Ga naar hoofdinhoud

Maikel van der Vleuten wint GCT Valkenswaard, Smolders vierde

Update
Maikel van der Vleuten komt met Dana Blue over de finish in de GCT van Valkenswaard 2019. Foto: Mirjam Hommes.
Maikel van der Vleuten heeft met Dana Blue (v. Mr Blue) de Global Champions Tour van Valkenswaard gewonnen. In een achtkoppige barrage kwam Van der Vleuten uiteindelijk als snelste uit de bus. Olivier Philippaerts lukte het met H&M Legend of Love (v. Landzauber) als eerste starter om op het podium uit te komen, hij werd tweede.

De derde plaats was voor Kevin Staut met de al de hele dag uitmuntend springende For Joy van’t Zorgvliet HDC (v. For Pleasure).

‘Dat waren lange minuten’

Van der Vleuten: “Elke grote overwinning is natuurlijk super, maar hier zijn ook gewoon heel veel bekenden en vrienden aanwezig en je wilt ze dan ook graag laten zien wat je kunt. Ik had het gevoel dat Dana Blue in fantastische vorm was, ze denkt altijd positief, werkt altijd mee. Ze is een fantastische merrie, van nature heel snel en vecht echt voor me. Mijn vader zei nadat ik gereden had, kom maar lekker kijken je kan er toch niks meer aan doen. Dat waren een paar hele lange minuten!”

Jan Tops, oprichter van de Globals en gastheer in Valkenswaard zei: “Iedereen was vandaag aan het duimen voor Maikel, want deze stond nog op zijn lijstje en hij woont hier om de hoek. Hij is een groot atleet en een harde werker, het is heel mooi dat hij hier gewonnen heeft!”

Verloop barrage

De barrage ging van start met de snel en efficient springende Legend of Love, die met Olivier Philippaerts een goede richttijd neerzette voor de rest van het veld. Simon Delestre ging met Hermes Ryan (v. Hugo Gesmeray) achter Philippaerts aan, maar kreeg een balk in het tweede gedeelte van het parcours. Christian Kukuk leek het vervolgens ietwat rustiger aan te doen, het lukt de Duitser met Quintino (v. Quinton) om foutloos te blijven, al was de tijd niet genoeg voor een podiumplek.

Vervolgens was Maikel van der Vleuten aan de beurt, die met Dana Blue vooral op de laatste lijn veel snelheid maakte. Onder aanmoediging van het Nederlandse publiek knalden ze over de laatste combinatie naar de snelste tijd van 36,80 seconden.

Video met ‘head to head’ van Philipaerts en Van der Vleuten:

De rest van het deelnemersveld kon er niet meer aankomen, al duurde het nog wel vier ruiters voordat Van der Vleuten opgelucht kon ademhalen. Marcus Ehning bleef ook mooi foutloos en deed een dappere poging om de laatste lijn te evanaren, maar Cornado NRW (v. Cornet Obolensky) kwam er niet aan. De charismatische schimmel gaf overigens wel een kleine masterclass ‘ritmisch springen’ ten beste in Valkenswaard.

De laatste twee starters bezorgden Van der Vleuten nog wel wat benauwde momenten. Kevin Staut reed met For Joy van’t Zorgvliet HDC ook foutloos, maar kwam niet aan de tijd en werd derde. De winnaar van de GCL rubriek, Julien Epaillard met Virtuose Champeix (v. Rubins Des Bruyeres), deed er werkelijk alles aan om zijn reputatie als snelheidsduivel hoog te houden. Hij haalde her en der een galopsprong weg en dat ging even goed, maar in de combinatie donderde het kaartenhuis toch in elkaar en liep hij twee balken op. Er klonk een zucht van verlichting uit het publiek: Van der Vleuten werd de winnaar.

Maikel van der Vleuten en Dana Blue. Ereronde Valkenswaard 2019. Foto: Mirjam Hommes.

Smolders vierde: ‘EK wil ik Don niet aandoen’

Harrie Smolders werd met Don VHP Z N.O.P. (v. Diamant de Semilly) vierde. Smolders lijkt de weg omhoog met Don weer enigszins gevonden te hebben. Ze reden, inclusief de GCL-wedstrijd eerder, drie foutloze rondes vandaag. Smolders noemt de beslissing om Don terug te trekken voor het EK toch de juiste: “Don loopt nu in de nadagen van zijn carrière. Het gaat allemaal niet meer zo makkelijk als vroeger. Ik moet hem er goed bij hebben en zoals vandaag ook een hele strijd leveren om hem foutloos over de finish te krijgen. Je wilt alleen meedoen aan een kampioenschap als je zeker weet dat je een bijdrage kunt leveren. Na wat ik met Don heb bereikt, wil ik hem dat nu niet aan doen. Dat hij dit weekend nog geen enkele fout heeft gemaakt is natuurlijk fantastisch, maar alsnog is het de juiste beslissing geweest om hem terug te trekken voor het EK.”

Ranglijst

Pieter Devos blijft ook na vandaag, waar hij de barrage miste, aan kop in het klassement. Wel zitten enkele anderen, waaronder Van der Vleuten, hem steeds dichter op de hielen. Jan Tops: “De laatste paar wedstrijden zullen doorslaggevend zijn, dat is natuurlijk altijd heel mooi als je een serie organiseert. Ik denk dat het in New York beslist zal worden”.

Olivier Philippaerts verdiende met zijn tweede plaats een ticket naar de Super GP in Praag aan het einde van het jaar. Van der Vleuten had zijn ticket daarvoor al op zak, dankzij zijn overwinning in Monaco eind juni. De Nederlander is met zijn overwinning naar de vierde plaats in het klassement gestegen.

Bart Bles en Kim Emmen reden ook nog punten voor de ranglijst bij elkaar in deze GCT. Beiden zagen balken vallen in het basisparcours, maar ze staan momenteel respectievelijk 14 en 18e. Erik van der Vleuten kreeg een balk op de laatste oxer, terwijl het publiek al stond te juichen. Hij viel uiteindelijk net buiten de prijzen en staat nu 23e, net achter Harrie Smolders.

 

Uitslag GCT Valkenswaard

Tussenstand klassement GCT 2019

Bron: Horses.nl / KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.