door de tijd en sowieso was het Russische roulette aangezien vroeg of laat een ongeluk zou zijn gebeurd tijdens zo’n finale en als dat dan was met een ruiter op andermans paard dan zou je de poppen aan het dansen hebben. De Wet van Murphy.

  Het Jacht zouden ze voor mij niet afgeschaft hoeven hebben en ook voor de landenwedstrijd was daar wel een mouw aan te passen.

  DWR: “Maar deze winter kunnen we werkelijk geen deuk in een pakje boter rijden.”

  MD: Maar Dirk Willem, hoe kun je dat nu zeggen? Harrie Smolders doet het geweldig en ook Maikel doet nog steeds regelmatig aardig mee. Zolang Zenith niet verkocht is zal ook Jeroen nog stoere dingen gaan doen met hem en de volgende lichting toppaarden zit er alweer aan te komen.

  De hele springsport is voor 99% gebaseerd op individuele prestaties, met zo nu en dan een landenwedstrijd er tussendoor. Waarom zou dan het belangrijkste kampioenschap beslist moeten worden door het rijden van andermans paarden? Het is zo onlogisch als wat, een traditie die nog voortkomt uit de tijd van de militairen.
  Vraag iedere springruiter maar, de landenwedstrijd is leuk maar individueel de GP winnen is vele malen leuker.

  DWR: “Maar Rob Ehrens moet rap listen gaan verzinnen voor het overgangsjaar 2017.”

  MD: We spreken elkaar hier weer volgend jaar december over want ik denk dat er geen enkele sprake is van een overgangsjaar of een verlies van kwaliteit.