Ga naar hoofdinhoud

Timmerman wint dressuur, Nederland aan de leiding in landenwedstrijd

Update II
Theo Timmerman
Het EK vierspannen in Gothenburg is vandaag officieel van start gegaan met het eerste onderdeel; de dressuur. Het Nederlandse team onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter kan voor de vierde keer op rij de Europese titel pakken en heeft de eerste stap richting prolongatie van de titel gezet. Theo Timmerman gaat met een score van 41.82 strafpunten aan de leiding, terwijl teamgenoot IJsbrand Chardon de tweede plek in het klassement inneemt.  

Timmerman en zijn span imponeerden van begin tot eind. Zijn paarden werkten subliem samen, de oefeningen werden correct uitgevoerd en het beeld was ontspannen, waarbij het leek alsof het allemaal vanzelf ging. Hoewel de juryleden niet helemaal op een lijn zaten (drie plaatsten de rijder op nummer een, terwijl hij ook een derde en vierde plek kreeg), verbeterde Timmerman de score van Chardon met bijna 2.5 strafpunten.

Chardon tevreden

Chardon had zijn span, ondanks door blessures noodgedwongen wisselingen in zijn formatie een week voorafgaand aan het EK, goed aan het lopen. Het beeld was uitermate harmonieus waarbij zijn paarden ontspannen en met veel souplesse door de proef liepen. De overgangen werden goed gemarkeerd en de oefeningen werden met uiterste precisie afgewerkt. De menner was na afloop zichtbaar tevreden met zijn optreden. Drie van de vijf juryleden gingen daarin mee, door de Nederlander tot dan toe aan kop te plaatsen. De jury bij P, de Zweed Jan-Erik Palsson, zat met een voorlopige vijfde plek absoluut niet in lijn met zijn collega’s. Met een eindscore van 44.01 strafpunten verliet de menner de baan.

De Ronde

De Ronde had ongetwijfeld op een betere dressuurscore gehoopt. De proef kende vele hoogtepunten, maar her en der had het beeld harmonieuzer mogen zijn. Met name zijn, met over veel front en ruime gangen beschikkende, voorpaarden maakten vandaag het verschil. De mooie verruimingen leverden hoge punten op. De eerste acht seconden halthouden kostte wat punten doordat het linkervoorpaard vroegtijdig aantrok en ook bij de laatste verruimde stap hadden de paarden wat mooier op lengte gemogen. De jury beoordeelde zijn proef met 48.02 strafpunten en de zesde plaats.

Team Oranje aan de leiding

In de landenwedstrijd staat team Oranje met 85.83 strafpunten aan kop. Duitsland volgt met 93.32 strafpunten op gepaste afstand, terwijl België met 95.86 strafpunten de bronzen positie inneemt.

Tijd om achterover te leunen is er niet. Morgen staat de menners een pittige marathon, die in het midden van de stad wordt verreden, op het programma. Zondag volgt de afsluitende vaardigheid, waarna de medailles verdeelt worden.

Handige links

De wedstrijd is live te volgen via FEI.TV (betaald).
Klik hier voor de startlijst
Klik hier voor de uitslagen individueel.
Klik hier voor de uitslagen team. 
Lees hier alles over het EK.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.