Ga naar hoofdinhoud

Goud voor Duitsland, VS zilver, GB brons en Nederland naar Tokyo

Liveblog
Duitsland voor de 12e keer Wereldkampioen dresuur Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Goud voor Duitsland: Cosmo (v. Van Gogh) loopt een briljante proef en behaalt met Sönke Rothenberger een PR in de Grand Prix: 81,491%. Bella Rose (v. Belissimo M) doet er met Isabell Werth nog een schepje bovenop: 84,752%. Met een klein thuisvoordeeltje gaat Laura Graves met Verdades over Cosmo met 81,63% en daarmee is het zilver op bijna 10 (!) punten achterstand voor de Verenigde Staten en de Britten winnen brons. Nederland haalt de Olympische kwalificatie met de 5e plaats. 

Het zou interessant zijn om de proeven van Cosmo en Verdades naast elkaar te leggen. Want was ‘Diddy’s’ Grand Prix echt 0,2% meer waard dan die briljante proef van Cosmo en Sönke Rothenberger? De Amerikanen winnen er in elk geval zilver mee, met een voorsprong van 3,6% op de Britten. Zweden zit daar echt maar nét achter en op enige afstand Nederland.

Uitslag landenwedstrijd

1.Duitsland: 242,95%
2.Verenigde Staten: 233,229%
3.Groot-Britannië: 229,628%
4.Zweden: 229,456%
5.Nederland: 223,664%
6.Spanje: 220,186

Uitslag individueel
1.Isabell Werth met Bella Rose: 84,829%
2.Laura Graves met Verdades: 81,63%
3.Sönke Rothenberger met Cosmo: 81,491%
4.Patrik Kittel met Well Done de la Roche CMF: 78,199%
5.Charlotte Dujardin met Mount St. John Freestyle: 77,764%
6.Carl Hester met Hawtins Delicato: 77,283%
7.Edward Gal met Glock’s Zonik: 77,189%

Met de 17e plaats van Hans Peter Minderhoud, de 20ste plaats van Madeleine Witte-Vrees en de 23ste plaats van Emmelie Scholtens zien we alle Nederlanders morgen terug in de Spécial. Voor 47 ruiters zit het hele Tryon-avontuur er na deze zes minuten in de Grand Prix al op.

uitslag landenwedstrijd

uitslag individueel

Gal en Zonik bezorgen Nederland Tokyo-ticket

Edward Gal stuurt Glock’s Zonik naar 77,174% en daarmee is het hoogst haalbare voor Nederland op dit moment (Olympische kwalificatie) zeker. Gal had er iets werk aan, maar Zonik loopt in Tryon een heel behoorlijke proef. Niet zijn beste ooit – de piaffes kunnen nog beter en de tweede pirouette komt Zonik niet mooi uit – maar zeker goed genoeg. Nederland komt met de score van Gal boven Spanje uit en is nu zeker van een teamstartplaats voor Tokyo. Dat was het doel dat de KNHS zich had gesteld.

Score: 77,175%

Edward Gal met Glock’s Zonik Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Severo stelt Olympische Spelen veilig voor Spanje

Hij hoefde maar 71% te scoren om te zorgen dat Spanje bij de beste zes hoorde op de WEG en daarmee het Tokyo-ticket (voor het team) zeker zou zijn. Dat lukte Helgstrand-ruiter Severo Jurado Lopez ruimschoots met 74,627% op Deep Impact (v. De Niro). Daarmee wordt het waarheid dat Andreas Helgstrand – overigens ook de hoofdsponsor van dit evenement – zijn eigen land Tokyo ontneemt. In de ranking staat Denemarken namelijk op plaats 7. Het is overigens niet gezegd dat er nu geen Deense ruiters naar Tokyo mogen: ze kunnen nog drie individuele startplaatsen verdienen én er is nog een kans via het Europees Kampioenschap. Al is daar bij de beste 2 eindigen waarschijnlijk iets te hoog gegrepen…

Score: 74,627%

Severo Jurado Lopez met Deep Impact Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zweden nét geen brons

78,371% dat moest Patrik Kittel halen om Zweden Groot-Britannië te laten passeren en zo voor brons (of zilver als ‘Diddy’ het straks net zoals in Aken bont maakt) te gaan. Dat lukte bíjna: 78,214% noteerde de jury voor de proef van Kittel en zijn nog jonge merrie Well Done de la Roche CMF (v. Fürstentraum). Daarmee steeg het duo in Tryon boven zichzelf uit – het zij met een beetje hulp van het Zweedse jurylid Annette Fransen Iacobeus (81,196%).

In dit seizoen scoorde de combinatie steeds zo rond de 75% en de andere juryleden zitten nu tussen de 76 en 79%.  Hoe het ook zij, Patrik Kittel kan trots zijn op deze score en staat in het individuele klassement nu nog 3e achter Cosmo en Bella Rose.

Score: 78,214%

Patrik Kittel met Well Done de la Roche CMF Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Isabell Werth flikt het met haar lievelingsmerrie

Werth huilt al op de laatste lijn en in de kiss-and-cry-corner vliegt de hele Duitse dressuurclan elkaar in de armen. Het zou goed kunnen dat Isabell Werth dit als haar mooiste overwinning ooit gaat omschrijven. Ze heeft zo lang gewacht op haar lievelingspaard Bella Rose, alles gedaan om de merrie die ze als driejarige bij familie Strunk (overigens ook de fokkers van Emilio) ontdekte, weer in de baan te krijgen. En het lukt: een proef om kippenvel van te krijgen op de Wereldruiterspelen in Tryon. De dikke 4% verschil met Cosmo is niet in alle onderdelen terug te zien, maar met zulke piaffes tikt het hard door voor de Belissimo M-dochter.

Het is geen wereldrecord, de bijna 85% van Werth en Bella Rose, maar het is in ieder geval lang geleden dat de jury zo hoog gingen in de punten.

Score: 84,752%. 

Isabell Werth met Bella Rose Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Iets groene Mount St. John Freestyle naar 77,764%

De negenjarige Mount St. John Freestyle (v. Fidermark) ging thuis in Groot-Britannië al eens over de 80% in de Grand Prix. In Tryon gebeurt dat niet. Terecht, want er zitten nog wat kleine onvolkomenheden in de proef. In piaffe wordt de merrie wat ongelijk en de pirouette zou nog wat meer op het achterbeen kunnen, om wat voorbeelden van de groenigheid te noemen.

Charlotte Dujardin weet dat zelf ook en gaat niet vol gas met de nog jonge merrie, die ooit als ‘maatje’ voor een ander veulen werd aangeschaft door Stoeterij Mount St. John. Nu heeft Dujardin er een sterke troef aan voor Tokyo straks. En ook nu al staan de Britten er toch maar weer mooi na het wegvallen van Valegro. De kleur van de medaille is nog even onzeker, maar het totaal van 229,628% is zeker genoeg.

Score: 77,764%

Is 76% van Blue Hors Zack genoeg voor Tokyo-ticket?

Het blijft bijzonder hoe de voormalige KWPN-keuringskampioen Blue Hors Zack (v. Rousseau) zo braaf en zeker elke ring in loopt terwijl hij aan een oog blind is. De hengst van Stoeterij Blue Hors loopt in Tryon een super steady proef zonder zwakke onderdelen en zet met 76,149% het beste resultaat neer voor Denemarken. Maar nu komt het rekenen: is het genoeg voor Tokyo? Denemarken staat nu met de score op 216,522%, Spanje (voorlopig 6e na drie ruiters) staat met Severo Jurado Lopez nog te gaan op 145,605%. Als Jurado Lopez over de 71% gaat, staat Spanje boven Denemarken en is de kans groot dat er geen Olympische Spelen-ticket is voor het land dat miljoenen investeert in de dressuursport.

Score: 76,149%

76,739% voor Perry-Glas brengt VS op voorlopig  brons

Met 76,739% voor Kasey Perry-Glas en Dublet (v. Diamond Hit)staan de Verenigde Staten nu op brons en het moet raar lopen wil het geen medaille worden voor het thuisland. Team USA heeft Laura Graves met Verdades namelijk nog achter de hand. De proef van Perry-Glas en Dublet is wat aan de lauwe kant, maar afgezien van een foutje in de eners een nette Grand Prix.

Score: 76,739%

Foutjes houden Apache van hoge score

Emmelie Scholtens loopt jammer genoeg tegen een paar dure fouten aan met Apache (v. UB 40) en piekt niet in Tryon. Aangalopperen bij de eerste uitgestrekte draf, in de tweede piaffe geeft Apache even niet thuis en ook nog een serie kapot. Het zit niet mee en wordt 72,717%.

Apache liep het afgelopen seizoen steeds rond de 73-74% en behoort daarmee tot het allerbeste dat Nederland op dit moment in de dressuur op de been kan brengen. In Tryon liep hij niet zijn gedroomde proef en werd het dus ook geen gedroomde score. Het beeld met Emmelie Scholtens is zoals altijd mooi om naar te kijken, maar vandaag zit het gewoon niet mee. Geen score boven de 72 en weg medaillekansen. Op dit moment staat Nederland op de 5e plaats.

Score: 72,717% (streepresultaat)

Apache (v. UB40) en Emmelie Scholtens Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Pijnlijke situatie op komst: Helgstrand met Severo op weg Deens Tokyo-ticket te kapen

De Wereldruiterspelen zouden nog wel eens heel pijnlijk kunnen worden voor de Deen Andreas Helgstrand. Met het uitvallen van Cathrine Dufour staat het Deense team er heel wat slechter voor en nu lijkt het er ook nog op dat Spanje Denemarken voorbij gaat streven. Spanje staat na de rit van Claudio Castillo Ruiz met de sympathieke Alcaide namelijk hoger in de ranking dan Denemarken (145,636% vs. 140,373%).

Het zou kunnen dat Spanje straks op de 6e plaats uitkomt en Denemarken op 7. Daarmee loopt Denemarken – dat miljoenen in de dressuursport pompt – dan de Olympische Spelen mis. Het ergste aan dit verhaal: de Deen Andreas Helgstrand kaapt waarschijnlijk straks dat Tokyo-ticket met zijn Spaanse stalruiter Severo Jurado Lopez op Deep Impact (v. De Niro). Voor Denemarken komt straks Blue Hors-ruiter Daniel Bachmann-Andersen met Blue Hors Zack nog in de baan.

Nu was het eerst de beurt aan Alcaide die alles voor Claudio Castillo Ruiz lijkt te willen doen (het zij met wat beperktere dressuuraanleg).

Score: 72,686%

Zweden en Groot-Britannië dicht bij elkaar

18.10 Dante Weltino OLD loopt onder Dressurpferdeleistungszentrum Lodbergen-cheffin Therese Nilshagen naar 76,04%. Een proef die in lijn ligt met wat Dante Weltino het afgelopen seizoen onder Nilshagen heeft laten zien (spectaculair, maar ondertussen af en toe wat moeite met de balans) en ook een score die daarmee in lijn ligt. Het wordt ondertussen wel spannend tussen Zweden en Groot-Brittannië. De twee beste Zweedse combinaties (Nilshagen en Ramel) zorgen voor 151,288% en Carl Hester en Emile Faurie brengen Team GB naar 151,864%.

Score: 76,04%

Briljante proef Cosmo & Sönke zorgt voor Grand Prix-PR

18.03 Voor de eerste keer over de 80% in de Grand Prix en precies wanneer het moet: in de landenwedstrijd op een wereldkampioenschap. Bij het achterwaarts gaan (dat overigens ook niet helemaal diagonaal is) loopt Cosmo in een hekje en heel eventjes raakt de ruin daarvan in paniek. Maar verder een fantastische proef, met de beste piaffe-passage-tour op de laatste lijn. Verder zoals we van Cosmo gewend zijn, stijgt hij op bij het uitstrekken in draf en galop. En dat alles met een prachtige aanleuning. Het publiek in Tryon gaat uit hun dak en Sönke ook. Het moet raar lopen wil Duitsland geen goud pakken.

Score: 81,491%

Sönke Rothenberger met Cosmo (v. Van Gogh) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Carl Hester laat zien hoe het moet

17.20 uur De meester laat even zien hoe het moet en Amerika is loving it. Het volk op de nog altijd wat matig bezette tribunes gaat uit hun dak voor Carl Hester en de tienjarige Hawtins Delicato (v. Diamond Hit). Hester laat een proef zien waar eigenlijk weinig op af te dingen is. Hij helpt de pas dit seizoen in de Grand Prix gedebuteerde Delicato waar nodig, zoals bijvoorbeeld in de tweede pirouette of in de piaffes. Die kunnen nog wat meer uitgebalanceerd, maar een ontzettend fijne proef om naar te kijken. Dat vindt de jury ook, die dik 77% geeft – de hoogste score tot nu toe. Zweden mag dan behoorlijk op weg zijn naar een medaille, maar Groot-Britannië (met alleen Charlotte Dujardin nog te gaan) mag ook zeker niet vergeten worden.

Score: 77,283%

Carl Hester met Hawtins Delicato Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Belgische Tokyo-droom gaat in rook op

18.56 uur Voor het door Sjef Janssen gecoachte Belgische team loopt het nog niet zo lekker in Tryon. Gisteren beten Fanny Verliefden en Indoctro vd. Steenblok (v. Rubin Royal) met 67,981% het spits af. Daarna moest Isabel Cool (invaller voor Jorinde Verwimp) met Aranco (die de dienst volledig weigerde) opgeven. Vandaag zet Jeroen Devroe met Eres DL (v. Sir Lui) 68,525% op het scorebord. Niet de beste proef van de BWP-ruin, die eerder al meerdere keren boven de 70 liep in de Grand Prix. De droom van België – bij de beste 6 eindigen om zo een Tokyo-ticket te bemachtigen – is ver weg. Na de laatste starter voor België: Laurence Roos met Fil Rouge is het bekeken. Wel een nette score (70,932%), maar niet genoeg.

Live uitslag

Klik hier voor de (live) uitslagen (individueel)

Klik hier voor de (live) uitslagen (team)

Klik hier voor het verslag van het eerste deel van de Grand Prix

Nederlandse combinaties

Hans Peter Minderhoud liet gisteren aan Dirk Willem Rosie weten dat hij denkt dat het voor Nederland heel moeilijk gaat worden om nog een medaille te halen. Ad-interim chef d’équipe Maarten van der der Heijden heeft er nog wat meer geloof in.

Woensdag:
Madeleine Witte-Vrees en Cennin (v. Vivaldi): 72,997%
Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy N.O.P. (v. Vivaldi): 73,649%

Donderdag:
Emmelie Scholtens en Apache (v. UB40): 72,733%
Edward Gal en Glock’s Zonik N.O.P. (v. Blue Hors Zack): 23:06 uur

Starttijden andere interessante combinaties

Zoals altijd komen op de tweede dag de beslissende combinaties aan de start. Voor Duitsland zijn dat Sönke Rothenberger met Cosmo (17.50 uur) en Isabell Werth (22.39 uur), voor de Verenigde Staten Kasey Perry-Glas met Dublet (18.26 uur) en Laura Graves met Verdades (23.15 uur), voor Groot-Brittanië Carl Hester met Hawtin’s Delicato (17.10 uur) en Charlotte Dujardin met Mount St. John Freestyle (21.51 uur) en voor Zweden Therese Nilshagen met Dante Weltino (17.59 uur) en Patrik Kittel met Well Done de la Roche CMF (22.48 uur).

Alle genoemde tijden zijn Nederlandse tijden.

Format dressuur in Tryon

Woensdag 12, donderdag 13, vrijdag 14 en zondag 16 september zijn de dressuurdagen. Op 12 en 23 september wordt de landenwedstrijd Grand Prix verreden, waarna de teammedailles worden verdeeld. Vrijdag 14 september is de Grand Prix Special, waarin de beste 30 combinaties uit de Grand Prix aan start komen. Zondag 16 september is de kür op muziek, waarin de beste 15 combinaties uit de Special starten, met een maximum van drie combinaties per land.

Handige links

Programma
Startlijsten
TV-tijden
Livestream

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.