WK-paard mag niet terug naar IJsland

Asdis Brynja Jònsdòttir - Foto: Martin Averesch

De 18-jarige amazone Asdis Brynja Jònsdòttir die momenteel meedoet aan het WK voor IJslanders in het Brabantse Oirschot, mag haar paard niet mee terug naar huis nemen vanwege strenge invoer regels. Het is niet bekend wat de amazone, die een Nederlandse moeder heeft en een Ijslandse vader, nu met haar paard gaat doen. 

De IJslanders willen het paardenras zo zuiver mogelijk houden. Eeuwenlang wordt de Ijslander zonder bloedvermenging van buitenaf gefokt.

Jònsdòttir heeft een IJslandse vader en een Nederlandse moeder. Al van jongs af aan beoefent ze de sport en was deelname aan het WK een droom.

Na het WK mag zij haar paard Sleipnir frá Runnum door de strenge invoer regels niet meer mee naar huis nemen en zal het dier hier achter moeten blijven.

Bron: Hart van Nederland.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
7 reacties op WK-paard mag niet terug naar IJsland
 1. 1

  te triest voor woorden,zal zich iemand voor moeten inzetten dat dit wel mag

 2. 2

  Het is nooit anders geweest en met haar kennis en achtergrond kende ze deze consequentie absoluut. Ik ga de regel niet goedpraten maar deze dame wist echt wel dat dit zou gebeuren. Daar achteraf mee komen is dan ook zinloos en een beetje hypocriet.

 3. 3

  Inderdaad redelijk absurd ja. Het is te hopen dat ze zelf wel terug mag met haar nederlandse
  ‘moederlijn’.

 4. 4

  Dat is altijd al zo geweest hoor. De Ijslanders willen vermijden dat paarden uit het buitenland ziektes meebrengen naar hun eiland. Niet onbegrijpelijk en al jarenlang geweten bij iedereen die met Ijslanders werkt.

 5. 5

  Heb ik het verkeerd begrepen? Ik meen ik het artikel te lezen dat het om ponies gaat die bloed voeren van ijslandse ponies die zijn geregistreerd bij een niet inlands stamboek. Dan is het vreemd dat een pony die zich al in ijsland bevindt niet meer terug mag komen. Dat is iets anders dan gevaar voor ziekten. Dan kunnen de ijslandse combinaties dus nooit mee doen aan kampioenschappen buiten ijsland?

 6. 6

  Waarom wordt er dan buiten IJsland een wk voor ijslanders gehouden?

 7. 7

  Geachte redactie,

  Het is uiteraard geen halszaak, maar er is een artikel geplaatst dat, gezien de reacties, voor verwarring zorgt. Gaat het nu om regelgeving omtrent bloedvoering of om besmettingsgevaar. Kan iemand mij uit de droom helpen?