Ga naar hoofdinhoud

WEG Tryon: Endurance van begin tot staking chaos

De endurance wedstrijd bij de FEI World Equestrian Games heeft een bizar verloop gekregen. Nadat er eerst van alles mis ging bij de start, moest aan het einde van de middag het besluit genomen worden de strijd te staken. Chef d’Equipe Pieter Wiersinga staat achter het besluit van de FEI, maar is uiteraard teleurgesteld. “In verband met welzijn en veiligheid was er geen ander besluit mogelijk. Op het moment dat de wedstrijd werd gestaakt stonden we derde. Die plek hadden we redelijkerwijs vast kunnen houden, de ruiters en paarden waren nog super.”

Bij de start van de 160 kilometer van het WK ging het helemaal mis. Zo mis dat na emotioneel en verhit beraad werd besloten om de wedstrijd te herstarten. Enkele uren later brak de hemel boven Tryon open. De toch al zware bodem werd daardoor nog zwaarder en samen de hoog oplopende temperaturen werden de omstandigheden daardoor onverantwoord voor de paarden.

Paardenwelzijn

In het licht van paardenwelzijn en veiligheid was het enige juiste besluit om de wedstrijd te stoppen. Het besluit om de wedstrijd te staken was geheel in overeenstemming met het FEI-reglement en een unanieme beslissing van de voorzitter van de Ground Jury, de technisch afgevaardigde en voorzitter van de veterinaire commissie, laat de FEI weten.
Na alle gebeurtenissen van vandaag heeft de FEI een grondig en onafhankelijk onderzoek laten instellen door de ter plaatse aanwezige ECIU (Equestrian Community Integrity Unit).

Vooraan mee

Op het moment van staken van de wedstrijd reed Marijke Visser (Stavelot, België) met Rouschka de Luc knap vooraan mee in de wedstrijd. Ook Leonie Schoonderwoert (Hoogeveen) en haar Meneer Prince en Jarmila Lakeman (Warnsveld) met El Kebir Florival waren ijzersterk op weg. Een prestatie waar teamtrainer Emile Docquier en teamveterinair Waling Haytema trots op mogen zijn.

Lees ook:

https://www.horses.nl/sport/fei-staakt-endurance-afgelast-om-welzijn-van-paarden/

https://www.horses.nl/sport/weg-tryon-chaotische-start-en-herstart-na-eerste-loop/

Bron: KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.