Gregory Wathelet excelleert in Longines Grote Prijs Parijs

Gregory Wathelet met Eldorado van het Vijverhof. Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl

De Grote Prijs van de Longines Masters in Parijs is na een spannende barrage gewonnen door Gregory Wathelet en de Thunder van de Zuuthoeve-zoon Eldorado van het Vijverhof. De Belgische ruiter verwees daarmee Bertram Allen met een zeer klein verschil naar de tweede plaats, terwijl Daniel Deusser als derde mocht opstellen.

Parcoursbouwer Uliano Vezzani bouwde een lastig basisparcours, waarin acht combinaties foutloos bleven. De barrage was technisch lastig en vroeg het uiterste van ruiter en paard.

Briljante rit

De heersend Belgisch kampioen, één van de drie Belgen die in de barrage van start gingen, liet zien hoe je een barrage hoort te rijden rijden en stuurde de twaalfjarige hengst met veel lef rond.

De hengst sprong de hindernissen met veel gemak en snelde in treinvaart naar de laatste sprong, waar hij ook foutloos overheen ging. Met 41,86 seconden op de teller zette hij een zeer scherpe tijd neer, waarna de Belg plaats mocht nemen op de troon om de wedstrijd verder te volgen.

Vuur aan de schenen

Direct daarna stuurde Allen Hector van d’Abdijhoeve (v. Cabrio van de Heffick) de ring in en legde Wathelet het vuur aan de schenen. Hij begon zijn rit gelijk mooi voorwaarts en liet zien in fantastische vorm te zijn.

De BWP-gefokte hengst bokte enkele keren in het parcours, maar dat mocht de pret niet bederven. In zijn race naar de finish zette hij de hengst een keer op, waar Wathelet zijn paard liet doorgalopperen. Dat maakte het verschil; Allen finishte in 42,08 seconden.

Deusser te langzaam

Daniel Deusser won met Equita van ’t Zorgvliet (v. Cassini I) in Los Angeles de vorige wedstrijd van deze prestigieuze Longines Grand Slam, maar zijn vloeiend gereden barragerit was niet snel genoeg om de leiding te pakken. Met 43,81 seconden bleek hij uiteindelijk een volle twee seconden langzamer dan Wathelet.

Daarmee verloor de Duitser zijn kans om alle drie de wedstrijden winnen, maar maakt, mits hij de derde en laatste wedstrijd in Hong Kong wint, nog wel kans op een bonus van 1 miljoen euro.

Routinier

John Whitaker was met Ornellaia (v. For Pleasure) de eerste die foutloos over de finish kwam. De Britse routinier hield zijn hoofd gedurende de rit koel en nam korte wendingen. Bij één hindernis had hij geluk, de elfjarige merrie toucheerde de balk, maar deze bleef in de lepel liggen. Er verscheen 47,35 seconden op de teller, een minder snelle tijd dan zijn twee voorgangers, maar uiteindelijk genoeg voor plaats vier.

Weigering

Simon Delestre was de enige Fransman die een plaats in de barrage verdiende en zette alles op alles om Chesall Zimequest (v. Casall) op eigen bodem naar de winst te sturen. Hij nam extra risico in de wending naar de over, maar kreeg daar te maken met een ongebruikelijke weigering. Hij reed zijn rit professioneel verder en mocht met zijn uiteindelijk zevende plaats alsnog ruim 10.000 euro in ontvangst nemen.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.