Ga naar hoofdinhoud

Bertram Allen: ‘Mentale training is niets voor mij’

Dat de 19-jarige Ierse topruiter Bertram Allen een uitzonderlijk talent is, stond al vast toen hij vijf jaar geleden Europees kampioen bij de pony’s werd. Maar het vraagt meer dan talent en goede paarden om zo constant op het allerhoogste niveau te presteren en op de grote kampioenschappen te pieken.

Dat noodzakelijke management is vaak precies de ontbrekende factor bij jonge, opkomende ruiters, maar bij Bertram Allen lijkt het juist zijn kracht. Bovendien is hij de nuchterheid zelve. “Natuurlijk kan ik wel een heel klein beetje nerveus worden, maar ik ben het gelukkig nooit heel erg”, vertelt de Ier. “Dat beetje spanning is zelfs goed, het maakt me scherper.”

‘Zeker van mijn zaak’

Steeds vaker krijgen jonge topsporters therapie en training van mentalcoaches. Ook Allen heeft eraan gesnuffeld, heeft hem dat geholpen? “Nou, eerlijk gezegd heb ik één of twee keer mentale begeleiding gehad. Dat was voor me geregeld en ik stond daar voor open. Maar ik was er al heel snel achter dat het niets voor mij is. Ik ben gelukkig van nature niet zenuwachtig, dus ik hoef dat niet te trainen. Ik ben altijd zeker van mijn zaak als ik de ring in ga”, stelt Bertram.

Interview

“Er is heel wat gebeurd sinds ons eerste interview”, glimlacht Bertram Allen in gesprek met De Paardenkrant, waarin de inmiddels negentienjarige Ier begin vorig jaar voor het eerst uitgebreid aan het woord kwam. Lees  in De Paardenkrant van 15 juli 2015 wat er sindsdien allemaal is gebeurd in het sportieve leven van het wonderkind. En lees over zijn doelen voor de toekomst.

Klik hier voor een (online) abonnement op De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.