Ga naar hoofdinhoud

Belgische springjeugd oppermachtig op EK Vilamoura: drie keer goud!

De Belgische spring-children - Foto: FEI/Leanjo de Koster

Alles is voor bassie de Belgen op het Europees Kampioenschap voor springjeugd in Vilamoura. Donderdag wonnen de junioren al goud, gisteren was er goud bij de young riders en vandaag weer goud. Nu voor de Belgische children. Een ongelooflijke hattrick!

De Belgische springjeugd heeft de toekomst! Drie keer goud op een jeugdkampioenschap is uitzonderlijk. De ‘children-Rode Duivels’ van de paardensport begonnen het kampioenschap supersterk met vijf nulrondjes (twee keer een nul als streepresultaat dus) en vervolgens kwamen Yari van den Branden met Gerard (v. Apollo van het Lindebos) en Seppe Wouters met Porthos Maestro WH Z (v. Picasso Z) ook nog zonder fouten door het tweede parcours. In de tweede manche van de landenwedstrijd zette Seppe Wouters zijn derde nulrondje neer. België verzamelde in totaal slechts vier strafpunten en was daarmee Italië (8) en Groot-Britannië (11) de baas.

Nederland eruit voor tweede manche

In de landenwedstrijd kwam het viertal voor Nederland in de tweede ronde van de landenwedstrijd niet meer als team aan de start en reden voor individuele kansen. “Dit was niet ons EK, het zat gewoon niet echt mee”, vertelt bondscoach Edwin Hoogenraat.

Tekort gedaan

“We hebben onszelf tekort gedaan”, laat Hoogenraat weten vanuit Vilamoura. “We hadden teveel fouten die we eigenlijk niet hadden hoeven te maken. In het voorjaar hebben de Children zeer sterk gereden in de Landenwedstrijden. Dit was niet ons EK, het zat gewoon niet echt mee. Ze hebben veel geleerd, maar op de eerste dag van het EK waren ze echt onder de indruk. Verder trainen, doordoen en volgend jaar weer verder.” In de tweede omloop kwam Oranje niet meer van start met een team, nadat Yoni van Santvoort zich terugtrok voor de wedstrijd, en kansen op een medaille ver weg waren. Jersey Kuijpers, Yfke Priem, Britt Schaper en Daan Adams reden voor hun individuele kansen. Jersey en Daan plaatsen zich voor de finale.

Jersey Kuijpers beste Nederlandse

Jersey Kuijpers staat er het beste voor van de Nederlandse Children. Voor het team reed zij in de tweede omloop van de landenwedstrijd foutloos. Bij de tijdfout uit de eerste wedstrijd, die ontstond doordat ze even de weg kwijt was in het parcours, de vier strafpunten uit de eerste omloop is haar tussenstand 5 strafpunten en daarmee gaat ze de individuele finale in op plaats 25.

Daan Adams was de vijfde man voor Oranje. Met Cherokee reed hij de eerste twee parcoursen zonder strafpunten. De twee springfouten in de omloop op zaterdagochtend brachten zijn totaal op 8 strafpunten en daarmee staat Daan gedeeld op plaats 28 in de tussenstand. “Daan reed hele mooie rondes. In de finaleronde kreeg hij de fout al op hindernis 1”, aldus Hoogenraat.

Britt Schaper moest als allereerste van start op het EK Children. Met haar jonge paard In the Air reed ze de drie parcoursen met 5, 4 en 4 strafputen. Voor Yfke Priem en de schimmel Esprit de Pomme was het resultaat 4, 4, 8.

Uitslag landenwedstrijd
Tussenklassement landenwedstrijd

Bron: KNHS / Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook