Ga naar hoofdinhoud

Wout-Jan van der Schans wint Queens Cup in Barcelona

Wout-Jan van der Schans en Capetown. Foto Wendy Scholten
Twaalf combinaties drongen door tot de barrage van de Queens Cup vanmiddag in Barcelona, waar Nederland gisteren glansrijk de grote finale van de mondiale Fursiyya-competitie  won. Vijf bleven er foutloos in deze barrage en Wout-Jan van der Schans was de snelste. Met Capetown was van der Schans een fractie sneller dan de Duitser Daniel Deusser en schreef hij de overwinning van dit 1.50m parcours met barrage op zijn naam.

Van der Schans was blij met de zege: “Ik was extra gemotiveerd om een zeer goede prestatie neer te zetten. Meegaan naar een wedstrijd als reserve is leuk, maar ik wilde toch ook duidelijk maken dat de keuze voor mij als reserve een juiste is geweest en dat is met deze zege gelukt”.

Het parcours van de Queens Cup was in de ogen van de winnaar zeker niet lichter dan dat van de Grote Prijs. “Misschien was het zelfs wel iets zwaarder, mede omdat de tijd erg krap stond”. Wout-Jan was mee als reserve voor de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup. “Als Rob een beroep op mij had gedaan was ik er klaar voor geweest, maar ik ben stiekem wel een beetje blij dat ik niet in actie hoefde te komen. Capetown is een paard dat nog in opleiding is en dan zou een finale wedstrijd wel een zware opgave zijn geweest. Met dit paard heb ik grote plannen en hoop mij volgend jaar regelmatig in het eerste team te kunnen rijden. Mijn doel is tenslotte om er in 2016 bij te zijn. De laatste keer dat ik op een kampioenschap reed was in 2001 toen ik met Corland meestreed op het  EK in Arnhem dus je kunt rustig zeggen dat het weer eens tijd wordt. Capetown heeft nu laten zien dat hij tot de laatste dag scherp blijft en zeer goed springt. Dat het ons de eerste dagen niet helemaal mee zat is het gebrek aan ervaring bij Capetown. Ik reed met hem een wedstrijd in het avondlicht en dat kende hij niet, waardoor er veel spanning werd opgebouwd en daar heb ik tot vandaag last van gehad. Nu sprong hij beide omlopen top”.

Ook nu weer waren de woorden van zijn collega ruiters goud waard. “Pal voor ik de ring in reed werd ik er door hen er op gewezen dat, wilde ik winnen, ik de laatste lijn vol gas moest rijden met alle risico’s van dien. Gelukkig heb ik met Capetown dan nog steeds controle, waardoor we die laatste hindernis foutloos sprongen. Daarbij is mijn eventingervaring als jonge ruiter toch weer van belang geweest, omdat ik van grote afstand de goede afstand in kan schatten”, aldus een gelukkige Van der Schans.

Deusser stuurde de negenjarige Pironella in 39.90 seconden over de finish en dat was 0.07 seconden langzamer dan van der Schans met de elfjarige Oklund-zoon.

De derde plaats was voor Eduardo Alvarez Aznar met de negenjarige Rokfeller de Pleville Bois Margot, de Spanjaard eindigde in een tijd van 41.45 seconden. Jerome Huel uit Frankrijk werd vierde met  Quartz Rouge en de Belg Pieter Devos maakte met Couscous van Orti de top vijf compleet.

Gerco Schröder kwam ook aan de start in deze rubriek, hij had een tijdfout in de eerste omloop met Cognac Champblanc en eindigde op de dertiende plaats. Maikel van der Vleuten en VDL Groep Quatro hadden vier strafpunten en eindigden op de 24-ste plaats.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Horses/KNHS

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.