Rob Ehrens: “Het ruiteroog is gekoppeld aan het gevoel van de ruiter”

‘Hoe train je het ruiteroog?’ Ruim vierhonderd trainers, instructeurs, ruiters en belangstellenden kregen het antwoord op deze vraag van bondscoach Rob Ehrens, die het KNHS-trainersseminar springen 2017 zijn kennis bijbracht. “Veel dressuurmatig werken en wendingen verzorgen, zorgen ervoor dat kunt rijden zoals het moet”, is de rode draad volgens Ehrens.


“Het ruiteroog is gekoppeld aan het gevoel van de ruiter”, opende Rob Ehrens de avond, toen de vraag ‘Hoe train je het ruiteroog?’ als thema van de het trainersseminar gepresenteerd werd. “Je hebt ruiters die heel goed afstanden in kunnen schatten, ruiters die een afstand pas laat zien en er zijn ruiters die het gewoon niet zien.” Ook voor de laatste twee groepen is er hoop volgens Ehrens. “Het ruiteroog train ik door veel te oefenen en vaak te herhalen. Het gaat om controle. Dat geldt niet alleen voor het springen, maar ook voor dressuur en eventing. In alle disciplines van de paardensport moet je controle hebben over alle gangen van het paard.”

Communicatie met paard belangrijk

Ehrens: “Het is eigenlijk simpel. Een springparcours rijden is dressuur rijden tussen de hindernissen. Daarbij is communicatie met het paard belangrijk. Het paard moet de ruiter begrijpen. Daar moet je in de basis al aan werken. Dat doe je door de hoeken van de rijbaan te gebruiken, het paard met de been naar de hand rijden. De buitenteugel bepaalt daarbij het tempo.” Dat demonstreerde Ehrens de gehele avond met zes combinaties.

Controle

Voor de trainers had hij een duidelijk advies: “Probeer de hindernissen tijdens de training zo neer te zetten dat het educatief is.” Constant hamerde Ehrens op het gymnastiseren van het paard om de controle te krijgen. Hij besloot de eerste sessie dan ook met de opmerking: “Een paard moet in zijn lichaam klaar zijn en doen wat we als ruiters van hem willen.”

Lees het hele verslag van de avond hier.

Bron: KNHS

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.