Ga naar hoofdinhoud

Teleurstelling voor Nederland in landenwedstrijd, USA wint

Beezie Madden en Simon Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De FEI Nations Cup had vandaag een welverdiende winnaar, Amerika. Deze achtste wedstrijd van de Furusiyya-reeks en tevens laatste kwalificatiewedstrijd in de eerste Europese divisie  bracht in het Ierse Dublin verschillende hoogte en dieptepunten. De geweldige comeback van Vincent Voorn, het tegenovergestelde voor Johnny Pals en Wout Jan van der Schans. Diverse eliminaties van top combinaties en de derde overwinning van een Nations Cup binnen een week voor Team USA.

Het zag er rooskleurig uit voor de Nederlandse equipe na de eerste manche. Van de vier ruiters zette er drie prachtige nul rondes weg. Na een onverwacht slechte start van Vincent Voorn die met Quinlan (v. Quidam’s Rubin) 24 stafpunten noteerde, stuurden Leopold van Asten, Johnny Pals en Wout-Jan van der Schans hun paarden allen foutloos rond. Het resultaat, een voorlopig gedeelde eerste plaats met Engeland.

Niet alleen Nederland had een slecht begin in deze ronde, Ludger Beerbaum moest met Chaman (v. Baloubet du Rouet) het parcours verlaten na twee weigeringen. Dat gebeurde teamgenoot Patrick Stuhmeyer met Lacan en Dermott Lennon met Lou-Lou ook in de tweede manche.

Comeback
Met hernieuwde vechtlust maakten Vincent Voorn en Quinlan een ware comeback. Ze reden in de tweede manche een mooi foutloos parcours, so far so good… Leopold van Asten en VDL Groep Zidane (v. Heartbreaker) noteerden vervolgens acht strafpunten, waardoor Nederland de overwinning uit handen zag glippen. Johnny Pals en Wout Jan van der Schans konden eveneens hun knappe prestatie uit de eerste ronde niet evenaren. Pals en Vignet (v. Heartbreaker) konden richting het  eind van het parcours de balken niet meer in de lepels houden. Zestien strafpunten was het totaal. Met Capetown (v. Oklund) had van der Schans de schade nog kunnen beperken, maar met twaalf strafpunten duikelde Nederland vervolgens naar de zesde plaats (20).

Team USA
Chef d’Equipe Robert Ridland prees zijn ruiters met een ongelofelijk mooie overwinning (4). “Het is prachtig om de nieuwe generatie zo goed te zien presteren naast de gevestigde orde.” Met het laatste bedoelde Ridland onder andere Beezie Madden, die door de goede resultaten van haar teamgenoten in de tweede manche niet meer van start hoefde. Zowel  Charlie Jayne en Jessica Springsteen bleven dubbel nul en Katherine Dinan had alleen in de eerste ronde een balk.

Groot Brittannië werd tweede (8), waarbij de nummer een en drie van de wereldranglijst,  Scott Brash en Ben Maher, beiden een weg streep resultaat hadden. De Oekraïne, Frankrijk en Zweden tekenden voor een gedeelde derde plaats (16).

Nederland en Frankrijk gingen voor aanvang van deze wedstrijd ex aequo aan de leiding en wonnen uiteindelijk de kwalificatiereeks van de eerste Europese divisie.

Klik hier voor de uitslagen van deze wedstrijd en de stand na acht wedstrijden van de FEI Nations Cup.

Bron: Horses

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.