Ursula XII, Weihegold OLD en FischerRocana meest verdienende paarden 2016

Scott Brash met Ursula XII. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Met 1.135.669 verdiende euro’s in 2016 kan Ursula XII (v. Ahorn) met recht betiteld worden als het meest verdienende paard van 2016. De vijftienjarige SSH-merrie staat op eenzame hoogte in de Horsetelex-Results, want de nummer twee, HH Azur (v. Thunder van de Zuuthoeve) kwam uit op 882.577 euro. Bij de dressuurpaarden was het Isabell Werths topmerrie Weihegold Old, die het meeste prijzengeld won en bij de eventers werd de strijd eveneens in het voordeel van een merrie beslist. Michael Jungs FischerRocana (v. Ituango) verdiende net iets meer dan Jungs andere toppaard La Biosthetique Sam.

De winsom van Ursula XII staat in schril contrast met de winsommen van de best verdienende dressuur- en eventinggpaarden. Weihegold kwam onder Isabell Werth uit op  111. 975 euro, wat nog geen tien procent is van de winsom van de springmerrie van Scott Brash. En Jung reed met FischerRocana een totaal van 113.194 euro bij elkaar.

Ursula XII

De dochter van Ahorn boekte de grootste overwinning afgelopen jaar toen ze in september in Calgary de Grote Prijs won. Daarmee schreef ze in een keer 669.000 euro op haar naam. Maar ook de tweede plaats in Aken met de daarbij behorende 200.000 euro en de derde plek in Genève met 167.348 euro droegen bij aan het succes.

Weihegold OLD

Het verschil van de winsom van de Don Schufro-dochter met de nummer twee, Desperados FRH was minder groot dan bij de springpaarden. De goedgekeurde hengst van De Niro stond in 2016 lang bovenaan de FEI-ranglijst met Kristina Bröring-Sprehe en won in totaal bijna 100.000 euro. Het duo raakte de leiding in juni kwijt toen landgenoten Werth en Weihegold de negentig procent-grens overgingen in de WB-kür in Lyon. Toch was dat niet de grootste winsom van Weihegold afgelopen jaar. De winst in Lyon leverde het duo wel 13.750 euro op, maar de tweede plaats in de Grand Prix van Aken leverde bijna het dubbele op.

Glock’s Flirt

Glock’s Flirt staat bij de dressuurpaarden op de derde plek met in totaal 94.175 euro. Met de zege in de wereldbekerfinale in Gothenburg schreef de zoon van Florestan I in een keer 50.000 euro bij op het saldo. Opvallend is dat Glock’s Flirt en Hans Peter Minderhoud wel het hoogste gemiddelde behaalden. Met tien starts kwamen ze uit op een gemiddeld prijzengeld van 9.417 euro per evenement, terwijl Werth en Weihegold met zeventien starts gemiddeld iets meer dan 6.500 euro wonnen per keer.

Michael Jung

De Duitse topeventingruiter Michael Jung voert de lijst aan met twee van zijn paarden. Beiden kwamen zeven keer in actie afgelopen jaar en de dochter van Ituango xx kwam met 113.194 euro net iets hoger uit dan La Biosthetique Sam (v. Stan the Man xx), die 111.395 euro won.

Het grootste succes had FischerRocana in viersterren wedstrijd in Kentucky. De winst daar leverde in een klap bijna 100.000 euro op. Sam boekte het grootste succes van 2016 in Badminton. De zege in die prestigieuze wedstrijd leverde zelfs iets meer dan een ton op.

 

 

Klik hier voor de ranglijst van de springpaarden
Klik hier voor de ranglijst van de dressuurpaarden
Klik hier voor de ranglijst van de eventingpaarden

Bron: Horsetelex

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.