Ga naar hoofdinhoud

Kevin Jochems over WB-barrage: ‘Alles of niks’

Kevin Jochems, hier met Turbo Z (v. Thunder van de Zuuthoeve) Foto: Flickr/FEI

De openingswedstrijd van de Wereldbeker 2021/2022 was een groot succes in Oslo voor Nederland. De 26-jarige Kevin Jochems, die de afgelopen zomer al meerdere keren zijn topvorm toonde, won de spannende barrage. Rijdend op de fantastische 12-jarige hengst Turbo Z (v. Thunder van de Zuuthoeve), pakte Jochems de leidende positie en het maximale aantal punten richting de finale van de serie in Leipzig, Duitsland, in april volgend jaar.

Jochems was de enige Nederlandse vertegenwoordiger op de startlijst met 35 combinaties, die uitdaging van de 13 hindernissen in de eerste ronde aangingen.

Gulliksen: ‘Dat heeft hij nog nooit gedaan!’

De 61-jarige Geir Gulliksen had pech bij de eerste hindernis met zijn Olympische paard VDL Groep Quatro (v. Quaprice Bois Margot). “Dat heeft hij in al die tijd dat ik hem heb nog nooit gedaan!”, zei hij over zijn 15-jarige ruin.

Maar Gulliksen was verheugd om samen met zijn dochter en zoon, Victoria en Johan-Sebastian, en de vele andere jonge ruiters die dit jaar aan de start stonden van de openingswedstrijd van de West-Europese serie, deel te nemen. “Als je voelt dat je kunt concurreren met de jongere generatie, is dat een ongelooflijk gevoel.”

Jochems: ‘Ik zou alles riskeren’

Toen Jochems de ring binnenkwam had hij een duidelijk plan. “Ik ging naar binnen met het idee: alles of niks, of ik nu win of een nederlaag heb, ik wil niet te langzaam zijn.”Maar het was de uitvoering van zijn plan die zo ongelooflijk indrukwekkend was. Zijn 12-jarige hengst leek nooit onder druk, of bijzonder snel, aangezien de 26-jarige ruiter precies dezelfde koers reed als Kukuk en met volledige kalmte en overtuiging bij elke galopsprong richting de finish. Het paar was in totale harmonie van start tot finish en toen ze in 44,77 seconden over de streep kwamen voor de overwinning, explodeerden de toeschouwers, die tot het einde in de ban waren van waardering. De jonge Nederlander had zijn toppaard een fantastische rit bezorgd.

Jochems: ‘Dit is de beste start van het indoorseizoen’

”Dit was mijn eerste Wereldbekerwedstrijd vandaag en ik heb een fantastische concours gehad hier in Oslo”, aldus Jochems. ”Turbo had een geweldig buitenseizoen en werd geplaatst in verschillende 5* Grand Prix-rubrieken, en ik was reserveruiter in Barcelona bij de Nations Cup-finale. Ik had een beetje een gemengd gevoel om daar te zijn omdat ik niet (in het team) reed, dus het is geweldig om vandaag te winnen!”, merkte hij op. ”Dit was mijn eerste indoorwedstrijd in lange tijd, dus dit is de best mogelijke start van het indoorseizoen”, voegde hij eraan toe.

Komende maanden

En nu kijkt Jochems uit naar de komende maanden. “Nederland heeft maar één plek in de Wereldbeker-serie, dus het zal moeilijk worden, maar ik kreeg te horen dat als ik wat punten in Oslo krijg, ik meer evenementen kan doen dus we zullen zien.”

Clemens: ‘Kevin reed een geweldige barrage’

Runner-up Pieter Clemens vertelde terugkijkend op hoe de barrage verliep, dat hij niet zeker wist of hij sneller zou zijn geweest dan de Nederlander, zelfs als hij niet in de war was geraakt tijdens die cruciale bocht. “Mijn paard is snel, maar Kevin reed een geweldige barrage en ik ben erg blij met de tweede plaats. Ik heb wat punten gehaald en ik hoop dat ik nu de kans krijg om meer kwalificaties te doen.”

Fredricson: ‘Het gaat zeker de goede kant op’

De als derde geplaatste Jens Fredricson was ook tevreden met zijn resultaat vandaag. “Ik was heel blij dat ik werd geselecteerd om hier te rijden. Ik had een goed buitenseizoen en was dubbel foutloos in de Nations Cup in Aken, dus het gaat zeker de goede kant op. Voor mij is het niet zo gemakkelijk om naar de grotere shows te gaan omdat we veel goede Zweedse ruiters hebben, maar dit is een geweldige start om al wat Wereldbekerpunten te hebben”, aldus Fredricson.

Bron: FEI

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.