Stalen zenuwen en paarden met vleugels

Het puissance-springen is geen populaire bezigheid meer. Het springen over grote hoogtes wordt gezien als een te zware belasting voor de paarden. Toch staat op de London Olympia Horseshow elk jaar weer de donderdagavond in het teken van het spectaculaire Christmas Puissance. Horse and Hound dook in de archieven en lees hieronder over de ruiters met stalen zenuwen en paarden die vleugels lijken te hebben.

Nick Skelton heeft het Britse record in handen. Hij sprong in 1978 met Lastic over 2,32m op de London Olympia Horseshow. Skelton was toen 21 jaar jong. Hij had drie pogingen nodig om het obstakel te overwinnen, 38 jaar later staat het record nog steeds.

De voormalige Nederlandse springruiter Franke Sloothaak heeft het wereldrecord puissance in handen. Hij sprong met Optiebeurs Golo over 2,40m in het Belgisch Chaudfontaine in 1991. Sloothaak brak het oude record met vijf centimeter die hij met Leonardo had gesprongen.

Captain Alberto Larraguibel Morales sprong het hoogst van allemaal. In 1949 ging hij met Huaso ex-Faithful over een hoogte van 2,47m.

Robert Whitaker bezit het hoogterecord puissance-springen zonder zadel. In Stockholm vloog hij met zijn Waterstone over 2,12m. De KWPN’er van Silverstone is tegenwoordig actief onder Emile Tacken.

De schuin oplopende stijlsprong werd op goed moment vervangen door de muur. De hoogste muur die in LOnden werd overwonnen stond op 2,26m en die werd foutloos overwonnen door de Fransman Patric Caron.

Bron Horse and Hound

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.