Ga naar hoofdinhoud

Wereldbeker Lyon voor Fuchs, Van der Vleuten vierde

Martin Fuchs en ClooneyFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De vierde etappe van de West-Europese kwalificaties voor de Wereldbeker was voor Zwitser Martin Fuchs met Clooney (v. Cornet Obolensky). Lorenzo de Luca werd tweede en Steve Guerdat reed naar de derde plaats. Het klassement is opgeschud: Fuchs, Staut en Guerdat vormen de nieuwe top drie van de ranking.

Tien van de veertig combinaties mochten zich melden voor de barrage in Lyon. Halverwege die tweede ronde deed Lorenzo de Luca met Ensor de Litrange LXII (v. Nabab de Reve) wat hij meestal doet, namelijk een fantastische scherpe tijd neerzetten. In 37,78 seconden vloog de Italiaan foutloos naar de meet en zette de standaard voor de laatste starters.

Pieter de Vos mocht vervolgens met Apart (v. Larino) proberen om de tijd van De Luca aan flarden te rijden. De vos ging er voor met spectaculaire wendingen, maar wist er net niet aan te komen. Wel keurig foutloos in 38,72 seconden en uiteindelijk goed voor de zesde plaats.

Maikel van der Vleuten vierde

Maikel van der Vleuten reed de wedstrijd met de sympathieke tienjarige schimmelmerrie Dana Blue (v. Mr. Blue). Het duo reed de zevende nulronde in het basisparcours met alleen op de driesprong een kleine touché. Onder druk van de tijd van De Luca haalde Van der Vleuten in de barrage alles uit de kast, al blijft het er zeer beheerst uitzien. De draaien waren perfect en iedereen hield even de adem in toen een balk in lepels trilde op hindernis drie. Ook Van der Vleuten wist echter niet aan de tijd van De Luca te komen, hij reed precies 38,00 seconden en kwam nipt naast het podium terecht. Van der Vleuten staat voorlopig twaalfde in het klassement.

Zwitsers feestje

De zilveren combinatie van de Wereldruiterspelen, Martin Fuchs met Clooney (v. Cornet Obolensky) kwamen als één na laatste aan de start in de barrage en hielden het hout hoog. Zoals altijd met de oortjes erop, speerde Clooney in een strak ritme naar de finish. Ze reden de tijd van De Luca aan flarden: 37,25 seconden.

In het filmpje zowel het basisparcours als de barrage van Fuchs:

Landgenoot Steve Guerdat – goed voor het brons in Tryon – stuiterde met zijn powermerrie Bianca (Balou de Rouet) ook naar de barrage. De Zwitsere combinatie werd al tweede in de GP van Lyon vrijdagavond en liet ook in de Wereldbekerwedstrijd weer waanzinnige rondjes zien. Bianca is zó gretig en springt zo ruim dat het een waar feest is om naar te kijken. Op de laatste lijn werd het net wat te rommelig om aan de tijd van Fuchs te komen; met 37,89 seconden werd het duo derde.

Veel Fransen

Liefst vier Franse combinaties wisten foutloos te blijven in de eerste ronde. Nicolas Deseuzes met Quilane de Lezeaux (v. Grenat de Grez), Guillaume Fourtier met Valdocco des Caps (v. Number One d’Iso), Olivier Robert met Tempo de Paban (v. Jarnac) en ook Kevin Staut mocht met For Joy van’t Zorgvliet HDC (v. For Pleasure) naar de finale. Staut gaf als laatste thuisruiter alles voor het thuispubliek, dat hem naar de laatste hindernis schreeuwde. Het was net niet genoeg: 38,32 seconden en een vijfde plaats in het eindklassement.

De derde Fransman, Olivier Robert moest in de barrage opgeven, nadat zijn Tempo de Paban midden in een oxer terecht kwam en Robert bijna uit het zadel vloog. De vos hinkte even, maar leek later weer normaal de ring uit te stappen aan de hand van zijn ruiter.

De Zweedse Irma Karlsson reed met Ida van de Bisschop (v. Kashmir van Schuttershof) een snelle tijd in de barrage, maar het duo liet een balk vallen en werd achtste. Voor Nederland kwam ook Willem Greve met Zypria aan de start in Lyon, maar hij kreeg in het basisparours twee balken en een tijdfout.

 

Uitslag

Stand West-Europese Liga voor de Wereldbeker 2019

Bron: Paardenkrant – Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook