Ga naar hoofdinhoud

Willem Greve: ‘Mooi zadel is tegenwoordig belangrijker’

Willem Greve met Carambole Foto: Melanie Brevink van Dijk
Topruiter Willem Greve is bezorgd over de rijstijl van ruiters. Zelf heeft de ruiter uit Markelo zijn successen voor een groot deel te danken aan een goede rijstijl. In een interview met De Stentor zegt Greve onomwonden: "Een mooi zadel is tegenwoordig belangrijker."

Willem Greve, morgenavond rijstijl-jurylid op Jumping Indoor Luttenberg, vertelt in De Stentor over het belang van een goede rijstijl. Voor hoe iemand op zijn paard zit en rijdt, is steeds minder aandacht constateert Greve.

‘Bijzaken worden steeds belangrijker’

Een goede houding en stijl is volgens hem een basisvoorwaarde voor een goede ruiter of amazone. Maar bijzaken worden volgens hem steeds belangrijker. “Het gaat er meer om of je een mooi zadel en zadeldek hebt, dan dat je fatsoenlijk op je paard zit.”

Opleiding bij Jeroen Dubbeldam

Tien jaar geleden kreeg Greve de kans zijn rijstijl bij te schaven in Weerselo, bij Jeroen Dubbeldam. “Aan Jeroen heb ik misschien wel het meest gehad. Hij bracht mij de rustige houding en techniek bij die nodig is om in de top te rijden. Jeroen is uniek in het aanleren ervan. Ik was daar kind aan huis, echt de allermooiste tijd”, vertelt de Nederlands rijstijlkampioen van 1994 bij de pony’s aan de Stentor.

‘Houding invloed op ontwikkeling’

Volgens Greve heeft de houding van een ruiter grote invloed op de ontwikkeling van het paard. “Hoe je zit, of je een goede balans hebt, hoe je jouw benen gebruikt; het is allemaal van invloed. Het is ook niet zo dat een professionele ruiter beter opleidt dan een amateur. Sommige paarden kunnen beter in de luwte van rustige wedstrijden als in Luttenberg worden opgeleid.”

Lees het hele interview in De Stentor via Blendle.

Bron De Stentor

3 reacties op “Willem Greve: ‘Mooi zadel is tegenwoordig belangrijker’

  • Karin bentum

    Ze gaan niet alleen voor het mooie zadel , maar ook voor de hype en de meeste korting. De betere ruiters krijgen ook nog de zadels gesponsord, waardoor de amateur en hobby ruiter denkt dat zij met zo’n zadel ook beter zal presteren.
    Belangrijk is in mijn ogen dat het goed ligt en dat je een zadel kunt proberen voor enkele dagen. Ook het proberen van verschillende merken, zodat je jet verschil in de balans goed kunt voelen.

  • sven

    Niet alleen zadels maarook het vervoer is belangrijker geworden dan de rijderij. Tegenwoordig hoor je er niet meer bij met een vrachtwagen uit de negentiger jaren. Alles eromheen moet er nieuw en gelikt uit zien. Ongelooflijk

  • A. van Duinen

    Zitlessen krijg je niet meer van je instructeur! Bijna alle ruiters zitten scheef ook deels omdat hun paard scheef is en blijft, met alle gevolgen van dien. Jammer voor het paard maar de ruiter blijft toch wel zitten en daar tijd en geld in investeren dat duurt te lang. De ruiters moeten presteren en dankzij de juryleden komen ze ook zo naar het geliefde Z!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.