Ga naar hoofdinhoud

Nummer 1 van de wereld maakt positie waar

Steve Guerdat met Alamo. Foto: Pierre Costabadie / www.arnd.nl
Hij draagt niet voor niets de Longines-armband als de nummer 1 van de wereldranglijst. Steve Guerdat gaf in het eerste onderdeel van de Wereldbekerfinale in Gothenburg gelijk zijn visitekaartje af. Met Alamo (v. Ukato) was de Zwitser in een sfeervol Scandinavium de snelste in het jacht. Op twee nóg een KWPN-er: Apart (v. Larino) met in het zadel Pieter Devos, de beste van een handvol ijzersterk rijdende Belgen.

Santiago Varela had voor het Tabel C, traditioneel gebouwd als een pittige Grand Prix op 1.60 m-niveau, een listig parcours ontworpen met een paar voorwaartse lijnen in het tweede deel en een dubbelsprong op een keuzeafstand in de laatste lijn om de concentratie en accuratesse nog eens extra te testen. Tien van de 32 deelnemers voegden geen strafseconden aan hun resultaat toen, de overigen maakten overal in het parcours fouten.

Zanderig pak

Eerste starter Beat Mändli probeerde de zeer korte draai naar de hoge steilsprong nummer 11, maar moest zijn drieste poging met een zanderig pak bekopen. Helemaal uit Amerika overgekomen om al in de eerste finalewedstrijd te worden uitgesloten…

Te groot risico

Dit risico was dus te groot en werd door de overige ruiters dus gemeden. Maar de korte draai naar de driesprong (steil-oxer-steil) was wél een voorwaarde om op het podium te komen. Helemaal in het begin van de startlijst lieten Olivier Philippaerts/H&M Legend of Love en Francois Mathy met de geweldig springende Casanova de l’Herse zien wat tempo rijden is. Ze dankten aan hun strakke rondes de derde en vierde plaats, achter hun ontketende landgenoot Pieter Devos. Die een messcherpe rit op de super voorzichtige Larino-zoon Apart (fokker Paul Hendrix) afsloot in 61.31 seconde.

Alles in de strijd

Even mocht de Belg dromen dat hij de eerste wereldbekerfinalewedstrijd had gewonnen. Maar de nummer 1 van de wereld moest nog rijden. Met Alamo (v. Ukato), gefokt door de voormalige voorzitter van de KWPN-hengstenkeuringscommissie Daan Nanning, gooide de Zwitser alles in de strijd en knabbelde nog weer een fractie van de leidende tijd af: 61,28 seconde.

Fokkers Hendrix en Nanning

Mooie fokkerijsuccessen dus voor het voormalige KWPN-bestuurslid Paul Hendrix, die Apart verkocht via zijn eigen Dutch Sport Horse Sales, en Daan Nanning, die Alamo fokte uit de 1.50 m-merrie Eternity (Mariona).

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.