Column Dirk Willem Rosie: Zelfbeschadiging Opinie

Jan Tops was in Genève de enige die wat te lachen had. De internationale paardensport deed op het thuisconcours van Rolex een stevige poging om zichzelf als FEI-georganiseerde sport om zeep te helpen. De bom barstte over een aantal sportpolitieke besluiten die een week tevoren als voldongen feiten bij de ruitertop terecht waren gekomen.

Het is van tweeën één. Óf de FEI is niet in staat om aan zwaarwegende maatregelen een normaal besluitvormingsproces vooraf te laten gaan, inclusief het horen van alle relevante partijen. Óf de FEI heeft opzettelijk de belangrijkste betrokkenen buitenspel gezet bij het aanvaarden van het Olympische format en de afschaffing van paardenwissel en Tabel C.

Madden, Pessoa, Ehrens

Dat laatste is niet aannemelijk. Het FEI-comité dat deze beleidswijzigingen voorbereidde staat onder leiding van John Madden, echtgenoot van topamazone Beezie Madden. Maar liefst twee topruiters, Rodrigo Pessoa en Kamal Bahamdan, namen in het comité deel aan de beraadslagingen. En ook de Nederlandse bondscoach Rob Ehrens staat in direct contact tot de ruitertop.

Niemand op de hoogte

Natuurlijk heeft in elk geval Rob Ehrens zich in het springcomité verzet tegen het Olympische format van drie combinaties. Natuurlijk zullen ook Bahamdan en Pessoa hebben gestreden tegen de afschaffing van het jacht als opening van het kampioenschap. Maar feit is dat niemand van hun achterban op de hoogte was. En dus kon ook niemand meediscussiëren.

Geblunder

Het ziet er naar uit dat het gekrakeel in balkenland door geklungel is ontstaan. Kunnen we over domheid in de communicatie onze schouders nog ophalen, het geblunder waarmee de FEI haar geloofwaardigheid te grabbel gooide is zeer verontrustend. De FEI, die altijd zoveel mogelijk nieuwe ruiters en landen bij de sport betrekt, schaft het Tabel C af, precies de enige ronde waar deze nieuwe ruiters nog overheen kunnen! De FEI, die met rechtszaken tegen de Global Champions League haar alleenrecht op de landenwedstrijd verdedigt, holt diezelfde landenwedstrijd uit door te denken dat het met drie ruiters per team wel los zal lopen.

Calgary vóór Caen

Christian Ahlmann kreeg in 2014 nog kritiek over zich heen toen hij – hoger geplaatst dan de latere wereldkampioen Jeroen Dubbeldam – koos voor Calgary en Caen tussentijds verliet. Ik denk dat nu iedereen hem groot gelijk geeft als hij het kampioenschap verlaat na drie balken van zijn eerst startende teamgenoot.

Ieder voor zich

Echt, Jan Tops kwam niet meer bij. In Genève zette de internationale springsport een beslissende stap richting ieder-voor-zich-en-de-Global-Tour-voor-ons-allen. In pijnlijke afwezigheid van FEI-voorzitter Ingmar De Vos, FEI-springdirecteur John Roche en springcomité-voorzitter John Madden. Het ontbrak hen kennelijk aan lef om persoonlijk verantwoording af te leggen voor een beleid waarmee de springsport zichzelf beschadigt.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Column Dirk Willem Rosie: Zelfbeschadiging
  1. 1

    Ik vind het een goede beslissing om teams nog maar uit 3 ruiters te laten bestaan en geen streepresultaten meer. Het stoorde me al toen ik heel lang geleden zelf landenwedstrijden reed en dat is altijd zo gebleven.
    Dit gaat de sport qua spanning een impuls geven en de grote landen zullen lang zo vaak niet meer winnen als ze voorheen deden met streepresultaten.

    De afschaffing van het Jacht vind ik een formaliteit aangezien niemand zo’n proef ook echt als een Jacht reed. Ze reden die als een klassiek op tijd, wat het waarschijnlijk zal gaan worden in de toekomst.