Ga naar hoofdinhoud

Zweden weer op goudkoers, Nederland vierde na openingsproef

Frank Schuttert hier met Lyonel D. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Zweden zijn nog geen maand na Olympisch teamgoud alweer op goudkoers. Nu op het Europees Kampioenschap springen in Riesenbeck, dat - vanwege het jaar uitstel van de Spelen - ook in dit Olympische jaar valt. In de openingsproef, een snelheid- en wendbaarheidsparcours (jacht), was Peder Fredricson met Catch me Not S de op een na (David Will) snelste (72,58), gevolgd door landgenoot Douglas Lindelöw. Frank Schuttert begon sterk voor Nederland en stond lange tijd bovenaan met Lyonel D (74,28/uiteindelijk 6e) en Marc Houtzager, de stabiele factor in TeamNL, haalde de top-10 ook met Sterrehof's Calimero (74,96/9e). Bart Bles kreeg als tweede starter op de eerste hindernis bijna een weigering maar drukte Kriskras DV er nog over en kreeg toen een fout, de rest van de ronde liep wel goed. Harrie Smolders had met Bingo du Parc twee springfouten.

Na de openingsproef (die het gehele kampioenschap meetelt – geen gedoe met nieuwe formats op dit kampioenschap) staat Nederland op een vierde plaats. Achter Zweden, Duitsland en Zwitserland.

Lof alom voor de venue: GCT-allure, maar dan romantisch in het bos

Het gesprek van de dag was niet de wedstrijd, maar zonder de venue. Riesenbeck International had al een droomachtige en romantische en bosrijke setting op het terrein van Schloss Surenburg, maar met de kapitaalinjectie van de Global Equestrian Group (Helgstrand en Waterland) is er nog een schepje bovenop gegaan. Voor het Europees Kampioenschap staat er een venue met de allure van de Global Champions Tour, maar dan met nog wat meer gezelligheid en op één van de mooiste plekken van de wereld. Van alle ruiters kwam er lof voor de setting, maar ook voor de faciliteiten voor paarden, ruiters en grooms.

Alles wat je wilt in een jachtparcours

Het parcours van Frank Rothenberger in deze openingsproef (tabel C) bood alles wat je wil, zien in een jacht. Snelheid, wendbaarheid, techniek maar ook kracht (met twee combinaties aan het eind) was gevraagd. In het parcours zaten twee keuzelijnen: binnendoor naar hindernis 3 en binnendoor (voor hindernis 1) naar het water (hindernis 8). En voor die binnendoorroutes zat een keuze-afstand, wat de ruiters dwong tot het hebben van een plan. Naar hindernis 7 konden de ruiters kiezen voor een grote zes, maar die impuls dan direct omzetten in een wending voorlangs: dat is alleen voor de betere paarden (en ruiters) weggelegd.

Frankt Schuttert opent top voor Nederland

Als zesde starter opende Frank Schuttert met Lyonel D (v. Little Joe) super voor Nederland. Hij bespaarde direct op de eerste lijn al een galopsprong, zat het hele parcours goed in het ritme en kwam met 74,28 seconden over de streep. Een tijd waarmee hij lange tijd bovenaan stond en uiteindelijk zesde werd.

Kriskras DV (v. Cooper van de Heffinck) leek te gaan weigeren op hindernis 1, maar Bart Bles kreeg hem er toch nog over. Dat moest hij wel met een springfout bekopen. De rest van de ronde was alsof er niets gebeurd was. Met de strafpunten kwam er 86,35 seconden op het scorebord (50ste), het streepresultaat.

Marc Houtzager reed een net en veilig rondje met Sterrehof’s Calimero, niet overdreven snel, maar ook geen galopsprong teveel. Zijn tijd was uiteindelijk goed voor de 9e plaats (74,96 sec).

Harrie Smolders, die in de finale van de landenwedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio ‘koud’ een nulrondje sprong met Bingo du Parc, had nu twee balken (omgerekend naar tijd: 83,68 sec.). Met de 6e, 9e en de 39ste plaats van Smolders, staat Nederland na de openingsproef vierde.

David Will: ‘Niet de bedoeling om te winnen’

‘Thuisruiter’ David Will, de uiteindelijke winnaar van de openingsproef, liet in de persconferentie weten dat hij helemaal niet de bedoeling had om te winnen. Toch deed hij dat met de door W. Wolters gefokte C Vier (v. Cardento) met een tijd 71,66 seconden. “Ik wilde het optimale rondje rijden, dat was het doel. Dat bleek vervolgens ook het snelste rondje te zijn”, aldus Will, die de kunst bij bijna alle combinaties had kunnen afkijken als een van de laatste starters. Zijn ronde was ook perfect: overal binnendoor waar je binnendoor kon en overal een galopsprong minder waar dat kon. Zijn winst (plus een tiende plaats van Christian Kukuk en een 17e paats van Thieme) zetten de op een medaille gebrande Duitsers (na de teleurstellende Spelen) op een voorlopige tweede plaats.

Zweden weer op goudkoers, complimenten voor Fredricson

Op goudkoers zijn weer de Zweden met als kopman Peder Fredricson, die natuurlijk alle complimenten verdiend voor zijn unieke prestaties met All In (twee keer individueel Olympisch zilver en individueel Europees goud). Maar eigenlijk verdient de ruiter nog meer complimenten als hij op Catch me Not S zit. Een paard dat weliswaar alles kan springen, maar met een rijdbaarheid van -3. Het ziet er nog steeds niet uit, maar tovenaar Fredricson krijgt hem rond en nog snel ook. In de persconferentie windt Fredricson er ook geen doekjes om: “Eerst heeft mijn broer hem geweigerd omdat er niets mee te beginnen was, daarna heeft hij even bij mij op stal gestaan, maar heb ik hem teruggeven aan de eigenaresse. Die heeft er vervolgens 1,40m. mee gesprongen en toen ben ik het toch maar weer een keer gaan proberen.”

Fredricson en Catch me Not S zetten de tweede tijd neer (72,58 sec.), landgenoot Douglas Lindelöw volgt met de derde tijd op Casquo Blue (73,99 sec.) en daar komt de 75,58 (11e plaats) van Rolf Göran Bengtsson met Ermindo W nog bij.

Zweden op 3,59, Nederland op 8,97

Een sterke uitgangspositie voor de Zweden: 3,59. Duitsland volgt met 4,77 en Zwitserland staat op 5,47. Nederland komt uit op de vierde plaats met 8,97 en daarna Frankrijk (9,15) en België (9,34). Het kampioenschap wordt morgen vervolgd met de eerste manche van de landenwedstrijd, gevolgd door de finale op vrijdagmiddag. De punten uit dit eerste springen gaan mee in het kampioenschap.

Uitslag individueel

Uitslag teams

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.