Ga naar hoofdinhoud

Jur Vrieling over Baltic na vierde winst in maand: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’

Baltic VDL en Jur Vrieling - Foto: Equitaris.de/Tanja Becker

Na de dubbele winst in Oldenburg en de winst in Stuttgart staan Baltic VDL (v. Quaprice Bois Margot) en Jur Vrieling nu alweer helemaal bovenaan een uitslagenlijst. Na gisteren al een vierde plaats te pakken, was de Nederlander vandaag in een 1,40m op CSI*4 Poznan al zijn concurrenten te snel af. Vier maal winnen in een maand tijd met hetzelfde paard is een unicum in de springsport, toch kreeg Vrieling dit voor elkaar. "Baltic verkeert in bloedvorm, dit heb ik nog nooit met geen enkel paard zo meegemaakt", zegt Vrieling. De combinatie is nu top op elkaar ingespeeld; Vrieling weet nu precies hoe de hengst te moeten rijden.

Wat zijn geheim is? Jur vertelt: “Ik mag paarden graag een beetje plek geven op de hindernis, maar met Baltic hoef ik dat niet te doen. Baltic houdt van een dichte afstand en daardoor kan ik naar de hindernissen toe blijven rijden, en hoef ik niet bang te zijn voor een fout.” Vrieling roemt zijn partner in crime om zijn snelle voorbeen en hoe loei voorzichtig de hengst wel niet is. Vrieling: “Baltic is van nature zo snel, hij heeft een grote galop, zo rijd ik makkelijk onderweg een galopsprong minder en doordat hij zo voorzichtig is, kan ik blijven rijden naar de hindernissen waardoor ik sneller ben.”

Niet gereden om te winnen

De ruiter uit Holwierde gaf wel aan niet alle risico’s genomen te hebben in het 1,40m parcours vanmiddag. “Dit was een kwalificatie voor de finale van morgen, en mijn plan was een strakke en snelle ronde te rijden, maar niet voor de winst.” Deze ronde van Vrieling had niet beter uit kunnen pakken, met zijn tijd gaf de Nederlander zijn 79 concurrenten het nakijken. “Als tweede starten in de proef was zeker geen voordeel,” benadrukte Vrieling, “maar het heeft toch goed uitgepakt.”

Toekomstplan

Op de vraag of Baltic er één is voor het hogere werk, maakt Vrieling duidelijk: “Dit hangt af van de dekkerij, de nakomelingen zijn erg goed. Ik snap dat VDL volgend jaar daardoor meer met hem wil dekken.” De hengst loopt morgenavond de finale in Poznan, dan in Zuidbroek nog de Grote Prijs, en daarna begint voor Vrieling het overleg met VDL. Als het aan Vrieling ligt, gaat de Quaprice Bois Margot-zoon volgend jaar een stapje hoger, “ik ga mijn best doen ze proberen over te halen,” besluit Vrieling.

Bekijk hier de uitslag.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook