Ga naar hoofdinhoud

Doron Kuipers: ‘Zo wil ik er nog wel tien op stal hebben’

Doron Kuipers met Empire. Foto: Eva van den Adel.

Doron Kuipers deed er vandaag een schepje bovenop. Waar de Zuid-Hollander gister in de GP-kwalificatie nog vierde werd met Empire (v. Chacco-Blue), reed hij vanavond een barragetijd waarop de concurrentie zich op stukbeet. Kuipers was niet de enige Oranje-ruiter die aardig wat ranking punten verzamelde in de 1.45m proef. Kevin Jochems plaatse zich als vijfde en Jeroen Dubbeldam reed op zijn gemak naar de zesde plaats in De Peelbergen.

Van de 85 combinaties mochten er 20 retour komen in de barrage van de CSI3* rubriek. Marcus Ehning beet de spits af, maar kreeg met Canturo-merrie Cristy een balk aan de benen. Kevin Jochems verzorgde vervolgens de eerste foutloze rit. Met Numero Uno-hengst Cristello 2 klaarde de ruiter van Stal Thijssen het parcours in 49.86 seconden. Kuipers nam het stokje meteen over en zette de tijd op scherp.

1.5 seconden los

Met de tienjarige Empire nam de ruiter uit Mijnsheerenland gedegen risico. Het paar draaide de bochten uiterst scherp, hield het hout net aan boven op de stijl voor de dubbelsprong en finishte in 44.82. Bijna 1,.5 seconden sneller dan de uiteindelijke tweede tijd. “Dat is het voordeel van een paard met een grote galop”, lacht Kuipers. “Ik kon overal een galopsprong eruit laten. Als je weet dat je paard ook nog eens heel voorzichtig is, dan kan je ook wat risico nemen en lekker naar de sprongen toe rijden”.

Zinnen op gezet

“Ik had mijn zinnen eigenlijk wel gezet op deze proef. Ik start Empire de rest van dit weekend niet meer, die mag volgende week weer in Lanaken aan de slag. Maar van zo’n paard wil ik er nog wel tien op stal hebben”, besluit de winnaar. Kuipers start het tweede paard wat hij van Herman Verhagen te rijden heeft, Calido I-telg Charley, zondag in de Grote Prijs, waarvan de totale prijzenpot meer dan 50.000 euro telt.

Rit volgens het boekje

Halverwege het deelnemersveld sprong Jeroen Dubbeldam met de tienjarige Roelofsen Horse Trucks Eldorado S in een fijn basistempo, zonder capriolen, een barrageparcours volgens het boekje (50.73). Zwitsers topamazone Janika Sprunger stuurde hierna Forsyth Frh-merrie Fancy Me in de vierde tijd van 48.80 rond. Voor Duitsland snelde Harm Lahde met Larry 210 in 47.02 door de finishlijn en werd derde. Net als afgelopen zondag in de Grote Prijs, tekende Jack O’Donohue op voor de tweede plaats. Met Kamara van ‘t Heike, die via de Dutch Sport Horse Sales bij eigenaar Manton Grange Stables terecht kwam, liet de Ier een knap staaltje stuurmanskunst zien in 46.14 seconden.

Dubbel Lemmen

In de Medium Tour kwalificatie gaf Limburger Patrick Lemmen blijk van kwaliteit met de tienjarige Contact van de Heffinck-merrie Jolie Fleur. Van 121 combinaties klokte het paar de snelste tijd. De 1.40m proef, die wegens het grote aantal deelnemers in twee winnaarsklassen verdeeld werd, kende naast Lemmen ook Braziliaans ruiter Carlos Ribas als winnaar. De ruiter uit Grashoek liet niet veel later nogmaals van zich horen in de zevenjarigen rubriek. Met VDL Zirocco Blue-hengst Hugo Boss ging hij wederom aan de leiding.

Alle uitslagen

Bron: Horses.nl / De Peelbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook