WK-selectie: Streep door wedstrijden, weer terug naar observaties

Governor-STR onder Adelinde Cornelissen en de trotse fokkers, familie Streppel Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De KNHS en het KWPN jojo’en er vrolijk op los. Het selectietraject voor deelname aan het WK voor jonge dressuurpaarden is opnieuw gewijzigd. Geen selectiewedstrijden meer, maar weer terug naar de observaties. Niet door het oude begeleidingsteam (Johan Hamminga en Gert van den Hoorn), maar door hengstenkeuringscommissievoorzitter Bert Rutten, bondscoach Rien van der Schaft en jeugdbondscoach Monique Peutz. 

“De belangrijkste reden voor deze wijziging is dat paard en ruiter gedurende het selectietraject niet alleen beoordeeld, maar ook begeleid en getraind worden richting deelname aan het WK”, meldt het KWPN. In 2016 werd er van de observaties afgestapt en werd er geswitcht naar selectiewedstrijden. Nu hebben de KNHS en het KWPN besloten dat het roer weer om moet.

Rutten, Peutz en Van der Schaft

En wel met een nieuwe commissie. De selectiecommissie bestaat uit hengstenkeuringscommissievoorzitter Bert Rutten, jeugdbondscoach Monique Peutz en bondscoach Rien van der Schaft.

Vier observatietrainingen

Dit trio beoordeelt de 30 voorgeselecteerde paarden op vier observatietrainingen in de maanden april, mei, en juni. Na iedere training vallen er een aantal paarden af. Na de vierde en laatste observatietraining wordt door de commissie de afvaardiging naar het WK jonge dressuurpaarden bekend gemaakt.

Voorselectie

Voorafgaand aan de observatietrainingen zijn er observatiemomenten waar de voorselectie plaats vindt. De voorselecties vinden plaats op 12 februari en 12 maart op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Inschrijven kan via Mijn KNHS. Deelnemende paarden moeten als veulen geregistreerd zijn bij een in Nederland erkend en gevestigd stamboek dat ook is aangesloten bij de WBFSH. Tijdens het observatiemoment wordt de Preliminary Dressage Test van de FEI per betreffend jaargang gereden en beoordeeld door de commissie.

Pavo-paarden

15 paarden per jaargang kunnen via de observatiemomenten worden geselecteerd en 15 paarden hebben al een ticket te pakken. De beste 15 paarden van de Pavo Cup 2017 (per jaargang) zijn al geselecteerd.

Deelnamecriteria

Voor deelname aan het KNHS observatiemoment moeten de paarden ten tijde van de deelname de volgende minimale stand hebben behaald in de reguliere wedstrijdsport:

 • Vijfjarige paarden: L2 startgerechtigd
 • Zesjarige paarden: Z1 startgerechtigd
 • Zevenjarige paarden: ZZ-Zwaar startgerechtigd.

Voor deelname aan Sportsfit WK-selectie moeten de paarden per 1 april 2018 de volgende minimale stand hebben behaald:

 • Vijfjarige paarden: M2 startgerechtigd
 • Zesjarige paarden: Z1 startgerechtigd
 • Zevenjarige paarden: ZZ-Zwaar + 5 winstpunten of LT startgerechtigd

Kalender selectietraject:

 • Maandag 12 februari – observatiemoment op het NHC Ermelo, deel 1
 • Maandag 12 maart – observatiemoment op het NHC Ermelo, deel 2
 • Donderdag 19 april en vrijdag 20 april – 1e Sportsfit WK-selectie op het NHC Ermelo
 • Maandag 7 mei en dinsdag 8 mei – 2e Sportsfit WK-selectie op het NHC Ermelo
 • Woensdag 6 juni en donderdag 7 juni – 3e Sportsfit WK-selectie op PSC van den Hoorn in Kootwijk
 • Donderdag 28 juni – 4e Sportsfit WK-selectie op het NHC Ermelo

WK Jonge Dressuurpaarden

Van 2 tot en met 5 augustus vindt in Ermelo voor de derde keer het Wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden plaats. Het Wereldkampioenschap voor vijf-, zes- en zevenjarige dressuurpaarden in Ermelo, officieel bekend als Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses, was vorig jaar als evenement een succes.
Lees hier meer over het WK.

Bron: KWPN

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op WK-selectie: Streep door wedstrijden, weer terug naar observaties
 1. 1

  Och… Het circus gaat weer beginnen. Wel in een andere bezetting, wat op zich een welkome verandering is. vraag is waarom deze gespecialiseerde opgeleide mensen zoveel selectie momenten nodig hebben om te kunnen zien welke paarden het best aan dit spelletje mee kunnen doen. In Duitsland zijn het maximaal twee selecties meen ik.
  En hoezeer ik de kwaliteiten van de nieuwe commissie ook onderken ik blijf altijd vraag tekens houden bij hoe het zit met de belangen verstrengeling. Bert Rutten is een zeer kundig man en weet heel goed waarover een paard moet beschikken om tot een dressuurpaard op Grand Prix niveau uit te kunnen groeien. Helaas zijn dat lang niet altijd paarden die in het beeld van het spelletje WK passen. Daarnaast is hij ook betrokken bij de selectie van de KWPN fokpaarden van de toekomst en zoals we de laatste twee wedstrijden in het kader van de hengstencompetitie hebben kunnen zien zitten daar nog niet zo veel WK medaille kandidaten tussen. Lastig om die dus zonder pardon naar huis te moeten sturen. nogmaals niets tegen de persoon zelf, ik zou niet graag in zijn schoenen staan als er een spectaculair NRPS of AES geregistreerd paard beoordeeld moet worden die waarschijnlijk eerder al bij het KWPN is aangeboden. Ik wil niet alleen negatief zijn, zeker niet. Ik zit al meer dan tien jaar met mn neus op de eerste rij als het zover is mn accreditatie aanvraag voor Ermelo Young Horses ligt al klaar. Het begon in Nederland waar ik Sandro Hit zijn toenmalige wereld titel zag winnen. daarna ben ik jaren lang op en neer gereden naar Verden (D) en naar ik begreep gaat dat volgend jaar ook weer zo zijn. Ik geloof niet dat ik er eentje gemist hebt, eerst gewoon als liefhebben en later als verslaggever van verschillende paarden media.
  Maar ook daarin heb ik al vaak de betrekkelijkheid van het evenement gemeld. dat wil niet zeggen dat het geen bestaansrecht heeft. Neem het Eurovisie Songfestival, het is een groot circus van subjectiviteit, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste en duurste media spectacles van het jaar. Dus laten we het evenement blijven koesteren, we moeten alleen goed weten wat voor acts er heden ten dage in het circus de meeste waardering krijgen.

  Pim Koudijs