Ga naar hoofdinhoud

Willem Greve: ‘Geloven in je paard’

Willem Greve met Charmieque (v. Carolus II). Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Wat Willem Greve als ruiter speciaal maakt, is dat hij een paard vanaf vier jaar kan opleiden tot het allerhoogste niveau. “Paarden opleiden heeft niks met kunnen te maken, dat is willen!” In Nederland liggen jonge paarden al snel onder een vergrootglas. Er zijn veel meetmomenten, zoals de hengstenkeuring, de VSN-competitie, de IBOP-test en de hengstencompetitie. “Het moet altijd gebeuren, maar het is juist zo belangrijk dat je gelooft in een paard”, aldus Greve. 

Greve vindt dat jonge paarden de kans moeten krijgen om zich te ontwikkelen. “Veel paarden van vier, vijf of zes jaar oud hebben een mindere periode, bijvoorbeeld door groei. Ik word daar niet zenuwachtig van, als het een goede is komt de kwaliteit altijd terug.”
Gestaag doorwerken, geduld hebben en erop vertrouwen dat het een beter paard is, dat zijn de tips die Willem wil meegeven aan ruiters. “Het gaat erom dat er in de basis kwaliteit genoeg is en dan moet je ze netjes opleiden. Als een goed opgeleid paard zeven jaar is en de kwaliteit wordt toch minder, dan heb je nog een top amateurpaard. Je moet niet gaan prepareren, want dan is het vertrouwen weg. Eentje die top te rijden is, nooit iets geks mee heeft gemaakt en veel kilometers op de teller heeft, kun je elke dag verkopen. Maar als je onder druk van de commercie en het meetmoment gaat fantaseren met die paarden, dan worden ze wantrouwig en zijn ze amateurpaard af.”

Braaf zijn

Met het oog op de verkoop is braaf zijn één van de voornaamste dingen bij een paard, stelt Greve. “Braaf zijn is misschien wel een grotere kwaliteit dan voorzichtigheid. Je kunt elke dag een achtjarige verkopen die fijn te rijden is en braaf een dikke proef springt, ook al heeft hij er soms twee af. Met zo een kan iedereen wegrijden, zo’n paard geeft de ruiter een comfortabel gevoel. Onze handel gaat steeds meer richting de markt voor amateurs, die een keer weinig been geven of een afstand missen. Dan is het belangrijk dat het paard altijd naar de overkant springt en nergens van verschiet.”

Kwaliteit vroeg kopen

Met de professionalisering van de paardensport is het volgens Greve noodzakelijk om kwaliteitsvolle paarden vroeg aan te schaffen. “Vroeger kon je nog een goed paard uit de landelijke sport kopen. Dat werd moeilijker, omdat paarden steeds sneller gespot werden, waardoor men vier-, vijf-, zesjarige paarden ging kopen. Ook dat is niet meer. Jaarlijks koop ik wat op de hengstenkeuring, maar dat wordt steeds moeilijker. Het verplaatst zich al naar veulentjes of zelfs embryo’s. Het is noodzakelijk om de kwaliteit zo vroeg mogelijk in huis te halen”, vertelt de springruiter.
“Ik heb liefhebberij voor de fokkerij en dan koop je snel wat veulens en jonge paarden. Hoewel risicovol is dit bijna de enige manier om je te voorzien van echte kwaliteit. De kans dat je uit de landelijke sport een goed paard kunt kopen is heel klein. Maar veel paarden krijgen de kans niet doordat ze niet op de goede plek staan. Er zijn meer goede paarden dan we denken.” Daarmee gepaard gaat het opleiden van die jonge paarden. “Ik vind het prachtig om B en L te rijden. Soms is dat nog moeilijker dan de Grote Prijs.”

Lees het hele interview met Willem Greve in De Paardenkrant Extra nummer 3 van 2014.

Read the English version of this article here

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.